A magyarok hat gólt vágtak a kabalababa kapujába – videók!

Vágólapra másolva!
2018.06.05. 01:17
null
A két csapatkapitány meccs előtti kézfogása<br />A KÉPRE KATTINTVA: VIDEÓ HOLLAND-INDIA <br />TÖRTÉNELMI VB-SZEREPLÉSÉRŐL (angol nyelven)
Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? 1938-ban például volt egy hatgólos magyar győzelem, 1986-ban egy eszméletlen nagy Rácz László-gól szovjet színekben, 2002-ben pedig egy újabb igencsak meglepő eredmény.

1938: A MAGYAROK ÉS A BRAZILOK IS HATOT VÁGTAK

A magyar csapat nem titkolta, hogy az aranyéremért érkezett Franciaországba, és a nagy fogadkozásokhoz méltó volt a bemutatkozás: hiába állt Mo Heng Tan kapus mögött egy játék kabalababa is a lelkes ázsiaiak kapujában, Dietz Károly csapata hat gólt rámolt be az első ázsiai vb-résztvevőnek, Holland-Indiának.

A Kohut Vilmos, Toldi Géza, Sárosi György (2) és Zsengellér Gyula (2) góljaival eldőlő reimsi mérkőzés a mai Indonézia világbajnoki szereplésének eddigi egyetlen emléke. A tudósítók érdekességképpen megjegyezték: mindkét csapatkapitány doktorátussal rendelkezett – Sárosi György jogász, a szemüvegben futballozó (!) Achmad Nawir orvos volt. VIDEÓ ITT!

Leónidas: a tehetséges utcagyerekből gólkirály, 
majd a biciklicsel feltalálója lett
Leónidas: a tehetséges utcagyerekből gólkirály, majd a biciklicsel feltalálója lett

A mieinken kívül csak a házigazda franciák jutottak tovább a rendes játékidőben, a játéknap további négy párharcában hosszabbításra került sor, Románia és Kuba között – nem kis meglepetésre! – nem is született döntés. A címvédő Olaszország és 1934-es döntőbeli ellenfele, Csehszlovákia kihasználta a ráadást, továbbjutott, és ugyanez az előmenetel jutott Brazília osztályrészéül – a vb-történelem talán legfordulatosabb meccsén!

Brazil részről a már az előző vb-n is gólt szerző csillag, Leónidas háromszor, a lengyelektől Ernest Wilimowski négyszer talált be a kapuba – a hosszabbításban a brazil csatár volt a jobb (2:1), csapata végül 6:5-re nyert. „Ne keressük tovább a harmadik világbajnokság attrakcióját, mert azt tegnap Strasbourg-ban megtaláltuk” – lelkendezett a másnapi francia tudósítás, megjegyezve ugyanakkor: a csodálatos brazil zsonglőrmutatványok egy igazán szervezetten játszó csapat ellen nem biztos, hogy eredményre vezetnek majd… VIDEÓ ITT!

Elméletileg kellett volna lennie egy hetedik mérkőzésnek is, csakhogy Ausztria a nagy háborúra készülődő német hadsereg bevonulása miatt – átmenetileg – megszűnt önállóan létezni (Anschluss), több osztrák játékos is a náci Németország válogatottjában játszott a vb-n. Az osztrák Wundermannschaftnak kisorsolt ellenfél, Svédország játék nélkül jutott tovább; az osztrák–svéd az egyetlen, politikai okokból elmaradt világbajnoki mérkőzés – legyen örök mementó az utókornak!

VB 1938, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 5.
NYOLCADDÖNTŐ
Le Havre Csehszlovákia–Hollandia 3:0, hosszabbítás után
Reims Magyarország–Holland-India 6:0
Toulouse Kuba–Románia 3:3, hosszabbítás után
Marseille Olaszország–Norvégia 2:1, hosszabbítás után
Párizs Franciaország–Belgium 3:1
Strasbourg Brazília–Lengyelország 6:5, hosszabbítás után

 

Luis Fernandez egyenlít – a L'Équipe szerint 
vérbeli rangadó volt a szovjet–francia
Luis Fernandez egyenlít – a L'Équipe szerint vérbeli rangadó volt a szovjet–francia

1986: HÁROM MECCS, HAT GÓL – TESTVÉRIES LEOSZTÁSBAN

Hogy jobban kibontsuk a címet: három mérkőzés, három 1–1-es döntetlen. Az A- és a C-csoportban a két csoportfavorit ütközött meg egymással: Pueblában az olasz Alessandro Altobelli egy kezezésért befújt tizenegyesből szerzett korai vezető gólját argentin részről Diego Maradona válaszolta meg – a címvédő olaszok két mérkőzés után is nyeretlenek voltak. VIDEÓ ITT!

A „magyar divízió” leóni meccsén a szovjetek nem tudták megismételni a kárunkra „elkövetett” irapuatói mészárlást: a szovjet–francia mérkőzésen Rácz László elképesztő távoli bombájára Luis Fernandez gyönyörű labdaátvétel után gyorsan megadta a feleletet, a mieink két riválisa veretlen maradt. VIDEÓ ITT!

A harmadik 1–1-nek csak a vb-n először pontot szerző dél-koreaiak örülhettek, a bolgárok inkább bosszankodtak, az olaszok elleni iksz után többre számítottak… VIDEÓ ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 5.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Puebla Olaszország–Argentína 1–1
Mexikóváros Dél-Korea–Bulgária 1–1
León Franciaország–Szovjetunió 1–1

 

Vítor Baia ezt sem védhette – a portugál Público 
nem palástolta csalódottságát
Vítor Baia ezt sem védhette – a portugál Público nem palástolta csalódottságát

2002: A JENKIK MEGTRÉFÁLTÁK A PORTUGÁLOKAT

A dél-koreaiak előző napi győzelme után – ugyancsak a D-csoportban – az amerikaiak is kifejtették a maguk véleményét „kik a kicsik, kik a nagyok” témában: legyőzték a Luís Figóval és az aranygeneráció többi tagjával felálló portugálokat! Már az első félidő derekán körvonalazódott a korszak világbajnokságainak egyik legnagyobb meglepetése: John O’Brien közeli találatával, Jorge Costa öngóljával és Brian McBride fejesével a 36. percben 3–0 volt a jenkiknek, és Portugália a villámgyors szépítés ellenére sem volt képes fordítani, de még csak egyenlíteni sem, noha Jeff Agoos egy látványos öngóllal is besegített… VIDEÓ ITT!

Az oroszok nem túl meggyőző játékkal verték meg Tunéziát (VIDEÓ ITT!), míg az E-csoportban érdekes meccsel kezdődött meg a vb második köre: Németország Miroslav Klose újabb fejes góljával célba vette az írek szívét, csakhogy a második félidőben nagyot fordult a meccs, és Oliver Kahn hiába mutatott be bravúrokat a német kapuban, Robbie Keane nem sokkal a lefújás előtt mattolta, és pontot mentett az első meccsükön is vert helyzetből ikszelő zöldeknek. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 5.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Szuvon Amerikai Egyesült Államok–Portugália 3–2
Ibaraki Németország–Írország 1–1
Kobe Oroszország–Tunézia 2–0
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
27
28 29 30 31
JÚNIUS
1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
JÚLIUS
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
2122
23 24 25 26
27
28
29
30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik