Stadioncirkusz Szlovákiában! Ezért sem lehet Pozsonyban az Eb-selejtező

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.02.26. 12:20
null
A Slovannál állítják, minden a legnagyobb rendben, elkészült az új stadion, semmi akadálya sincs annak, hogy ott rendezzék meg a Spartak elleni bajnokit (Fotó: skslovan.com)
Vasárnap rendezik meg a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a listavezető, pozsonyi Slovan és a címvédő, nagyszombati Spartak rangadóját. Ez lesz az első tétmeccs a 22 500 fő befogadására alkalmas, új, szlovák nemzeti stadionban, de a 2013 óta készülő létesítmény (a régi lebontása után jó ideig álltak a munkálatok) a vendégcsapat szerint még mindig nincs teljesen kész, ezért a nagyszombatiak a napokban azt is kilátásba helyezték, hogy nem lépnek pályára a mérkőzésen...

 

A decemberi Eb-selejtező-sorsolást követően, amikor kiderült, hogy a magyar válogatott Szlovákiával került egy csoportba és az északi szomszéd ellen kezdi meg a sorozatot márciusban, egyes források biztosra vették, hogy a szlovákok már az új nemzeti stadionban fogadják a mieinket.

Nem sokkal később azonban a szlovák szövetség bejelentette, hogy az első meccset a válogatottnak évekig otthont adó, nagyszombati City Arenában rendezik meg. A hivatalos indoklás szerint azért, mert annyira új lesz a stadion, hogy ahhoz még a szlovák csapatnak is hozzá kell szoknia, nem érvényesülne a hazai pálya előnye, ezért inkább marad a megszokott helyszín. A pozsonyi Téglamezőn hat év alatt elkészülő stadionba csak ősszel „költözne be” a válogatott, addig még egy felkészülési mérkőzést is terveznek az új arénába. Most viszont már látszik, nem csak ez állt a háttérben…

„NEM JÁTSZUNK ÉPÍTÉSI TERÜLETEN!” – KIAKADTAK A SPARTAKNÁL

A tervek arról szóltak, hogy idén tavaszra, a Slovan 100 éves jubileumára már teljesen kész lesz a stadion, és március 3-án a pozsonyi klub már ott fogadja a Spartakot. A nagyszombatiak azonban a múlt heti biztonsági értekezlet után komoly aggályokat fogalmaztak meg, és azt is kilátásba helyezték, hogy nem lépnek pályára a meccsen, mert a stadion még nincs kész – miközben a találkozóra már több mint húszezer jegyet eladtak.

Az ujszo.com múlt heti cikke szerint a vendégek elsősorban azt nehezményezték, hogy szurkolóik csak 400 jegyet kaptak a meccsre, ami a stadion befogadóképességének kevesebb mint két százaléka, holott a versenykiírás értelmében a vendégdrukkereknek legalább a befogadóképesség öt százalékának megfelelő számú jegyet kell biztosítani. Ennek értelmében a Spartak 1100 jegyet kér szurkolói számára. Ezt azonban a Slovan (Guzmics Richárd és Holman Dávid klubja) nem tudja biztosítani, arra való hivatkozással, hogy jelenleg még csak 400 vendégszurkoló biztonságát tudná garantálni. A nagyszombatiak úgy tudják, még nincsenek rendben a téglamezei stadionnal kapcsolatos használatbavételi engedélyek, és nem lehet mindegyik lelátórészt használni.

„A fentiek értelmében megtagadjuk, hogy egy ilyen kiemelt kockázatú mérkőzést építkezési területen játsszunk le, főleg a résztvevők biztonsága érdekében” – fogalmaznak a nagyszombatiak hivatalos kommünikéjükben, hozzátéve, hogy ha nem kapnak garanciát arra, hogy a stadion minden szükséges kritériumnak megfelel, nem állnak ki a mérkőzésre.

Felvidéki kollégánk, Bőd Titanilla szerint a nagyszombatiak elsősorban figyelemfelkeltésnek szánták a közleményüket, hogy több jegyet harcoljanak ki szurkolóiknak, miközben az igaz, hogy amikor a Spartak képviselői szemrevételezni akarták múlt héten a Slovan új stadionját, akkor arra való hivatkozással nem engedték be őket, sőt még a meccs ellenőrét sem, hogy a stadion még építési terület…

IDEIGLENES KERÍTÉST HÚZNAK FEL – REAGÁLT A SLOVAN

Azóta persze már folynak az egyeztetések a klubok között, s minden bizonnyal meg tudnak egyezni a vitás kérdésekben, lesz mérkőzés az új stadionban vasárnap. Erre utal a Slovan hétfői közleménye is.

„A Slovan mindenkit, a szurkolóit, illetve a labdarúgás közönségét biztosítja arról, hogy a Fortuna liga 21. fordulójában, március 3-án 18 órától a Tehelné pole ad otthont a Spartak elleni mérkőzésnek. Az elmúlt hétvégén klubunk igyekezett olyan megoldást találni, ami minden érdekelt számára kielégítő, miközben minden kilátogató biztonságát is biztosítjuk. A pénteki biztonsági értekezleten négyszáz jegyet ajánlottunk fel a nagyszombatiaknak, ezeket kedden kapják meg. Ezen túlmenően a vendégszektorban zajló munkálatok, kiigazítások után tovább belépőjegyeket kínálunk a Trnava-rajongóknak” – fogalmaz a közlemény.

Ifjabb Ivan Kmotrík, a Slovan sportigazgatója hozzátette: biztosítani fogják az előírt jegymennyiséget, de mivel még nem készült el a vendégszektort elválasztó plexi, ezért egy ideiglenes védőkerítést húznak fel. Egyúttal a sportvezető visszautasította azokat a vádakat, hogy nem fejezték be az építési munkákat, állítja, hogy minden engedélyük megvan, és vasárnap igazi labdarúgóünnepet rendeznek az új stadionban.

Vihar egy pohár vízben – mondhatjuk a fentiekre, viszont az jól látszik, hogy ilyen előzmények mellett az európai szövetség (UEFA) nem is adott volna engedélyt a március 21-i, Szlovákia–Magyarország mérkőzés pozsonyi megrendezésére. A szlovák válogatott a tervek szerint így június 7-én, a Jordánia elleni felkészülési meccsen lép pályára először az új stadionban, majd szeptemberben már a horvátok elleni Eb-selejtezőt is ott rendezik. A szlovákok Jordánia mellett Uruguayjal játszanak még egy edzőmeccset, október 13-án, azt is Pozsonyban. (Mint ismeretes, a mieink az Eb-selejtezőkön kívül szeptember 5-én, éppen a szlovákok elleni visszavágót megelőzően négy nappal játszanak Montenegróban felkészülési meccset.)

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

Március 21., csütörtök
20.45: Horvátország–Azerbajdzsán
20.45: Szlovákia–Magyarország
Március 24., vasárnap
15.00: Wales–Szlovákia
18.00: Magyarország–Horvátország
Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik