Horvátország: „Én vagyok a hibás” – Dalic magára vállalta a felelősséget

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.05. 12:18
null
Zlatko Dalic telt házra számít ellenünk a hivatalosan 35 ezer fő befogadására alkalmas spliti stadionban – a horvát szövetség tájékoztatása szerint még kétezer belépő vár gazdára, ezeket a jegyeket szerdától lehet megvásárolni (Fotó: <a href="https://www.facebook.com/cff.hns/">HNS</a>, archv)<br />
A Magyarország elleni, jövő csütörtöki Eb-selejtezőre készülő horvát labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic egy sportfesztiválon beszélt a csapata előtt álló feladatokról, nehézségekről és magyarázatot adott a legutóbbi, azerbajdzsáni döntetlenre is.

 

„Egy célunk van, az Európa-bajnoki szereplés kivívása. Az, hogy ezt milyen úton érjük el, kevésbé lényeges, de 15-16 pontra lenne szükségünk a céljaink érdekében, és jó lenne ezt minél előbb megszerezni” – idézi a sport.hrt.hr az Eb-selejtezőcsoportjában jelenleg tíz ponttal álló horvát válogatott szövetségi kapitányát, Zlatko Dalicot, aki a poreci sportfesztiválon beszélt hosszabban a válogatott helyzetéről.

A szakember szerint nehéz időszakon mennek keresztül a világbajnoki ezüstérmet követően, mert nincsenek ugyanabban a formában játékosai, mint voltak az oroszországi tornán.

„Alig több, mint egy év telt el azóta, és kevesen tudtak a csapatból ugyanazon a szinten maradni, de lassan azért kezdünk visszatérni oda – fogalmazott Dalic, aki az Azerbajdzsán elleni döntetlenért magára vállalta a felelősséget. – Szlovákia ellen nagyszerűn játszottunk, Azerbajdzsánban viszont kudarcot vallottunk. Az az én hibám volt, nem mértem fel jól a helyzetet, nem reagáltam időben. Most a magyarokat fogadjuk Splitben, nagy meccs lesz, zsúfolt lelátók előtt, utána megyünk Walesbe. Ha jól játszunk, mindkét meccset meg tudjuk nyerni, és azzal el is érhetjük a célunkat, az Eb-kvalifikációt.”

Dalic fejtegetésében a rossz minőségű spliti pályáról, illetve arról, hogy a hírek szerint Splitben a Hajduk és a horvát szövetség konfliktusa miatt nem mindenki várja kitörő lelkesedéssel a vb-ezüstérmes válogatott fellépését (emiatt a telt ház is kérdésesnek tűnik) nem beszélt, de arról igen, hogy több játékosa nem játszik a csapatában, nincs formában, vagy éppen bizonyos problémája adódott a klubjában. Ezzel alighanem Ivan Rakiticre is célzott, aki szeptemberben előbb bekerült, aztán pedig kikerült a horvát keretből (most ismét bent van), miután a Barcánál kiszorult a kezdőcsapatból, az új idényben öt meccsen összesen csak 166 perc jutott neki a katalánoknál.

Dalic hozzátette, a generációváltás elkerülhetetlen, és hisz abban, hogy az új játékosok új energiát, erőt, sikereket hoznak – mindehhez sikeréhes játékosokra van szükség.

„Dolgozunk rajta, de ez nem megy egyik napról a másikra. Nincs olyan nagy bázisunk, amire támaszkodhatnánk, ezért türelmesnek kell lennünk. Oroszország óta sok minden megváltozott. Többen búcsút intettek a válogatottnak, néhányan sérültek, de nem szabad kifogásokat keresnünk. Hiszek magunkban és abban, hogy megfelelő atmoszférában, amire szükségünk van, a spliti meccs után egy lépéssel közelebb kerülhetünk az Európa-bajnoki szerepléshez.”

A kapitányt arról is megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a világbajnokságon elért siker ellenére továbbra sincs a horvát válogatottnak nemzeti stadionja. Dalic erre úgy reagált, nem az ő munkája, hogy ezekkel a problémákkal foglalkozzon, de azt ő is elismerte, nagy tervekben és ígéretekben nem volt hiány a világbajnokságot követően.

„A mi országunk számára az egyik legnagyobb márkanevet a sportolóink jelentik, ezért óvakodnunk kell attól, hogy azt mondjuk, nincs pénz. Személy szerint azt mondom, van pénz, de nincs felelősség. A sport sokat ad, ezért többet érdemel. A második helyen vagyunk a világ labdarúgásában, a sportolóink küzdenek, eredményeket érnek el, de nem értékelik őket megfelelően” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

A HORVÁT KERET
KAPUSOK:
Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town – Anglia)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Karlo Bartolec (FC Köbenhavn – Dánia), Mile Skoric (NK Osijek), Dario Melnjak (Rizespor – Törökország), Matej Mitrovic (FC Bruges – Belgium)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Fiorentina – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország)
TÁMADÓK: Ivan Perisic
(Bayern München – Németország), Ante Rebic (AC Milan – Olaszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
TARTALÉKOK: Marko Rog
(Cagliari – Olaszország), Dino Peric (Dinamo Zagreb), Filip Brdaric (Hajduk Split), Mijo Caktas (Hajduk Split)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE HORVÁTORSZÁG ÉS AZERBAJDZSÁN ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (DVSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Tamás Krisztián (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City FC – Anglia), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Vida Máté (DAC – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Sérülés miatt nem csatlakozott a kerethez: Pátkai Máté és Tamás Krisztián (mindketten Mol Fehérvár FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria). A horvátok ellen eltiltás miatt nem szerepelhet: Bartáh Botond, Nagy Ádám.

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

E-CSOPORT
Horvátország
Wales
Szlovákia
MAGYARORSZÁG
Azerbajdzsán

EB 2020, SELEJTEZŐ, MENETREND

Március 21., csütörtök
Horvátország–Azerbajdzsán 2–1 (Barisic 44., Kramaric 79., ill. Sheydayev 19.)
Szlovákia–Magyarország 2–0 (Duda 42., Rusnák 85.)
Március 24., vasárnap
Wales–Szlovákia 1–0 (D. James 5.)
Magyarország–Horvátország 2–1 (Szalai Á. 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)
Június 8., szombat
Horvátország–Wales 2–1 (J. Lawrence 17. – öngól, Perisic 48., ill. Brooks 77.)
Azerbajdzsán–MAGYARORSZÁG 1–3 (Emreli 69., ill. Orbán 18., 53., Holman 71.)
Június 11., kedd
Azerbajdzsán–Szlovákia 1–5 (Sheydayev 29., ill. Lobotka 8., Kucka 27., Hamsík 30., 57., Hancko 85.)
MAGYARORSZÁG–Wales 1–0 (Pátkai 80.)
Szeptember 6., péntek
Wales–Azerbajdzsán 2–1 (Pasayev 26. – öngól, Bale 84., ill. Emreli 59.)
Szlovákia–Horvátország 0–4
(Vlasic 45., Perisic 47., Petkovic 72., Lovren 89.)
Szeptember 9., hétfő
Azerbajdzsán–Horvátország 1–1 (Khalilzade 72., ill. Modric 11. – 11-esből)
Magyarország–Szlovákia 1–2 (Szoboszlai 50., ill. Mak 40., Bozeník 56.)
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10–5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9–7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7–6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4–4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik