A „szörny” elszabadult – hazájában sem egyértelmű Neymar megítélése

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.07.06. 13:00
null
Neymar minden rossz tulajdonságával együtt is remek játékos, nem csoda, hogy a brazilok tőle várják a cseleket és a gólokat (Fotók: AFP)
Csütörtökön Kazanyban játsszák a vb-negyeddöntő slágermeccsét, a Brazília–Belgium találkozót. Ezért nemcsak brazil szurkolók ezrei vannak már Tatárföldön, hanem a legalább kétezres brazil médiasereg tagjai is. A figyelem középpontjában a selecao legnagyobb sztárja, Neymar áll, ezért riporterekkel, újságírókkal és a sajtó többi képviselőjével folytatott háttérbeszélgetések alapján igyekszünk bemutatni, illetve jobban megérteni a Neymar-jelenséget.

1. RÉSZ: AZ EMBER

„Egy szörnyet alkottunk, akit sokan zseninek tartanak.”

Így nyilatkozott néhány hónapja a korábbi brazil válogatott Casagrande honfitársáról, Neymarról.

De valóban szörnyről van szó? Egy elkényeztetett, marketingszakemberek által mindenkinél nagyobbra fújt, mindenkit túlnövő monstrumról, aki a világ egyik legjobb játékosa, de mintha filmként élné az életét, amelyben mindenki más csak statiszta?

Összetett kérdés, talán meg sem lehet válaszolni. Mégis megpróbáljuk, hiszen a világ legdrágább futballistájától nemcsak azt várják, hogy Belgium ellen győzelemre vezesse csapatát, hanem azt is, hogy irányításával a válogatott megszerezze a Brazíliában hexának hívott hatodik világbajnoki címet.

A KAPITÁNY EMBERE

Természetesen Neymarnak bérelt helye van a Belgium elleni kezdőcsapatban, de a jelek szerint Gabriel Jesusnak is. A Manchester City csatára Tite egyik legtöbbet szerepeltetett játékosa, ám még egyetlen gólt sem szerzett a világbajnokságon. A szövetségi kapitány mérkőzés előtti nyilatkozatában ugyanakkor arra utalt, a csapatért végzett munkájának köszönhetően Jesus továbbra is kiszorítja a Mexikónak betaláló Roberto Firminót a kezdőből.

„Gabriel sokoldalú játékos, de Firmino szerepe sem lebecsülendő – mondta a brazilokat irányító Tite csütörtökön Kazanyban. – Minden játékos fontos, s nekem legfőképp azt kell figyelembe vennem, hogy mi a legjobb a csapat szempontjából. Persze néha ránézek a kispadunkra, azt mondom magamban, atyám, milyen remek játékosaink vannak!”

Azt is elárulta Tite, hogy a balhátvéd Marcelo felépült hátsérüléséből, így minden bizonnyal ő kezd a védekezésben megbízhatóbb, ám támadásban kevésbé hatékony Filipe Luis helyett, az eltiltott Casemirót pedig Fernandinho helyettesíti a középpálya közepén.

Sok játékostársával ellentétben Neymar nem favelában és nem csonka családban nőtt fel, de nehéz körülmények között nevelkedett, előfordult, hogy gyertyákkal világítottak otthon, mert nem volt pénzük áramra. Ezek nem csupán romantikus történetek, a nehézségek nyilván meghatározó tapasztalatokat jelentettek gyerekkorában. Ahogy az is, hogy gyorsan kiderült: istenáldotta tehetség, aminek eredményeképp már fiatal korától kezdve kivételezett bánásmódban részesült. Vélhetően ez is hatással volt a hozzáállására.

Tizennyolc esztendős korában például kiborult, amiért egy bajnokin nem rúghatott tizenegyest, ezért a meccsen és utána az öltözőben is sértegette a Santos vezetőedzőjét, Dorival Júniort, aki válaszképp a következő bajnoki előtt kitette a keretből. Mi volt erre a klub reakciója? Menesztette az edzőt.

Vajon milyen következtetést vonhatott le Neymar az esetből? Azt, hogy nem lehet tiszteletlen, vagy azt, hogy azt csinál, amit akar?

Barcelonában nyilván más volt a helyzet, hiszen Lionel Messi árnyékában nem ő volt a csapat első számú játékosa, az öltözőben a katalán mag vezérszerepe megtörhetetlen volt. Neymar azonban nem akart másodhegedűs maradni, és távozott, a helyzet pedig gyökeresen megváltozott Párizsba szerződésével, ahol a kezdetektől fogva „királykodott”. Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, több új csapattársa rosszallását kiváltotta, amikor viszonylag gyorsan az öltözői hierarchia élére állt, és az is látszott, aláásta Unai Emery vezetőedző tekintélyét, nem találta meg vele a közös hangot (a hírek szerint például nem értette, miért kell annyit videózni). Tudjuk már, hogy egy ilyen összetűzésből ki kerül ki győztesen…

2. RÉSZ: A SZÍNÉSZ

„A győzelem és a vereség a futball része. De az, hogy valaki színészkedéssel próbál előnybe kerülni, nem helyes. Ezzel rossz példát mutat a gyerekeknek, akik azt hihetik, kihasználhatnak másokat.”

Ez a Neymarral kapcsolatos idézet érdekes módon a mostani szövetségi kapitánytól, Titétől származik, aki most már nyilván védelmébe veszi a selecao legnagyobb sztárját.

Szüksége is van rá, hiszen kimutatások szerint Neymar csaknem 14 percet töltött a földön eddig a világbajnokságon. Mexikó ellen kifejezetten nevetséges (vagy megbotránkoztató) volt, ahogy fetrengett, még akkor is, ha Miguel Layún sunyin rálépett a bokájára. Ez a túljátszás jellemző a támadóra, amivel nyilván senki rokonszenvét sem nyeri el. Nem mehetünk el azonban amellett sem, hogy eddig huszonháromszor szabálytalankodtak vele szemben, amivel listavezető a tornán. Szóval lehet, hogy Neymar szeret a gyepen lenni (és ezzel nincs egyedül…), de tesznek is róla, hogy odakerüljön.

„TALÁN MEGINGATHATÓAK…”

A szokástól eltérően a belgák nem a mérkőzés helyszínén, hanem Moszkvában tartották meg az edzésüket, és utána utaztak Kazanyba. Utóbb kiderült, ez jó döntésnek bizonyult, hiszen hatalmas eső csapott le Tatárföld fővárosára csütörtökön. Igaz, emiatt kicsit később kezdődött a belgák sajtótájékoztatója.

„Az ember az ilyen meccsek miatt nézi a világbajnokságot, és játékosként, edzőként Brazília ellen akar játszani – mondta a pénteki negyeddöntőről a Belgiumot irányító Roberto Martínez. A japánok elleni nehézségek után most a torna történetének legsikeresebb együttese vár ránk. Hozzánk hasonlóan a brazilok is nagy hangsúlyt fektetnek a támadásokra, és az egyéni képességeket tekintve szintén remek erőkből állnak.”

A támadójátékot tekintve Belgiumnak sincs oka panaszra (Roberto Martínez mindenkori csapatának védelmét viszont általában kritizálják), hiszen tizenkét góljával a torna legeredményesebb együttese, a négygólos Romelu Lukakunál pedig csak a hatig jutó angol Harry Kane eredményesebb.

„Két éve futballozunk ebben a játékrendszerben, egyénileg is fejlődtünk, de pénteken kiderül, hogy ez mennyit ér, hiszen a világbajnokság fő esélyesével csapunk össze – mondta Romelu Lukaku. A braziloknak nincsen kifejezett gyengeségük, elöl négy remek támadó szerepel, középen olyan játékosaik vannak, akik bejátsszák a két tizenhatos közötti területet. Hátul talán megingathatók, de ehhez az kell, hogy ne legyen egysíkú a támadójátékunk.”

Ebben az is szerepet játszik, hogy nála van a legtöbbet a labda, és nagyon sokszor próbálja egy az egyben, cselekkel megverni ellenfeleit (ami sajnos mintha egyre kevésbé lenne jellemző a mai mezőnyre), így értelemszerűen növeli annak az esélyét, hogy szabálytalankodjanak vele szemben.

A dél-amerikai futball elismert szakírója, Tim Vickery az ESPN-n rámutatott: Neymar nem az „utcafutball” gyermeke, hanem futsallal, szervezett körülmények között szocializálódott. Megszokta, hogy mindig van játékvezető a meccsein, ami egyrészt védelmet is jelentett, illetve adott esetben a maga előnyére is fordíthatta.

A tornán egyébként sokan kritizálták színészkedés miatt, Peter Schmeichel, Lothar Matthäus vagy éppen az ellenfelek is bírálták. Brazíliában ezzel kapcsolatban egy kolléga szerint nagyjából az a hozzáállás jellemző, hogy „Mi kritizálhatjuk őt, mert a mi fiunk, de ha kívülről érkezik a bírálat, akkor összezárunk és megvédjük.”

Ez is arra utal, hogy a helyi sajtóban sem feltétlenül csak pozitívan tekintenek a futballistára, és nem felhőtlen a viszonya a médiával.

Nagy vitát váltott ki az is, hogy a Costa Rica elleni győzelem után Neymar a földre rogyva zokogott. Egy brazil kollégánk szerint értik, hogy nagy rajta a nyomás, de szerinte az egész azért volt, hogy a kamerák ne a néhány méterrel arrébb ünneplő társait, hanem őt mutassák. Hasonló ellenérzésekről számolt be nekünk egy másik brazil újságíró, Carlos Eduardo Sangenetto is: „Természetesen brazilként támogatom Neymart, de nem érzek szimpátiát iránta a teátrális és gyakorta arrogáns viselkedése miatt. S ahogy Lionel Messinek az argentinokkal, neki is valami nagyot kell még nyernie a selecaóval. Ettől függetlenül elismerem, fantasztikus játékos, aki képes meccseket eldönteni, ezt Mexikó ellen is bizonyította. »Neyt«, ahogy nálunk hívják, imádják a fiatalok, de ami fontosabb, hogy míg négy éve szinte ő volt a csapat egyetlen sztárja, most jobb játékosok, például Paulinho vagy Philippe Coutinho játszanak mellette. Nekik köszönhetően is álmodozhatunk a hatodik csillagról.”

3. RÉSZ: A MÁRKA

„Egyszerű embernek születtem, akként is halok meg” – mondta Neymar.

Állandóan változó frizurái, a tetoválások, az extravagáns öltözködés, a közösségi média rendszeres használata, sokak – talán főleg az idősebbek – rosszallását váltja ki. Ez az aktivitás azonban nemcsak a brazil sztárra, hanem bármelyik modern futballistára jellemző, és a fiatal generációnak teljesen normális. Vagyis nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani neki.

Az már más kérdés, hogy ezt hogyan használja ki a támadó köré épített hatalmas birodalom, amelyet az adóhatóságok is árgus szemekkel figyelnek. Neymart csaknem százmillió ember követi az Instagram elnevezésű képmegosztó oldalon, tehát ez elvben azt jelenti, ha megoszt magáról egy képet, amelyen egy bizonyos márkájú üdítőitalt iszik, akkor az annyi emberhez jut el. Elképesztő marketingeszköz, amelyet nem szégyellnek kihasználni. A játékos állítólag minden egyes szponzorált posztjáért – tehát elvileg egy darab termékelhelyezéses fotóért – 459 ezer eurót (csaknem 150 millió forintot) kap.

Neymar eddig 14 percet töltött a földön a világbajnokságon
Neymar eddig 14 percet töltött a földön a világbajnokságon

Egy tévés kolléga szerint Neymarnak huszonnégy személyes szponzora van, több mint a válogatottnak, így a csapból is ő folyik Brazíliában. Ugyanakkor a 26 esztendős játékos kicsit „távoli" a drukkereknek, hiszen Európában keresi a kenyerét, és a válogatott felkészülési mérkőzéseinek jelentős részét is külföldön játssza.

A brazil médiahadsereg ettől még elképesztő felhajtást csap körülötte, egy helyi televíziós show a torna előtt azzal lepte meg, hogy archív fotók alapján felépítette első házuk nappalijának és Neymar szobájának hajszálpontosan berendezett másolatát. A Globo pedig eközben „As Matrioskas” címmel többrészes sorozatot forgat Neymar és két másik játékos (Gabriel Jesus és Fernandinho) Oroszországban túrázó édesanyjáról.

Szintén állandó sztorit jelent, hogy Neymar barátnője, Bruna Marquezine színésznő, aki a legnagyobb médiavállalat, a Globo egyik népszerű szappanoperájának a szereplője. Egy „sztárpár” megint csak történeteket generál. Ha pedig ezek nem jók, akkor lépni kell.

A PSG klasszisának ügynöke (egyben édesapja) egyébként egy brazil szakíró elmondása szerint a második csoportmérkőzést követően a Globo két felső vezetőjével vacsorázott, és a hírek szerint arról is szó esett, kicsit vegyenek vissza a fiát érintő kritikus hangokból. Ne feledjük, a Globo állítólag napi 100 millió embert ér el, tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni a befolyását. A játékos kapcsán visszatérő elem, hogy olyan világban él, amelyben örök gyerekként mindenben neki van igaza, és nagy számú „támogató” veszi körül, akik jól megélnek belőle.

Persze ha Brazília megnyeri története hatodik világbajnoki címét, ez az egész háttérbe szorul.

És a márka is még erősebb lesz.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ

20.00: BRAZÍLIA–BELGIUM (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Kazany, Kazany Aréna. Vezeti: Milorad Mazsics (szerb)
A várható kezdőcsapatok
BRAZÍLIA:
Alisson – Fagner, Th. Silva, Miranda, Marcelo – Fernandinho, Paulinho – Willian, Coutinho, Neymar – Gabriel Jesus. Szövetségi kapitány: Tite
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Chadli – Fellaini, E. Hazard – Lukaku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik