Eb 2020: Ronaldót királyként köszöntik, a magyar csapatot elismerik – lapszemle

Vágólapra másolva!
2021.06.16. 09:13
Portugáliában arra ébredhettek a helyiek, hogy nehezebb olyan újságot találni az árusoknál, melynek címlapjáról nem Cristiano Ronaldo köszön vissza az olvasóra, mint amiről igen. Lapszemle az F-csoport első játéknapja, Portugália magyarországi és Franciaország németországi sikere után.

Ronaldo ünnepelhetett a végén (Fotó: Szabó Miklós)
Ronaldo ünnepelhetett a végén (Fotó: Szabó Miklós)
Ronaldo ünnepelhetett a végén (Fotó: Szabó Miklós)
Ronaldo ünnepelhetett a végén (Fotó: Szabó Miklós)
Ronaldo ünnepelhetett a végén (Fotó: Szabó Miklós)

 

A Record címlapja
A Record címlapja

„Tíz perc a bajnokért” – írja például az A Bola a levegőbe szökkenő CR7 teste mellett. „A válogatottnak szenvednie kellett, de megkezdte a címvédő hadjáratát.”

„84 percig kellett várni az eredményre, de végül a csoport első helyét érte Ronaldóéknak” – ünnepli a budapesti sikert az O Jogo. Hozzáteszik, „Cristiano kétszer is betalált, ezzel három rekordot is megdöntött”,majd idézik a támadót, „Hálás vagyok a csapatnak”.

„A vadállat felébredt” – így a Record, amely szintén CR rekordjait helyezi a középpontba, no meg köszönetet mond az első vendéggólt szerző Raphaël Guerreirónak. Kiemelik az első portugál gólt megelőző 33 pontos passzt, mintegy piedesztálra állítva a végül megpattanó beadásból megpattanó lövéssel befejezett akciót.

Az O Jogo címlapja
Az O Jogo címlapja

A politikai-közéleti napilapok címoldalán is a portugál válogatott a sztár. „Portugália nyerőbe kapcsolt, Ronaldo még két rekordot megdöntött” – írják a Diárió de Noticias szerkesztői a végeredmény és a harmadik gólról született kép felett.

Ugyanerről a gólról közöl fotót a Jornal de Notícias:„Európa a lábaid előtt” – címzik a címlapon Ronaldónak. A Público első oldalán CR csücsörít, mellette: „Eb 2020: 84 perc telt el, mire Portugália ledöntötte a falat, ezzel megverte Magyarországot.”

Németországban a Süddeutsche Zeitung a csípőre tett kézzel bosszankodó – a franciák ellen öngólt szerző – Mats Hummelsszel jelent meg a felső hajtásán.

A sportlapok közül a Kicker és a Sport Bild is kiemelten foglalkozik a német–francia találkozó mellett a csoport másik meccseként a magyar–portugállal. Cristiano Ronaldo rekordjai mellett „A címvédő Portugália egyértelmű győzelméről” ír a lap. A visszapillantójukban kiemelik CR sportszerű gesztusát, amikor a meccs végén gratulált Gulácsi Péternek. A Bundesligában védő magyar kapust is dicsérik „erős, önfeláldozó” védéseket írnak fel neki. „Nagyot küzdöttek, végül üres kézzel maradtak a magyarok” – olvasható a Kickerben.

Gulácsiról a három kapott gól ellenére is elismerően írnak a németek (Fotó: Szabó Miklós)
Gulácsiról a három kapott gól ellenére is elismerően írnak a németek (Fotó: Szabó Miklós)

„Orbán megadta Ronaldónak az Eb-rekordot” – írja a Bild, utalva arra, hogy az egykor még a német utánpótlás-válogatottakban szereplő Willi Orbán megmozdulását ítélték szabálytalannak és jutott emiatt büntetőhöz a portugál válogatott 0–1 után. „Magyarország focifiesztával ünnepelt! 60 ezer néző, a fanatikusok közül pedig több mint 25 ezren közösen vonultak a stadionba – a kelet-európaiak nyilvánvalóan legyőzték a koronavírust. De végül ez sem volt elég a pontszerzéshez.”

Ünneplő franciák a L'Équipe első oldalán
Ünneplő franciák a L'Équipe első oldalán

Franciaországban természetesen a müncheni sikeré volt a főszerep: „Küldetés teljesítve!” – írja a Sud Ouest.„A kékek sikeres belépője” – ünnepli a győzelmet a Courrier Picard.„Erőt mutattak!” – összegez a franciák gólját követően pacsizó, ölelkező játékosok fotójával a Le Dauphiné Libéré.

A L'Équipe sem bonyolította túl a címlapját: Hernández és Griezmann üvöltve szaladnak egymás felé, hogy összeölelkezzenek, alatta pedig a „Mint 18-ban” felirat olvasható.

A magyar meccsről a következőket írják: „85 percnyi steril uralom után Portugália megtalálta a kiskaput a meccs végén – köszönhetően Cristiano Ronaldónak. A Selecao ideális helyzetbe került ahhoz, hogy megkezdje törekvését, megpróbálja öt év után megtartani az Eb-trófeát.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

F-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G., Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Varga K., 88.) – Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.) – Szalai Á., Sallai R. (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)


FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG 1–0 (1–0)

München,Allianz Aréna,13 000néző.Vezette:Carlos del Cerro Grande (spanyol)
FRANCIAORSZÁG:Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe. L. Hernandez – Pogba, Kanté, Rabiot (O. Dembélé, 90+5.) – Benzema (Tolisso, 88.), Griezmann, Mbappé.Szövetségi kapitány:Didier Deschamps
NÉMETORSZÁG:Neuer – Ginter (Can, 87.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens (Volland, 88.) – Havertz (L. Sané, 74.), T. Müller – Gnabry (Werner, 74.).Szövetségi kapitány:Joachim Löw
Gólszerző:Hummels (20. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik