A csapatok 90 százalékának végzetes, Németország és Kolumbia megúszhatja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 12:59
null
A németek nagyot mentettek Svédország ellen – mire mennek Dél-Koreával? (Fotó: AFP)
Még három olyan csapat is van a 2018-as világbajnokságon, amely az elvesztett első mérkőzése után továbbjuthat, s kettő – Németország és Dél-Korea – ma egymás ellen játszik. Talán meglepő, de az elbukott első meccs az esetek több mint 90 százalékában kiesést eredményezett a jelenlegi vb-lebonyolítási rendszerben.

Az első vereség a legveszélyesebb. Legalábbis így van ez a labdarúgó-világbajnokságokon, mióta a jelenlegi, 32 csapatos, a győzelmet 3 ponttal honoráló rendszer van érvényben. Ma azonban Németország vagy Dél-Korea, holnap pedig Kolumbia gyarapíthatja azon gárdák számát, amelyek az első bukás után is tovább tudtak menni.

Ha végignézzük az 1998–2018 közötti vb-ket, egyértelműen az első találkozó elvesztése a lehető legrosszabb kimenetel a továbbjutási esélyek szempontjából. A vizsgált időszakban 73 válogatott veszítette el az első csoportmeccsét, és csak 7 tudott bekerülni utána a nyolcaddöntőbe. Ez a szám legfeljebb 9-re nőhet, ha Németország vagy Dél-Korea, illetve Kolumbia is továbblép. Ebben az esetben az első mérkőzésükön alulmaradó csapatok 12 százaléka lép(ett) tovább az elmúlt húsz évben a világbajnokságokon, ha viszont Németország, Dél-Korea és Kolumbia is kiesik, akkor az arány 9.5 százalékra csökken.

Ha összehasonlítjuk ezeket a számokat a második, illetve harmadik összecsapáson elszenvedett vereségekkel, a különbség sokatmondó. A második fordulóban veszítő együttesek több mint 16 százaléka „élte túl” a csoportkört, míg a harmadik körben kikapó válogatottak több mint 22 százaléka – utóbbiban szinte biztosan szerepet játszik az is, hogy ilyenkor a továbbjutást már előtte bebiztosító gárdák sokszor pihentetik az első sorukat.

Németország vagy Dél-Korea, valamint Kolumbia tehát ritkán látható „feltámadásra” készül, bár Spanyolország 2010-ben megmutatta, hogy akár még világbajnokságot is lehet nyerni elvesztett első mérkőzést követően – ez volt a tornák történetének egyetlen esete, hogy a későbbi aranyérmes vereséggel rajtolt.

AZ ELSŐ MÉRKŐZÉSÜKET ELVESZÍTŐ CSAPATOK, 1998–2018
1998 2002 2006 2010 2014 2018
Skócia Franciao. Costa Rica Görögo. Horváto. Szaúd-Arábia
Szaúd-Arábia Uruguay Lengyelo. Nigéria Kamerun Egyiptom
Dél-Afrika Szlovénia Paraguay Algéria Spanyolo. Marokkó
Spanyolo. Töröko. Elefántcsontpart Szerbia Ausztrália Ausztrália
Dél-Korea Kína Szerbia és Montenegró Ausztrália Görögo. Peru
Irán Lengyelo. Irán Dánia Japán Nigéria
Egyesült Államok Portugália Angola Kamerun Uruguay Costa Rica
Tunézia Szaúd-Arábia Egyesült Államok Észak-Korea Anglia Németo.
Kolumbia Nigéria Ghána Honduras Ecuador Dél-Korea
Japán Horváto. Japán Spanyolo. Honduras Panama
Jamaica Ecuador Horváto. Bosznia-H. Tunézia
Tunézia Togo Portugália Kolumbia
Ukrajna Ghána Lengyelo.
Algéria
Színek: piros – kiesett, zöld – továbbjutott, sárga – még továbbjuthat

EBBEN A CSOPORTBAN MÉG SEMMI SEM DŐLT EL

Idézzük „számolgatós” cikkünket: az F-csoportban két kör után a helyzet kaotikus, még mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra és a kiesésre is. Az első két mérkőzését megnyerő Mexikó egy Svédország ellen pontszerzéssel már biztosítja a helyét a nyolcaddöntőben.

Két esetben is előállhat, hogy három csapat azonos pontszámmal végez. Ha Svédország legyőzi Mexikót, valamint Németország megveri Dél-Koreát, akkor az első három helyen mindegyik csapatnak 6 pontja lesz.

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy az utolsó körben a németek és a svédek is 1–0-ra nyernek, akkor a hatpontos csapatoknak a gólkülönbsége is azonos lesz (3–2). Ebben az esetben minitabellát kellene számolni az egymás elleni eredmények alapján, és így Mexikó járna pórul, hiszen 1–1 lenne a gólkülönbsége, szemben a másik két rivális 2–2-jével. De ha például a németek 1–0-ra győznek (3–2 lesz a gólkülönbségük), és közben a svédek 2–1-re verik meg Mexikót, akkor a svédeknek és a mexikóiaknak is 4–3 lesz a gólkülönbségük, s ebben az esetben a három hatpontos csapat közül Németország búcsúzik...

Ha Mexikó legyőzi a svédeket és Dél-Korea a németeket, akkor a csoportgyőztes mexikóiak mögött lenne három hárompontos együttes. Ez esetben előfordulhat például, hogy (két 1–0-s meccsel) mindegyik csapat 2–3-ja van, ekkor a németek és a svédek a minitabellában is ugyanúgy állnának, jöhetne tehát a fair play pontok számítása, vagy a sorsolás.

Svédország és Németország is biztosan továbbjut, ha legalább két góllal nyer, de a dél-koreaiak is továbbmehetnek, ha kettő vagy több góllal megverik a németeket, a svédek pedig kikapnak Mexikótól.

KÉT HIÁNYZÓ A NÉMETEKNÉL

A világbajnoki címvédő német válogatottnak két játékosát is pótolnia kell: Sebastian Rudy többszörös orrtörés miatt dőlt ki a sorból, Jérome Boateng pedig egymérkőzéses eltiltását tölti le. Rudy helyére valószínűleg visszakerül a csapatba Sami Khedira, Boatenget pedig vagy Antonio Rüdiger vagy Niklas Süle helyettesíti. A Kicker a Neuer – Kimmich, Rüdiger, Hummels, Hector – Khedira, Kroos – Th. Müller, Reus, Draxler – Werner kezdőcsapatot várja. Más források szerint kérdés, hogy a csapatban marad-e Julian Draxler és centert játszik-e Timo Werner – lehet, hogy Joachim Löw a támadóegységben még variál egy kicsit.

A német kapitány egyik kulcsemberével, Thomas Müllerrel „hosszasan elbeszélgetett”, miután aggasztja az eddigi két világbajnokságán remek teljesítményt nyújtó támadó formája. A német szakmai stáb elsősorban a kontrák elleni védekezésen dolgozik – Löwöt az foglalkoztatja leginkább, hogy csapata miért nem rendeződik vissza jobban a gyors ellencsapásoknál, és miért kínál lehetőséget az ellenfélnek ezekre könnyű labdaeladásokkal. A hírek szerint a dél-koreaiak pont a kontrák gyakorlására helyeztek nagy hangsúlyt edzéseiken – meglátjuk, melyik csapat tudja jobban átültetni az edzésen átvett dolgokat a mérkőzésszituációkba.

A Mexikó–Svédország meccsen a közép-amerikaiak attól tartanak, hogy Svédország pont olyan csapat, amelynek játéka abszolút nem fekszik az El Trinek. Mexikó eddig még csak kétszer (1983-ban és 1994-ben) tudta legyőzni Svédországot, és 9 találkozóból hatszor még gólt sem bírt szerezni az északiak ellen. A két együttes valószínűleg a legjobb összeállításában tud pályára lépni, bár a mexikóiak egyáltalán nem voltak boldogok attól (és ennek hangot is adtak), hogy a dél-koreaiak elég pokróc módon bántak a játékosaikkal. Mondjuk a svédek ellen sem számíthatnak sok kíméletre…


Az utolsó forduló párosítása
Június 27.,16.00
Kazany
Kazany Aréna
Dél-Korea(F4)Németország(F1)
Június 27.,16.00
Jekatyerinburg
Központi Stadion
Mexikó(F2)Svédország(F3)
AZ ÁLLÁS
1. Mexikó223–1+26
2. Németország2112–2 03
3. Svédország2112–2 03
4. Dél-Korea221–3–20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik