FFT: Ronaldo már fiatalon más volt, mint a többiek – Nuno Gomes

Vágólapra másolva!
2021.06.14. 19:06
Az Anglia elleni győztes góljával kezdődött a portugál válogatott új korszaka, de otthon elkerülte őket a siker. Ízelítőként néhány részlet a FourFourTwo interjújából!

Először a 2000-es Európa-bajnokságon léptél pályára nagyobb tornán, méghozzá Anglia ellen. Az ellenfél kettő nullra vezetett, végül mégis te szerezted a győztes gólt.
– Ez volt az egyik legjobb mérkőzésem a portugál válogatottban. Nehéz csoportba kerültünk, Románia és Németország volt még benne, ezért nagyon fontos volt, hogy jól kezdjünk. Ennek ellenére tizennyolc perc után két góllal vezettek az angolok, és tudtuk, ha nem nyugszunk meg, nagy égés lesz a vége. Hittünk a játékunkban, és gyorsan feljöttünk egy gól hátrányra. Minden volt azon a mérkőzésen, akik ott voltak, nem fogják elfelejteni. Kezdtem, mert Ricardo Sá Pinto megsérült. Fiatal voltam, vártam a nagy lehetőségre, és a meccs előtti este megtudtam, hogy ott leszek a pályán. A torna maga volt az álom, akkor kezdődött a portugál válogatott új korszaka, azóta minden nagyobb világeseményen ott vagyunk.Először a 2000-es Európa-bajnokságon léptél pályára nagyobb tornán, méghozzá Anglia ellen. Az ellenfél kettő nullra vezetett, végül mégis te szerezted a győztes gólt.
– Ez volt az egyik legjobb mérkőzésem a portugál válogatottban. Nehéz csoportba kerültünk, Románia és Németország volt még benne, ezért nagyon fontos volt, hogy jól kezdjünk. Ennek ellenére tizennyolc perc után két góllal vezettek az angolok, és tudtuk, ha nem nyugszunk meg, nagy égés lesz a vége. Hittünk a játékunkban, és gyorsan feljöttünk egy gól hátrányra. Minden volt azon a mérkőzésen, akik ott voltak, nem fogják elfelejteni. Kezdtem, mert Ricardo Sá Pinto megsérült. Fiatal voltam, vártam a nagy lehetőségre, és a meccs előtti este megtudtam, hogy ott leszek a pályán. A torna maga volt az álom, akkor kezdődött a portugál válogatott új korszaka, azóta minden nagyobb világeseményen ott vagyunk.

A 2004-es Európa-bajnokságon is tagja voltál válogatott keretnek, és csereként álltál be a Görögország elleni, elveszített döntőben...
– Hatalmas csalódás volt. Úgy éreztük, az a generáció megérdemelne valamit, arra gondoltunk, elérkezett a mi pillanatunk. A nyitó meccsen is kikaptunk a görögöktől, de utána minden mérkőzést megnyertünk a döntőig. Görögország megérdemelte, hogy Európa-bajnok legyen. Jó játékosai voltak, és kiválóak voltak csapatként is. Gólt szereztek, mi pedig mindent megpróbáltunk, de a labda nem akart a kapuba kerülni. Azt éreztem, ha egész éjjel játszanánk, akkor sem találnánk be. Ennek ellenére különösen szép emlékeket őrzök arról a tornáról, például amikor megvertük Spanyolországot a csoportkörben. Gólt kellett szereznünk, hogy továbbjussunk, és ez végül nekem sikerült. Éreztük a stadionban, mekkora hatással vagyunk az egész nemzetre.

Ez az Európa-bajnokság volt Cristiano Ronaldo első nagy nemzetközi tornája. Hogyan emlékszel rá?
– Már fiatalkorában is látszott, hogy más, mint a többiek. Állandóan gyakorolt, néha egyedül. Az edzések előtt és után edzőterembe járt, és néha ott maradt a pályán, hogy tökéletesítse a befejezéseit.

Egyetlen idény után hagytad ott a Blackburnt. Mivel töltöd az időd azóta?
– Kis híján a New York Cosmos játékosa lettem, de nem tudtunk megállapodni. Más ajánlatokat is kaptam, majd a Benfica edzői stábjában vállaltam munkát. Először a nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató lettem, más klubokkal, illetve az UEFA-val, a FIFA-val és nemzetközi focisulikkal tartottam a kapcsolatot. Ezt követően én lettem az akadémia igazgatója. Otthagytam 2017-ben, és 2019 óta a testvérem ügynökségénél van állásom, aki a portugál másodosztályban futballozott. De dolgozom a Wyscoutnak is, ami videókkal és statisztikai elemzésekkel szolgál. Nagyon hasznos a kluboknak és az ügynököknek egyaránt. Emellett a FIFA munkatársa is vagyok, a 2020-as Európa-bajnokság nagykövete.

A teljes interjút elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik