Csak egy pacni – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.06.18. 23:39

Brazília 1978 óta először nem nyerte meg az első meccsét a világbajnokságok történetében, Németország 1982-ben bukta el legutóbb a nyitó mérkőzését. Ezt a két eseményt emlegetjük annak kapcsán, hogy az oroszországi vb-n bemutatkozó Brazília 1–1-es döntetlent játszott Svájccal, a németek meg 1–0-ra kikaptak Mexikótól.

Mindkét válogatott pontvesztésére megvan(nak) a magyarázat(ok), gondolom, sem a Nationalelf szakvezetője, Joachim Löw, sem a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Tite nem megy a szomszédba az okok kiderítéséért, saját erőből meglépi, amit a sok-sok cikk, blog a rajtbeli beragadásra gyógyírként javasol.

A futballtörténetben a világbajnok öt alkalommal vesztette el első meccsét a következő vb-n. Ebből mindössze Argentína tudott egyszer jól kijönni: na nem úgy, hogy megvédte vb-címét, de legalább továbbjutott a csoportjából (ez 1982-ben történt, s éppen a magyar válogatott rovására, csoportunkból a dél-amerikai csapat és Belgium vett részt a további küzdelmekben). Négy évvel ezelőtt a 2010-es világbajnok Spanyolország a hollandoktól elszenvedett 5–1-es megalázó vereséggel kezdett, majd a csoportkör után elbúcsúzott a vb-től. A németek (NSZK) 1978-ban döntetlennel nyitottak címvédőként, a középdöntőnél tovább nem jutottak.

Mégis, nem feltétlenül kell a példákból negatív következtetést levonni. A gyenge kezdésben alapvetően két ok feltételezhető: vagy eleve rossz a csapat, s ezért gyötrődött, vagy pedig azért, mert ugyan ütőképes, de az első meccsen nem tudja (akarja?) a maximumot kihozni magából. Különben is a torna jellegéből fakadóan nem az első mérkőzést kell feltétlenül megnyerni, hanem az utolsót. Ebből az is következik, hogy az egy hónapos vb alatt nem a sorozat elején, hanem a végén kell csúcsformában lenni. Jó, egy döntetlen, pláne egy vereség megnehezítheti a továbbjutást, de nem hiszem, hogy Németország – Brazíliához hasonlóan – ne jutna be az egyenes kieséses szakaszba.

A labdarúgást szerető semleges szurkolóként még örülök is a dolgok ilyetén alakulásának, legalább a németek és a brazilok csoportjában az utolsó kör sem lesz tét nélküli. Csupán annyi történt, hogy pacni került a papírformára. S ha mégsem? Akkor eleve rossz a csapat, és kiesik. Bár a németnél van még egy verzió: rosszul játszva is továbbjut…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik