Eb 2020: Kevés esélyt látok a magyar győzelemre – Gallas

Vágólapra másolva!
2021.06.18. 10:09
null
William Gallas szerint nem véletlenül szerepelt jól az utóbbi években a magyar válogatott (Fotó: Nemzeti Sport)
A 2006-ban vb-döntős William Gallas lapunknak adott exkluzív interjújában beszélt a francia–magyar meccsről, Szoboszlai Dominikról, Karim Benzemáról és Kylian Mbappéról is.

 

WILLIAM GALLAS – NÉVJEGY
Született: 1977. augusztus 17., Asniéres-sur-Seine, Franciaország
Nemzetiség: francia
Posztja: védő
Klubjai játékosként: Caen (1995–1997), Marseille (1997–2001), Chelsea (angol, 2001–2006), Arsenal (angol, 2006–2010), Tottenham (angol, 2010–2013), Perth Glory (ausztrál, 2013–2014)
Válogatottság/gól: 83/5
Legnagyobb sikerei: vb-2. (2006); Konföderációs Kupa-győztes (2003); 2x angol bajnok (2005, 2006); angol Ligakupa-győztes (2005); angol Szuperkupa-győztes (2005)

– Hol nézi szombaton a Magyarország–Franciaország mérkőzést?
– Természetesen a Puskás Arénában szurkolok – vágta rá egyből lapunknak adott exkluzív interjújában a 83-szoros francia válogatott, a 2006-ban vb-ezüstérmes William Gallas, aki a 2004-es és a 2008-as Európa-bajnokságon is együttese alapembere volt. – Csodálatos lett Magyarország új stadionja, nagyon várom már a szombati találkozót.

– Lát esélyt Marco Rossi csapatának győzelmére?
– Nagyon nehéz mérkőzés vár a magyar válogatottra. Láthattuk, Franciaország remek rajtot vett, Münchenben nyert Németország ellen. Didier Deschamps csapatának fontos lenne a győzelem, a játékosok minél előbb tovább akarnak jutni a halálcsoportból, már szombaton biztossá tehetik helyüket a nyolcaddöntőben. Jól tudom, a lehető legkomolyabban veszik a Magyarország elleni mérkőzést, kevés esélyt látok a hazai győzelemre, francia sikert várok.

– Több tízezer magyar szurkoló lesz ott a lelátón, talán ők belehajszolhatják a csapatot a győzelembe.
– Ha a saját szurkolóid előtt játszol, sokkal jobb teljesítményre vagy képes, ezt magam is megtapasztaltam. Mindig jobban szerettem otthon játszani, ilyenkor minden a megszokott: az öltözőt kívül-belül és az összes fűszálat ismered. A hazai drukkerek kihozzák a játékosokból a maximumot, jobbá, erősebbé teszik őket, ráadásul ilyenkor a motiváció is sokkal nagyobb. Láttam, hogy a portugálok ellen milyen fantasztikus hangulatot teremtettek a magyar drukkerek, ám ez sem lesz elég a világbajnok franciák ellen.

– Talán valamivel több esélye lenne Magyarországnak Franciaország, Portugália és Németország ellen, ha Szoboszlai Dominik nem lenne sérült…
– Ha itt lenne, biztosan sokat dobna a magyarok játékán, vele sokkal erősebbek lennének. Ő az egyik legjobb játékosa az országnak, nem véletlenül szerződött a Bundesligába. Magas minőséget képvisel, remek a rúgótechnikája, és még mindig nagyon fiatal, fényes jövő vár rá.

– Magyarország az utóbbi időben remek eredményeket ért el, az ősszel pótselejtezőn kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt, valamint feljutott a Nemzetek Ligája A-ligájába, így a következő kiírást már a legjobbak között kezdheti. Mit gondol, mi az oka az utóbbi időben elért sikereknek?
– Ezek a sikerek nem a véletlennek tudhatók be. Fejlődtek a magyar játékosok, sokan erős külföldi bajnokságban játszanak, magas színvonalú mérkőzéseken lépnek pályára, ezáltal egyre jobbak. Olyan ellenfelek ellen futballoznak akiktől tanulhatnak, a napi kemény edzésmunka és a csapattársak által egyaránt fejlődnek. Tapasztalataikat hazaviszik a válogatottba, így képesek csapatként a jobb teljesítményre. Keményen kellett küzdeniük, hogy itt legyenek az Európa-bajnokságon, és a jövőben is rengeteget kell dolgozniuk, hogy nemzetközi szinten a mostanihoz hasonló eredményeket érjenek el.

– Sokan Franciaország végső sikerét várják a tornán. Ön szerint a világbajnokság után képes lesz az Európa-bajnokságot is megnyerni? Ki lehet a legnagyobb kihívó?
– Őszinte leszek, normális esetben nem lehet kérdés, hogy Franciaország megnyeri-e az Európa-bajnokságot, nagyon erős az együttes. Láthattuk a 2018-as oroszországi világbajnokságon, hogy a válogatott képes nagy nemzetközi tornát nyerni, azóta pedig csak erősebb lett. Ha kell mondanom egy csapatot, amely képes lehet felvenni a kesztyűt, Belgiumot említeném, már jó ideje vezeti a FIFA-világranglistát, ami nem véletlen.

– Karim Benzema visszatérésével nem lett gyengébb Didier Deschamps együttese…
– Nagyon örültem Karim Benzema visszahívásának. Jelen pillanatban ő a legjobb francia csatár, ráadásul ha ott van a pályán, jó hatással van a többi támadó játékára. Kylian Mbappé és Antoine Griezmann láthatóan sokat profitált a jelenlétéből, mert Karim remekül mozog a pályán, ezekkel a mozgásokkal sok nagy területet nyit az említett két játékosnak, ráadásul nagyszerűen ki is tudja szolgálni őket. Mbappé gyorsaságát mindenki ismeri, így ő kiválóan futja be a Benzema által megnyitott üres területeket, ezáltal sokkal veszélyesebb. Didier Deschamps-nak gazdagodott a taktikai repertoárja, az ellenfelek nehezebben tudnak felkészülni belőlük. Nem mellesleg Benzema a rövid passzos, kombinatív játékban is erős, így szemre is tetszetősebb lett a futball.

– Ha már Kylian Mbappét említette, most, huszonkét évesen a világ egyik legjobb játékosa, akit rendszeresen szóba hoznak a Real Madriddal. Látjuk őt egy napon a spanyol sztárcsapatban játszani?
– El tudom képzelni, sőt, szerintem előbb-utóbb így is lesz. A legtöbb futballista a Real Madridban akar játszani, mert hatalmas klub óriási történelemmel. Szerintem ha Franciaország megnyerné az Európa-bajnokságot, még nagyobb esély lenne rá, hogy Madridban kössön ki. A Realban mindig a legjobbak játszottak, és mint a világ leendő legjobbjának ott a helye.

– Két Európa-bajnokságon, a 2004-es portugál és a 2008-as osztrák–svájci közös rendezésű kontinensviadalon is pályára lépett, ám nem sikerült elhódítani a trófeát. Csalódott?
– Tizenhét éve erős csapatunk volt, ám a Görögország elleni negyeddöntőt meglepetésre 1–0-ra elveszítettük. A csoportmérkőzések alatt nagyszerűen ment a játék, mindenki a mi továbbjutásunkat várta, ám a görögök nemcsak azon a meccsen, hanem az egész tornán megleptek mindenkit. Senki sem számított rá, hogy megnyerik az Európa-bajnokságot, de ilyen a labdarúgás. Minden játékosnak az a legnagyobb álma, hogy hazája válogatottjával a csúcsra ér valamelyik nagy világversenyen, ez nekem nem sikerült, de mindig hatalmas megtiszteltetés volt, ha felhúzhattam a címeres mezt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik