Eb 2020: Portugália már rég nem elégszik meg a részvétellel

VÍTOR HUGO ALVARENGA (Maisfutebol)VÍTOR HUGO ALVARENGA (Maisfutebol)
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 10:08
null
Cristiano Ronaldón (jobbra) kívül is vannak portugál klasszisok, például a Manchester Unitedet erősítő Bruno Fernandes (Fotó: AFP)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. Portugália már rég nem elégszik meg a részvétellel, a végső győzelemre hajt a nagy tornákon.

 

Fernando Santos szövetségi kapitányt és játékosait hallva nyilvánvalónak tetszik, hisznek benne, hogy 2016-hoz hasonlóan megnyerhetik a kontinenstornát.

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

Cristiano Ronaldónak majd' 300 millió követője van az Instagram nevű képmegosztó oldalon, ami szintén jelentős bevételi forrás, ha a reklámokról van szó. A csatár a legnagyobb portugál márkák arca, szinte fenntartás nélkül csodálják szülőhazájában. Ettől függetlenül néhányan visszatetszőnek tartják bizonyos cselekedeteit, példaként említik, amikor a meg nem adott gólja után földhöz vágta a csapatkapitányi karszalagot a Szerbia elleni találkozón. Kritikusai szerint túlzottan „alájátszik” a válogatott, pedig több olyan labdarúgó is van az együttesben, aki képes mérkőzéseket eldönteni.

„Nem akarom megismételni, amit akkor mondtam – jelentette ki Santos. – Nem szeretnék másolni, mert a másolat nem ugyanaz, mint az eredeti. Azt viszont kijelenthetem, régen véget ért már az az időszak, amikor Portugália a részvételnek is örült egy-egy nagy tornán, már meg akarja nyerni.”

Vitán felül áll, hogy még mindig Cristiano Ronaldo a csapat arca és kapitánya, a sztár négy Eb- és négy vb-szereplés után is ugyanolyan sikeréhes, meglátásai összecsengenek Santoséival. „Nem a kétezertizenhatos diadal mondatja velem, hogy esélyesek vagyunk. Papíron talán vannak nálunk esélyesebb együttesek, de azzal a céllal lépünk pályára az Európa-bajnokságon, hogy megnyerjük.”

A HALASZTÁS NYERTESE

Egy éve Diogo Jota összesen huszonhat percet játszott a válogatottban, ám 2020 szeptemberében emlékezetes hónapot zárt. Először kezdett és szerzett gólt a nemzeti együttesben, majd a Liverpoolhoz szerződött. Klubjában minden tétmeccset nézve tizenhárom góllal zárta az idényt, de sérülés hátráltatta. Ha teljesen felépül, ő lehet Cristiano Ronaldo társa a támadósorban. Santos állítólag már régóta követi pályafutását, és úgy véli, nagyon jól illik a csapatba.

A fogadkozás ellenére az Eb-selejtező nem indult valami jól, a csapat a szerbekkel és az ukránokkal is ikszelt, még a taktikát is megkérdőjelezték a kritikusok, ám összeszedte magát, és csoportmásodikként kijutott a kontinenstornára. A kulcs a szerbek elleni, remek játékkal kiharcolt 4–2-es győzelem volt Belgrádban. Portugália a Nemzetek Ligájának első kiírását is megnyerte, csoportjában Lengyelországot és Olaszországot előzte meg, az elődöntőben Svájcot, a döntőben a hollandokat múlta felül.

A selejtezőben nem túl nagy meglepetésre Cristiano Ronaldo volt a házi gólkirály, és Sant­os taktikája rá épül. A veterán szakember a 4–4–2-es felállás híve, amely védekezésben 4–2–3–1-re alakul át. Általában két védekező szellemű középpályást játszat, hogy a papíron a széleken futballozó Bruno Fernandeshez és Bernardo Silvához hasonló játékosok nagyobb szabadságot élvezzenek. Elöl bárki – Joao Félix, Diogo Jota vagy André Silva – is legyen Ronaldo partnere, be kell segítenie a bal oldalon a védekezésbe.

A VÁLOGATOTT DALA

Az elmúlt öt esztendőben tulajdonképpen a Pouco Importa (jelentése nagyjából az, hogy „nem számít”) vált a válogatott emblematikus dalává, amelyet szurkolók vettek fel. Előtte a csapatra jellemző volt, hogy bár sokszor játszott szépen, de nem sikerült trófeákat nyernie. Fernando Santos az Európa-bajnokság (2016), illetve a Nemzetek Ligája (2019) megnyerésével megtörte az átkot, igaz, a játékstílust azért néha kritizálják. Ez tükröződik vissza a dalban is, amelynek egy szövegrészlete pont erre utal: „Nem számít, hogy jól vagy rosszul játszunk, mi csak azt akarjuk, hogy a kupa a mi Portugáliánké legyen.”

Érthető.

A 2016-os csapat magja még mindig hangsúlyos szerepet játszik, a 36 éves Ronaldo mellett például Rui Patrício (33 éves) és Pepe (38) is aktív, igaz, sok fiatalabb játékos is helyet követel magának a csapatban. Rúben Dias (24), Bernardo Silva (26), Bruno Fernandes (26), Diogo Jota (24), André Silva (25) és Joao Félix (21) is szeretné letenni a névjegyét a tornán.

A védelem tengelyében vélhetően Dias és Pepe szerepel majd, itt José Fonte is opciót jelent, a hátvédsor két oldalán pedig Joao Cancelo, illetve Raphaël Guerreiro (ha egészséges) játszik. Érdemes figyelni a 18 esztendős Nuno Mendesre is, aki a balhátvéd posztján jelent alternatívát. Gyakorlatilag minden csapatrészben remek játékosok állnak rendelkezésre, és bár ez nem garancia a sikerre, arra igen, hogy Portugália az esélyesek egyikeként vágjon neki az Eb-nek. Tegyük hozzá, a csoportkör sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a magyarok, a franciák és a németek az ellenfelek.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat
A kapitány: Fernando Santos

A szakemberre örökre emlékeznek majd az Eb-siker miatt, de hazájában úgy is ismerik, hogy Penta (Mérnök). A becenevet akkor kapta, amikor 1999-ben vele nyerte meg sorozatban ötödik bajnoki címét a Porto, és arra is utal, hogy elektromérnöki és telekommunikációs szakon szerzett diplomát 1977, majd a karbantartók főnökeként dolgozott a Hotel Palácio Estorilban 1981 és 1998 között, miközben futballozott és edzősködött is. A hívő katolikus edző minden reggel imádkozik, és részeket olvas a Bibliából.

PORTUGÁLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
Anthony Lopes(Olympique Lyon – Franciaország),Rui Patrício(Wolverhampton – Anglia),Rui Silva(Granada – Spanyolország)
VÉDŐK:Joao Cancelo(Manchester City – Anglia),Nélson Semedo(Wolverhampton – Anglia),José Fonte(Lille – Franciaország),Pepe(Porto),Rúben Dias(Manchester City – Anglia),Nuno Mendes(Sporting CP),Raphaël Guerreiro(Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Danilo Pereira(PSG – Franciaország),Joao Palhinha(Sporting CP),Rúben Neves(Wolverhampton – Anglia),Bruno Fernandes(Manchester United – Anglia),Joao Moutinho(Wolverhampton – Anglia),Renato Sanches(Lille – Franciaország),Sérgio Oliveira(Porto),William Carvalho(Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK:Pedro Goncalves(Sporting CP),André Silva(Eintracht Frankfurt – Németország),Bernardo Silva(Manchester City – Anglia),Cristiano Ronaldo(Juventus – Olaszország),Diogo Jota(Liverpool – Anglia),Goncalo Guedes(Valencia – Spanyolország),Joao Félix(Atlético Madrid – Spanyolország),Rafa Silva(Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik