HIRDETÉS
HIRDETÉS
SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
2018.06.12 22:25 Frissítve: 2018.06.13 09:53

Bahramov nélkül – Sinkovics Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

Egy nappal a világbajnokság nyitó meccse előtt még csak reménykedhetünk benne, hogy az előttünk álló egy hónapnak nem a játékvezetők lesznek a főszereplői. Nem lenne jó. Sokkal inkább látnánk főszerepben a könnyű testi sértést elszenvedő Mohamed Szalahot, a Real Madriddal húzd meg, ereszd meget játszó Cristiano Ronaldót, a sérüléséből felépülő profi szambatáncos Neymart, a látszólag mindig egykedvű Lionel Messit, vagy akár Irán válogatottját.

A játék nyújtson maradandó élményt, ne a játékvezető!

Nem mindig gondoltuk így, az 1994-es tornán, amelyen természetesen nem volt ott a magyar válogatott, mégiscsak volt kiért és miért szorítanunk, és Puhl Sándor, akárcsak 1954-ben az Aranycsapat, egészen a döntőig futott, mi, magyarok pedig amikor a pasadenai Rose Bowl Stadion kilencvenháromezer nézője előtt Roberto Baggio tizenegyesből a Jupiter közelébe rúgta a labdát, a brazil győzelemmel véget érő finálé végén büszkén felsóhajthattunk: Puhl tökéletesen tette a dolgát.

Most Oroszországban nem lesz a játékvezetők között honfitársunk. Kár érte. A jelek szerint nemcsak a védelmünk, a középpályás- és a csatársorunk alkalmatlan világversenyekre, hanem a sípmestereink is. Persze ennek is megvan az előnye, egy-egy vitatható, esetleg sorsdöntő hiba után nem valamelyik hazánkfiát kritizálja majd a nemzetközi sajtó, az adott szövetségi kapitány vagy a vodkától részegen üvöltöző szurkoló. A FIFA készül – persze ez a minimum – a tévedések elkerülésére. Videobíró, különleges karóra és talán James Bond láthatatlan kütyüi segítik majd a játékvezetőket, akiket mi, futballszurkolók akkor szeretünk a legjobban, ha észrevétlenek maradnak. Mert valljuk be, melyik bíró szeretné úgy beírni magát a futballtörténelembe, mint például a svájci Gottfried Dienst, aki az 1966-os világbajnokság Wembleyben lejátszott fináléjának 101. percében, 2:2-nél, a hosszabbításban gólnak ítélte az angol Geoff Hurst lövését követően a lécről levágódó labdát, miután konzultált a szovjet Tofik Bahramov partjelzővel.

Anglia világbajnok lett, és Németország azóta állítja, hogy az nem volt gól.

A legenda szerint Bahramov határbíró a halálos ágyán csak annyit mondott a vitatott ítélettel kapcsolatban: Sztálingrád.

A mai Volgográdban Anglia világbajnoki meccset játszik Tunéziával.

Reméljük, Bahramov sporttárs szelleme nem kísért majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.

2018.07.16 10:56:29

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Maradona beindul, a japánok kitakarítanak, Anglia egyik továbbjutása pedig a végítélet jele.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS