Eb 2020: Magyarországnak már nemcsak stadionjai vannak, hanem eredményei is – AFP

Vágólapra másolva!
2021.06.14. 19:20
null
A 2019-es megnyitó után végre tétmérkőzésen is telt ház előtt játszhat a magyar válogatott a Puskás Arénában (Fotó: Török Attila)
A francia AFP hírügynökség hosszú cikkben foglalkozik a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplésével, a magyar kormány és Orbán Viktor labdarúgás iránti elkötelezettségéről, és természetesen a Puskás Arénával, amely egyedüli Eb-helyszínként telt házas lesz a kontinenstornán.

„A Budapest keleti oldala felé magasló Puskás Aréna az Euro 2020 egyik helyszíne, amely egyrészt szimbolizálja Orbán Viktor miniszterelnök futball iránti fanatizmusát, másfelől jelképezi az egykor világhírű magyar labdarúgás felvirágoztatását.

A 68 ezres stadiont Puskás Ferencről, az 1950-es évek Aranycsapatának legendájáról nevezték el, az Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek lesz a helyszíne. A magyarok itt játszanak a címvédő portugálokkal és a világbajnok franciákkal, s itt lesz a Franciaország–Portugália összecsapás és az egyik nyolcaddöntő is.

Az Orbán Viktor által 2010-ben kezdeményezett, egész országot átfogó stadionépítési projekt keretében 2019-ben átadott stadion az egyetlen Eb-helyszín, amelyen nem korlátozzák a nézőszámot.

»A magyar futball megújításának évtizedes projektjét Orbán valódi, fizikai újjáépítéssel kezdte« – idézi Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét az AFP.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke májusban azt mondta, a magyarországi infrastruktúrafejlesztés »példátlan Európában«. A két, legmagasabb osztályban játszó klubok mindegyikének újjáépítették a stadionját, a Puskás Aréna pedig a korona ékköve, amelyet az átadása óta a koronavírus-járvány miatt nemigen lehetett kihasználni.

Az Arénát a kommunizmus idején épült Népstadion helyén építették fel, a korábbi betonkatlan 1954-ben, az Anglia elleni londoni 6:3-as siker, az » Évszázad Mérkőzése« utáni évben épült fel, de a magyarok dicsőségének szimbólumát teljesen sohasem fejezték be, miután az 1954-es világbajnokság döntőjében kikapott Németországtól a legfőbb esélyes magyar csapat. A szovjet elnyomás elleni 1956-os forradalom után a legnagyobb sztárok – köztük Puskás Ferenc is – elhagyták az országot.

A magyar labdarúgás süllyedése az Aranycsapat fénykorától páratlan a futballtörténelemben. Az UEFA 2004-es kimutatása szerint az európai országok közül csak Magyarországon csökkent a játékosok, a pályák, a klubok és az edzők száma az 1954 óta eltelt fél évszázadban.

A kommunizmussal való 1989-es leszámolás után felgyorsult a futball rothadása, amihez hozzájárult a kevés befektetett pénz, az alacsony közvetítési jogdíjak, a sorsukra hagyott stadionok és a korrupció.

A magyar labdarúgás képtelen volt olyan egyéniségeket kinevelni, mint Puskás, a barcelonai legenda Kubala László vagy az 1967-es aranylabdás Albert Flórián, emiatt is messze a szomszédai (köztük a 2018-ban vb-döntőt játszó horvátok) mögött kullogott a magyar futball.

„Szeretném látni, ahogy a magyar válogatott ugyanolyan magasságokba tör, mint hajdanán. Ez pedig a világbajnoki döntő” – mondta tavaly decemberben az 58 éves Orbán Viktor. A miniszterelnök korábbi amatőr labdarúgó, aki manapság is gyakran látogatja a mérkőzéseket.

Orbán Viktor kritikusai szerint az új stadionok egy része túlságosan nagy, költséges a megépítésük, és hosszú távon teher az adófizetők számára. Az első két osztályban a klubok többsége Orbán pártja, a Fidesz politikusainak irányítása alatt áll, és ez a részrehajlás a barátok részére aggályos.

Ám a magyar válogatott folyamatosan fejlődik az olasz Marco Rossi irányítása alatt, ezért a szurkolók most inkább azzal foglalkoznak, hogy egymás után két Európa-bajnokságon is szerepel a csapatuk. A franciaországi Euro 2016 volt Magyarország első nagy tornája az 1986-os világbajnokság óta.

»Ha egyszer kijut egy nagy tornára a válogatott, az lehet véletlen. Ám egymás után két torna a bizonyíték arra, hogy jó úton járunk – idézi az AFP Marosi Gergely futballszakírót, az NSO korábbi munkatársát az AFP. – Azzal, hogy a mostani Európa-bajnokságon is szerepel a válogatott, már nem csak a stadionokat tudja felmutatni a futballra költő magyar kormány, hanem a pályán elért eredményeket is.«”

„A magyarok nagyon várják ezt a tornát, egy modern nemzeti stadionban lehetnek házigazdák. Nemcsak a vírustól szabadulunk meg, de a magyar futball fél évszázados gondjaitól is” – mondta Szöllősi György az AFP másik cikkében, amely inkább arra fekteti a hangsúlyt, hogy Magyarországon lecsengett a járvány harmadik hulláma, de a Puskás Arénában is a legmagasabb fokú védelmi intézkedések közepette rendezik meg a mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik