Sporttörténeti öngóllal és olasz diadallal kezdődött meg az Európa-bajnokság

Vágólapra másolva!
2021.06.11. 20:40
null
A torna első gólja utáni pillanat (Fotó: Dömötör Csaba)
Olasz győzelemmel kezdődött meg a 16. labdarúgó Európa-bajnokság: a squadra azzurra 3–0-ra legyőzte Törökország válogatottját a péntek esti római nyitányon. A gól nélküli első félidőt követően öngóllal szerzett vezetést az addig is fölényben játszó olasz csapat – sporttörténelmi különlegesség: először indult öngóllal Európa-bajnokság –, majd a folytatásban betalált Ciro Immobile és Lorenzo Insigne is. Az olaszok korábban egyetlen Eb-mérkőzésükön sem tudtak ilyen sok gólt szerezni.

PERCRŐL PERCRE ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKBEN TOVÁBBI KÉPEKET NÉZHET MEG A MÉRKŐZÉSRŐL!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
TÖRÖKORSZÁG–OLASZORSZÁG 0–3 (0–0)
Róma,
Olimpiai Stadion, 12 916 néző. Vezette: Makkelie (holland)
TÖRÖKORSZÁG: Cakir – Celik, Söyüncü, Demiral, Meras – Yokuslu (Kahveci, 65.) – Karaman (Dervisoglu, 66.), Tufan (Ayhan, 64.), Yazici (Ünder, a szünetben), Calhanoglu – B. Yilmaz. Szövetségi kapitány: Senol Günes
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Florenzi (Di Lorenzo, a szünetben), Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli (Cristante, 74.) – Berardi (Bernardeschi, 84.), Immobile (Belotti, 81.), Lo. Insigne (Chiesa, 81.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző: Demiral (53. – öngól), Immobile (66.), Lo. Insigne (79.)

Így kezdődött az Eb: Burak Yilmaz útjára indítja a labdát (Fotó: Dömötör Csaba)
Így kezdődött az Eb: Burak Yilmaz útjára indítja a labdát (Fotó: Dömötör Csaba)

Burak Yilmaz indította útjára a labdát az idei Európa-bajnokságon, papíron a törökök voltak a nyitó meccs pályaválasztói, és a szurkolóik gondoskodtak is arról, hogy csapatuk otthon érezze magát Rómában: éles füttykoncert feszítette szét az Olimpiai Stadion falait, amikor az olasz játékosok járatták a labdát...

Éppenséggel volt alkalmuk fütyülni a török drukkereknek, hiszen ahogyan az várható volt, Roberto Mancini csapata a vezetés minél korábbi megszerzésének szándékával vetette magát a küzdelembe. S nemcsak hogy többnyire az olaszoknál volt a labda, láthatóan tudták is, mit akarnak vele: a bal oldalon Leonardo Spinazzola és Lorenzo Insigne, a jobbon Alessandro Florenzi és Domenico Berardi többször is a török védővonal mögé került, nemegyszer ígéretesen adogattak a 16-os előterében, azon belül is – igaz, nagyobb helyzet nélkül.

Az első igazi gólszerzési lehetőség a 20. percben, egy szögletnél adódott, az üresen felejtett Giorgio Chiellini fejesét nagy bravúrral tolta a léc fölé Ugurcan Cakir. A piros mezesek egy-egy villámgyors ellencsapással igyekeztek tehermentesíteni védelmüket, de a kaput egyszer sem találták el, Gianluigi Donnarummának csak egy veszélyes beadásnál kellett beavatkoznia.

Az első játékrész hajrájában egy olasz szempontból eredménytelen VAR-ozás borzolta a kedélyeket – Spinazzola beadása hiába halt el Zeki Celik kezén, nem lett belőle tizenegyes.

Egyértelmű olasz fölény, mozgalmas mezőnyjáték, jól tömörülő török védelem, kevés helyzet, biztos kezű vendégkapus, nulla gól – így summázható az első félidő.

EGY KIS STAT: az első félidőben az olaszok 14 kapura lövéssel/fejeléssel kísérleteztek, a törökök eggyel sem. A 2004-es Hollandia–Lettország mérkőzés óta (16–0 a kapura lövések/fejelések mérlege) óta nem volt ilyen egyoldalú első félidő Európa-bajnokságon. Igaz, a 14 olasz próbálkozásból csak háromnál ment ténylegesen kapura a labda.

Alig kezdődött el a második félidő, és megvolt a negyedik olasz „kaputalálat” is – méghozzá telitalálat. Az első veszélyes akciót a törökök vezették, a korábbi római légióskodása nyomán az Olimpicóban otthonos Cengiz Ünder nagy vágta utáni lapos lövését vetődve védte Donnarumma. S aztán következett egy másik olaszországi török...

Lehet, hogy idő előtt vérszemet kaptak a törökök, mindenesetre lankadt a figyelmük a saját térfelükön, és az 53. percben, szép adogatás után Berardi remek labdát kapott a jobb oldalon, egy csel után beadott, és a kiszolgáltatott helyzetben eldőlő Juve-játékosról, Merih Demiralról a saját kapujába pattant a labda (0–1).

EGY KIS STAT: ez az első alkalom az 1960 óta létező torna történetében, hogy öngóllal kezdődik az Európa-bajnokság.

A török csapat szervezettsége megbomlott, a lendületbe jövő olaszok egyre-másra vezették szépen felépített támadásaikat, és ami csak idő kérdése volt, a 66. percben bekövetkezett: Spinazzola 14 méteres lövését még bravúrral védte Cakir, ám a kipattanóra érkezett Ciro Immobile, és közelről a hálóba emelt (0–2).

A második gól végképp elvette a török játékosok kedvét, a félholdas védelem elvesztette tartását, ami egy ilyen jó passzban lévő olasz csapat ellen nem maradhatott újabb büntetés nélkül: a 79. percben Cakir kapus pontatlan indítása hozta játékba az olasz támadógépezetet, és Immobile passzából Lorenzo Insigne csavart jobbal a kapu bal oldalába. 0–3

Törökország nem tudta megtörni a jeget, még mindig nyeretlen az olasz válogatott ellen, amely viszont pazar formában van: sorozatban a kilencedik győzelmével nagyszerű Eb-rajtot vett!

EGY KIS STAT: talán hihetetlen, de Olaszország – amelynek ez volt a 39. mérkőzése Európa-bajnokságon – először szerzett három gólt egy Eb-találkozón. A háromgólos különbség egyben Eb-történeti különlegesség: még sohasem volt ilyen nagy gólkülönbség két csapat között Eb-nyitányon.

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSKERETE

TÖRÖKORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Mert Günok (Istanbul Basaksehir), Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Altay Bayindir (Fenerbahce)
VÉDŐK: Kaan Ayhan (Sassuolo – Olaszország), Caglar Söyüncü (Leicester City – Anglia), Zeki Celik (Lille – Franciaország), Merih Demiral (Juventus – Olaszország), Umut Meras (Le Havre – Franciaország), Ozan Kabak (Liverpool – Anglia), Mert Müldür (Sassuolo – Olaszország), Ridvan Yilmaz (Besiktas)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Ozan Tufan (Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Milan – Olaszország), Okay Yokuslu (West Bromwich Albion – Anglia), Yusuf Yazici (Lille – Franciaország), Irfan Kahveci (Fenerbahce), Dorukhan Toköz (Besiktas), Taylan Antalyali (Galatasaray), Orkün Kökcu (Feyenoord – Hollandia)
TÁMADÓK: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Burak Yilmaz (Lille – Franciaország), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf – Németország), Enes Ünal (Getafe – Spanyolország), Halil Dervisoglu (Galatasaray), Cengiz Ünder (Leicester City – Anglia), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Senol Günes

OLASZORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)
VÉDŐK: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Internazionale), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea – Anglia), Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain – Franciaország), Leonardo Spinazzola (AS Roma), Rafael Tolói (Atalanta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Nicolo Barella (Internazionale), Bryan Cristante (AS Roma), Jorginho (Chelsea – Anglia), Manuel Locatelli (Sassuolo), Gaetano Castrovilli (Fiorentina), Matteo Pessina (Atalanta), Marco Verratti (PSG – Franciaország)
TÁMADÓK: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

Háromszor ünnepelhettek gólt az olaszok (Fotó: Dömötör Csaba)
Háromszor ünnepelhettek gólt az olaszok (Fotó: Dömötör Csaba)
LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország 0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik