UEFA: csak bezárták a Wembleyt is – egy plusz egy zárt kapus meccs az angolok büntetése

H. Á., K. Zs.H. Á., K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.10.18. 17:09
null
Egy mérkőzésre biztosan bezárják a Wembleyt az Eb-döntőn történtek miatt (Fotó: AFP)
Több mint három hónappal a londoni Anglia–Olaszország Eb-döntőt követően, hétfő délután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága ítéletet hirdetett: a következő, UEFA égisze alá tartozó két tétmérkőzést zárt kapuk mögött kell az angol válogatottnak lejátszania (a második mérkőzésre szóló bezárás két évre felfüggesztve).

 

A Wembley Stadionon belüli és azon kívüli rendbontásokat, a játéktérre történő szurkolói berohanást, tárgyak játéktérre hajigálását, a nemzeti himnuszok megzavarását a rendező angol szövetségnek egyaránt felrovó UEFA-ítélet a kétmeccses stadionbezáráson túl 100 000 eurós pénzbüntetést is tartalmaz. (Emlékezetes, a londoni finálét az olaszok nyerték meg tizenegyesekkel.)

„Bár csalódottak vagyunk az ítélet miatt, belenyugszunk az UEFA döntésébe – kommentálta a bejelentést az angol Futballszövetség (FA). – Elítéljük azok szörnyű viselkedését, akik a Wembley Stadionban és annak környékén felfordulást okoztak, és mélyen sajnáljuk, hogy közülük egyesek bejutottak a lelátóra. Eltökéltek vagyunk, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, ennek érdekében független bizottságot is alakítottunk a körülmények kivizsgálására. Megadunk minden segítséget a hatóságoknak a vétkesek felderítése és számonkérése érdekében.”

Az FA-nek nem ez volt az első büntetése az idei Európa-bajnoksággal összefüggésben: júliusban 30 000 euróra büntették meg az Anglia–Dánia elődöntőn történtek miatt – emlékezhetünk, Harry Kane tizenegyese előtt a lelátóról úgy próbálták megzavarni Kasper Schmeichelt, a dánok kapusát, hogy lézerrel világítottak a szemébe.

Mint arról beszámoltunk, az UEFA már két nappal az Európa-bajnoki döntő után jelezte, hogy vizsgálatot indított az angolok ellen, majd augusztus 3-án újabb közleményben ismertette, hogy a finálé előtt és alatt történt rendbontások miatt a rendezési hiányosságokat is megvizsgálja.

Mint ismert, az Európa-bajnokságon történtek miatt a Magyar Labdarúgó-szövetséget még az Eb alatt három zárt kapus mérkőzéssel és 100 000 eurós pénzbírsággal büntette az európai szövetség, a harmadik meccsre szóló bezárás ebben az esetben is felfüggesztve.

(A magyar szövetséget időközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is két zárt kapus meccses és 200 000 svájci frankos büntetéssel sújtotta az Anglia elleni szeptemberi vb-selejtezőn történtek miatt, a FIFA-rendezvényekre szóló pályabezárás második mérkőzése ez esetben is felfüggesztett – erről ide kattintva olvashatnak.)

Ha az angol válogatott nem nyeri meg a vb-selejtezős csoportját, a tavaszi vb-pótselejtezőn akkor sem kell letölteni a büntetést – hiszen a világbajnoki selejtezősorozatot és a pótselejtezőket is a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szervezi, nem pedig az UEFA. Persze, az elméleti lehetősége még fennáll annak is, hogy Anglia nem végez a pótselejtezőt jelentő első két hely valamelyikén a csoportjában, ám a büntetés letöltése szempontjából ez mindegy is, mert a UEFA által szervezett következő tétmeccse akkor is a jövő nyári Nemzetek Ligájában lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik