Bene, Gera, Dzsudzsák – gólok a mumus ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.03. 11:15
null
Dzsudzsák és a magyar drukkerek örülnek, CR7 „táncol” (Fotó: AFP)
Vasárnap este 20.45-kor világbajnoki selejtezőn fogadja a magyar labdarúgó-válogatott Portugália legjobbjait. Bernd Storck csapata bemelegítésként, csütörtökön hazai pályán 3–1-re győzött Lettország ellen. A magyar válogatott korábban 12 alkalommal találkozott a portugálokkal, ám győzni egyszer sem sikerült ellenük. Videós visszatekintő a magyar-portugál futballmúltra.

A két válogatott ma este közös történelmük 13. összecsapását vívja, s a portugál csapat egyértelműen a mieink mumusának tekinthető: a 91 éve íródó együttes múlt során még egyetlen alkalommal sem sikerült ellene diadalmaskodni – 8 vereség mellett 4 döntetlen a mérleg.

A HŐSKORSZAK S AZ ELSŐ POFON

A portugálokkal először 1926-ban találkoztunk, s hiába vezettünk Portóban a 22. percben már 2:0-ra, a karácsony másnapján rendezett barátságos mérkőzésen – akkor még így hívták a ma már felkészülésinek nevezett tét nélküli összecsapásokat – a duplázó Hollós-Holczbauer József második góljával végül a mieink mentették döntetlenre a meccset (3:3). A szombathelyi Sabaria csatára ezzel a két találatával máig az egyik legeredményesebb gólszerzőnk Portugália ellen – a másik kétgólosról majd később.

Az 1966-os vb-ig további három alkalommal találkoztunk, mindannyiszor Portugáliában, és az 1956-os 2:2 előtt két vereség lett a vége ezeknek a csörtéknek. A második, 1938-ban nagy pofon volt (4:0) az az évi vébén ezüstérmet szerző magyar csapatnak, az első meg egy vállalható 1:0, még 1933-ban.

AGYRÁZKÓDÁSSAL VÉDŐ KAPUS, „FORDÍTOTT EREDMÉNY”

A két csapat 5. randevúja az első, amelyet meg is tudunk mutatni: az 1966-os világbajnokságon egy csoportba került a magyar és a portugál nemzeti együttes, mellettük a vb-címvédő Brazília és Bulgária volt tagja a kvartettnek.

A csoportkör 1. fordulójában rendezett mérkőzésen a mieink 3:1-es vereséget szenvedtek, igaz, a magyar kapus, Szentmihályi Antal a meccs előtti bemelegítéskor összeütközött Rákosi Gyulával és agyrázkódást szenvedett – a portugálok ezt követően a bronzéremig meneteltek.

A találkozó után a korabeli angol sajtó úgy fogalmazott, hogy „fordított eredmény született, a magyarok játékban messze felülmúlták ellenfelüket”, igaz, abban is egyetértés volt, hogy két portugál gól is Szentmihályi lelkén szárad. Vélhetően nem tudták, hogy agyrázkódással védett a kapusunk, aki később elárulta, olyannyira nem tudta, hogy hol van, hogy a portugálokkal akart kivonulni a játékoskijáróból a gyepre a kezdés előtt.

A fenti videóból Bene Ferenc gólja sajnos kimaradt, ám alább megtekinthető. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a bekötött fejű portugál, aki eladja a labdát, Eusébio, a vb gólkirálya, az előző évi aranylabdás, s aki a kapus elől elpiszkálva a labdát Benének gólpasszt ad, az bizony Albert Flórián, a következő évi – s az eddigi egyetlen magyar – aranylabdás. Aranylabdás játékos ma is lesz egy a pályán.

A Portugália elleni következő mérkőzésre 17 évet kellett várni, s Coimbrában Mészöly Kálmán csapatában szerepelt többek között Nyilasi Tibor és Törőcsik András is, de az 1966-os vb óta nemzetközi tornán nem szereplő vendéglátóknál már formálódott az 1984-es Eb-bronzérmes csapat, így tulajdonképpen nem érheti szó a ház elejét a 0–0-s eredmény miatt.

AZ „ARANYGENERÁCIÓ” ÉS A REMÉNYKEDÉS

Újabb hosszú várakozás előzte meg a két csapat következő találkozását, ám ez azért is kiemelkedik a sorból, mert a portugálok először játszottak Budapesten, ráadásul ez már más korszakot jelentett mindkét válogatott esetében. A 2000-es Eb selejtezősorozatának kezdetén a vendégek már javában az „aranygeneráció” korszakát élték, s többek közt Luís Figóval (újabb aranylabdás), Rui Costával és Vítor Baiával a kezdőben várták az akkor még Népstadionnak nevezett, ma már elbontott Puskás Ferenc Stadion gyepén a mieinket.

A magyar csapat 1998 szeptemberében a jugoszlávok elleni 12–1-es trauma utáni első tétmeccsére készült Bicskei Bertalan irányításával, és a szakadó esőben is telt házas stadion közönsége bízott a megfiatalított s az évben még veretlen válogatottban. A játék képe alapján úgy tűnhetett, van is alap bizakodni, s amikor a manapság az NB I-es Balmazújvárost trenírozó Horváth Ferenc fél óra elteltével bekotorta a vezető gólt, felrobbant a stadion.

A második félidőben aztán beindultak a portugálok, Sá Pinto kétszer is mattolta az ezen az estén szürke mackóalsója nélkül, rövidnadrágban védő Király Gábort, majd Rui Costa állította be a 3–1-es végeredményt.

A selejtező visszavágójára a sorozat utolsó fordulójában került sor, 1999 októberében, és a mérkőzésnek a mieink számára nagy tétje nem volt. Már eldőlt, hogy Bicskei csapata biztosan a 4. helyen végez, és a papírforma azt ígérte, hogy Portugália a 2. helyen zár – hiszen a végül csoportelső Románia Liechtensteinbe látogatott.

Ezen a mérkőzésen végig pályán volt a hazaiaknál a bő évtizeddel később a Videotont, a legutóbbi idényben a Fiorentinát edző Paulo Sousa. A mieinknél ez volt az utolsó, 31. fellépése a nemzeti csapatban a „legnagyobb király” kispestinek, Pisont Istvánnak, valamint az egykori győri és ferencvárosi védőnek, Lakos Pálnak – neki a harmadik. A portugálok úgy nyertek 3–0-ra, hogy Pedro Pauleta kiállítása miatt a 41. perctől emberhátrányban voltak.

A LEGKISEBB POFON TÉTMECCSEN

Ezután 10 év szünet következett a két csapat történetében, majd ismét összesorsolták a két válogatottat, ezúttal a 2010-es világbajnokság selejtezősorozatában. 2009 szeptemberében a magyar kispadon Erwin Koeman ült, a portugáloknál Carlos Queiroz dirigált.

A holland szakember elsősorban Torghelle Sándor, Huszti Szabolcs és Dzsudzsák Balázs remeklésében bízott, mozambiki születésű kollégája pedig Decóéban, Raul Meirelesében, Ricardo Carvalhóéban és persze a mieink ellen első meccsét játszó Cristiano Ronaldóéban, aki ekkor már aranylabdásként léphetett pályára, de még távol állt attól, hogy róla nevezzék el szülővárosa, Funchal repülőterét.

Ezen a mérkőzésen szenvedtük el a legkisebb különbségű vereséget a portugáloktól tétmeccsen, hiszen a vendégek csupán 1–0-ra nyertek a Puskás Stadionban, Pepe fejesével.

Egy évvel később, a visszavágón érvényesült a „szokásos” forgatókönyv: a portugálok simán nyertek, ezúttal 3–0-ra, köszönhetően a duplázó Simao Sabrosának, valamint Liedsonnak – Dzsudzsák meg talán valamikor ekkor kezdte kiképezni magát a portugálok elleni megpattanó lövések nagymesterének. A mieinknél ez volt az utolsó, 26. válogatott meccse Gyepes Gábornak, aki bizony két gólban is benne volt…

A LEGNAGYOBB SIKER

A két nemzet 10. meccse után jött a 3–3-ra végződő tavalyi Európa-bajnoki mérkőzés, amely a kontinenstorna egyik legjobb 90 perce volt, s amelyen a magyar válogatott biztossá tette első helyét a csoportban, és kis híján kiejtette a tornáról a portugálokat.

Gera Zoltán gólját a drukkerek szavazásán később az Eb legszebbjének választották, náluk CR duplázott, nálunk meg Dzsudzsák.

AMI TAVASSZAL HIÁNYZOTT

Összeállításunk utolsó darabja a két csapat 12. mérkőzése, a találkozó, amiért revansot kellene venni, az ez év márciusi vb-selejtező, amikor André Silva gólja után CR megint duplázott, de nálunk hiányzott a háromnegyed évvel azelőtti lyoni forma…

A magyar–portugál összecsapások leggyakoribb helyszínén, Lisszabonban, az Estadio de Luzban rendezett tavaszi mérkőzés góljai ide kattintva érhetők el.

Innen folytatja tovább a magyar válogatott ma este a portugálok elleni mérkőzések sorát. A kérdés, hogy megszületik-e végre az első magyar győzelem. Hozzon nekünk szerencsét a 13-as szám!

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA

B-CSOPORT
, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 3., VASÁRNAP

20.45: MAGYARORSZÁG–Portugália (Tv: M4 Sport)
18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc (Tv: Sport1)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 7 7 15– 3 +12 21
2. Portugália 7 6 1 27– 4 +23 18
3. MAGYARORSZÁG 7 3 1 3 11– 8 +3 10
4. Feröer 7 1 2 4 3–15 –12 5
5. Andorra 7 1 1 5 2–16 –14 4
6. Lettország 7 1 6 3–15 –12 3
A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Kovácsik Ádám (Videoton)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország)*, Fiola Attila (Videoton ), Guzmics Richárd (Jenpien Funde – Kína), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Hangya Szilveszter (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Pintér Ádám (Greuther Fürth – Németország)
Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Egyesült Arab Emírségek), Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gera Zoltán (Ferencváros)*, Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dániel (Újpest), Pátkai Máté (Videoton), Stieber Zoltán (D. C. United – Egyesült Államok), Varga Roland (Ferencváros)
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Ferencváros), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország)*
*Bese eltiltás, Szalai, Gera sérülés miatt nem szerepelhet a portugálok ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik