Eb 2020: római jel – az üzenet kézbesítve

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 10:52
Ezerkétszáz olasz postás mosolyog a központi hivatali épület homlokzatáról, így biztatva a Törökország ellen nyitó meccset játszó és nagy tornán öt év kihagyás után szereplő válogatottat.
Az olasz posta mosolygó alkalmazottai is erőt adhatnak az évek óta nagyszerűen teljesítő válogatottnak 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)
Az olasz posta mosolygó alkalmazottai is erőt adhatnak az évek óta nagyszerűen teljesítő válogatottnak A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Dömötör Csaba)
Cserzett bőrű, napszemüveges öregúr kanyarodik át kopottas Fiat autójával a piroson, szája csücskében cigaretta füstöl, rezzenéstelen nyugalommal kapaszkodik a kormányba – nemigen zavarja a mellette szitkozódó, feldúlt asszony szüntelen hadonászása. A sarkon arab fiú frissen kinyomott, jeges görögdinnyelét árul két euróért; kémlelő pillantás jobbra és balra, főnök nincs a láthatáron, az arra járó ismerős megkapja egy ötvenért. Kicsit arrébb, a Via Ottaviano járdáján szúnyogalkatú, divatos ingbe öltözött férfi bohóckodik, az elsétáló csinos hölgyeknek udvarol a zebrán, rögtönzött dobszólót ad elő a zöldséges üres banános dobozán, aztán sikerétől megrészegülve, elégedetten vigyorogva kapaszkodik fel egy áruhordár üresen nyikorgó kocsijára.
PÁRIZSI SZIRÉNHANGOK
Az olasz válogatott covercianói edzőtáborában minden a nyugodt készülést segíti, leszámítva a válogatottak vezetőinek szokásos nyári rémálmát: az átigazolási piacot. Elsősorban a csapat kapusa, a 22 éves Gianluigi Donnarumma sorsát övezik kétségek, bár tulajdonképpen egyre kevésbé, hiszen egybehangzó sajtóhírek szerint a Paris Saint-Germain 60 millió euróért megvásárolja jelenlegi klubjától, a Milantól. Talán rögtön kölcsön is adná egy harmadik szereplőnek – alighanem a Romának –, ellenkező esetben a Costa Rica-i Keylor Navasszal kellene megvívnia a kezdőcsapat kapusposztjáért Párizsban, ami kettejük egyaránt kimagasló képességeit ismerve mindenképpen igazságtalan helyzetet szülne. Ráadásul Donnarumma klubjában kispadozva bajosan őrizné meg helyét az olasz válogatottban, márpedig az eltolt Eb miatt szokatlanul közeli, 2022-es világbajnokság miatt ennek a harcnak most különös tétje van. Hír még az olasz válogatottal kapcsolatban, hogy a már kilenc éve a PSG-t erősítő Marco Verratti szépen gyógyul sérüléséből, és a június 16-i, Svájc elleni csoportmérkőzésen már valószínűleg pályára lép.

Lüktet a város. A római utcák forgatagában, a szakadatlan dudáló autók, a darázsként zsizsegő robogók, a járdák ezerszínű népe között egy pillanatig sem érzi az ember, hogy éppen a bénító világjárvány után éledező metropolisz hétköznapjait látja. Persze az utcára lépők kötelességtudóan viselt maszkjai, az imitt-amott felbukkanó rendőrök és a helyenként elhelyezett kordonok árulkodnak a valóságról és a mögöttünk hagyott néma hónapokról, kivégzésének színhelyén, a Campo de' Fiori nyüzsgő piacterén szegény Giordano Bruno szobrát is csak piros-fehér szalag mögött piszkíthatják le a szemtelen galambok.

„Azt gondolod, hogy rosszul cselekednék az, aki helyreállítaná a feje tetejére fordított világot?” – tette fel a kérdést bő négyszáz éve a különutas dominikánus szerzetes, s bár a maga idejében hasonló felvetései végül máglyára juttatták, most, az Európa-bajnokság küszöbén eretnek gondolata akár a futballcirkusz jelmondata is lehetne. Az egy évvel elhalasztott, sok helyszínes Eb a világ talpra állításának szimbolikus lépése, a következő hónap futballeseményei és főként élő mérkőzésélményei lélektani értelemben ezt üzenhetik: Európa szépen lábadozik, Covid-tesztje immár negatív.

Ahogyan ezt a benyomást erősíti az az ezerkétszáz mosolygó arc is, amely a római postapalota amúgy igen otromba épületegyüttesének homlokzatán látható, a zöld-fehér-piros színekből készült, rekordnagyságú óriásmolinón. A hatvan méter magas, összesen nyolcszáz négyzetmétert betöltő felületen az olasz posta alkalmazottai igyekeznek biztató arckifejezésükkel előrébb segíteni az olasz válogatottat, ha már a célba juttatás ezúttal kivételesen nem az ő feladatuk.

A várakozás mindenesetre jelentős, hiszen Roberto Mancini csapata 27 mérkőzés óta őrzi veretlenségét, az Európa-bajnoki selejtezőcsoportját pedig százszázalékos eredménnyel, tíz találkozón elért tíz győzelemmel (ráadásul 37–4-es gólkülönbséggel!) nyerte meg. És ne felejtsük, az olaszoknak nemcsak a koronavírus miatt volt hosszú és nyomasztó csipkerózsika-álom, hanem a szégyenszemre kihagyott 2018-as világbajnokság miatt is: a négyszeres világbajnok és egyszeres Európa-bajnok futballnemzet öt év kihagyás után vesz részt ismét nagy nemzetközi tornán. A keserű időszak kiérlelhet szép sikereket, hiszen Giordano Bruno is megmondta, „a legerősebb mérgekben rejlik a legnagyobb gyógyerő”. Ahogyan állítólag azt is (bár mintha ezt már a 16. század óta is hallottuk volna egy-két futballedző szájából), hogy  „az a fontos, hogy mindenki tegye meg, amit megtehet”.

FATIH TERIM JÓSLATA
„Minden szem ránk szegeződik, az egész világ ezt a mérkőzést figyeli, ugyanakkor az érdeklődés lehetőséget, ösztönzést is ad a játékosoknak – mondta Fatih Terim, a török válogatott korábbi szövetségi kapitánya a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában a pénteki olasz–török Európa-bajnoki nyitómérkőzésről. – Ismerem az olaszok tiszteletre méltó veretlenségi sorozatát, tudom, hogy legutóbb három éve kaptak ki, de az Európa-bajnoksághoz hasonló tornák lélektana egészen sajátos. Megítélésem szerint Törökország semmivel sem gyengébb, mint első ellenfele.”
A 67 éves, tapasztalt edző az Eb esélyeiről szólva elmondta, Belgiumot, Franciaországot és Angliát látja a legesélyesebbnek, de megemlítette a Cristiano Ronaldo vezette Portugáliát is. Úgy értékelt, Németország és Spanyolország kicsit visszaesett az elmúlt időszakban, majd udvariasan kijelentette, Olaszországtól és Törökországtól semmilyen bravúron nem lepődne meg. Hiába, a törökök mindig is mesterei voltak az ügyes diplomáciának...

Az olasz és a török válogatott egyaránt ebben a szellemben lép pályára pénteken 21 órakor a Stadio Olimpicóban, és a maguk módján a szervezők is megfelelnek az igénynek, hiszen az olasz kormány és az egészségügyi minisztérium által meghatározott, huszonöt százalékos mértékig beengedik a nézőket az egyébként majdnem hetvenezres stadionba. A mintegy tizenhatezres közönség létszámából le kell vonni a sportlétesítményben szolgálatot ellátó biztonsági, egészségügyi és egyéb alkalmazottakat, a valódi szurkolók között pedig a La Gazzetta dello Sport szerint olasz–török viszonylatban – talán kissé meglepő módon – fele-fele lesz az arány. A jegyek hatvan százalékát ugyanis külföldön vették meg, és bár csupán mintegy 2300 törökországi török jelenlétére számítanak, a legjelentősebb vásárlói kedvet az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) illetékesei az érintett két ország után Németországból, Ausztriából és Franciaországból észlelték, az olasz sportlap feltételezése szerint a helyben élő török nemzetiségű közösség köréből.

Rómában azonban egyelőre leginkább a házfalról lenéző óriásfejű vászonpostások sugallnak Eb-hangulatot, a városi nép éli csendesnek nem mondható életét, élvezi félig-meddig visszakapott szabadságát. Kalapos férfi kávézik ráérősen a napsütötte tér sarkán, kezében kihajtva a La Gazzetta dello Sport rózsaszín újságlapja, éppen Fabio Licari cikkénél. Ismerjük már az írást, már az 53-as buszon átfutottuk: a neves olasz sportújságíró elemzésében ökölvívó-hasonlattal élt, szerinte az olaszok olyan elszánt hangulatban várják a péntek estét, ahogyan annak idején Muhammad Ali csapkodta a levegőt ringbe lépés előtt. És ahogy a délutáni órán a vadul csapkodó Aliról olvasó olasz úr álmos tekintetét elnézzük, a bokszos hasonlatról megint csak a megégetett eretnek szavai ötlenek fel:  „Ha nem igaz is, találó…”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik