Románia: házi karanténban az elnök; javaslatcsomag az UEFA-nak

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.03.17. 10:02
null
Razvan Burleanu az otthonából vesz részt a mai videokonferencián (Fotó: frf.ro)
Irodája helyett otthonából kapcsolódik be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 13 órakor kezdődő videokonferenciájába Razvan Burleanu, a román szövetség (FRF) elnöke, aki a hét elején önkéntes karanténba vonult – a románok több pontból álló javaslatcsomaggal készülnek a koronavírus-járvány miatt összehívott mai tanácskozásra.

 

Razvan Burleanu, az FRF elnöke és munkatársai (köztük Mirel Radoi szövetségi kapitány) a Nemzetek Ligája március eleji sorsolásán egy légtérben tartózkodott az immár bizonyítottan koronavírussal fertőzött szerb és svájci sportvezetőkkel, ezért két hétig nem mennek be munkahelyükre, és online, önkéntesen vállalt házi karanténból irányítják a szövetség ügyeit.

Burleanu pedig már hétfő este megosztotta javaslatait, amelyeket az UEFA keddi, a román szövetség tájékoztatása szerint 13 órakor kezdődő videokonferenciáján a többi európai futballvezetővel is ismertet. Eszerint az Európa-bajnokág (beleértve a pótselejtezőket és a korosztályos Eb-selejtezőket is) elhalasztását kéri, mellyel elég idő szabadulna fel a jelenleg félbeszakított nemzeti bajnokságok és európai kupaküzdelmek befejezésére, amelyek határidejét túl lehetne tolni a jelenleg megszabott június elsején. Burleanu ugyanakkor rugalmasságot kér az UEFA-tól a 2020–2021-es európai kupákban induló román klubok licencfeltételeinek megállapításában.

Romániában a bajnokság felfüggesztése óta az a legfontosabb kérdés, hogy le lehet-e játszani valamikor a hátralevő fordulókat. A Liga 1 felsőházában még nyolc, az alsóházban 12 mérkőzése van hátra minden csapatnak, ez összesen az idény mintegy negyedét jelenti.

A mérkőzések törlése és a jelenlegi állás szerinti eredményhirdetést még a listavezető CFR sem akarja, mert ebben az esetben a tévétársaságok visszakövetelhetik a közvetítési díjaknak ezt a hányadát. Márpedig a román klubok többségének az ebből származó bevételek jelentik a költségvetésük alapját, a medgyesi Gaz Metan és az Academica Clinceni esetében például 80 százalék fölött szereplenek a bevételekben a tévés jogdíjak.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS ÉLŐ HÍRFOLYAMUNKAT ITT KÖVETHETI NYOMON!

AZ EB-SELEJTEZŐ NL-RÁJÁTSZÁS EREDETI PROGRAMJA
A-LIGA:
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország (A bolgár kormány járványügyi intézkedései miatt biztosan nem lehet megrendezni a mérkőzést az eredeti időpontban.)
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

B-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
20.45:
Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
20.45: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

C-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
18.00:
Norvégia–Szerbia
20.45: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Norvégia–Skócia/Izrael vagy 20.45: Szerbia–Skócia/Izrael

D-LIGA
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
18.00:
Grúzia–Fehéroroszország
20.45: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
18.00: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik