Eb 2020: Belgium nagy diadala messze a rekordtól, Lukaku félszáznál

Vágólapra másolva!
2019.10.11. 11:36
null
A belgák eddig százszázalékosak az Eb-selejtezőkön (Fotó: AFP)
Belgium az első csapat, amely kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra, miután 9–0-ra átgázolt San Marinón csütörtökön. Lukaku két gólt szerzett, ezzel 50 találat fölé jutott a válogatottban, míg a kilencgólos siker elmaradt a németek korábbi rekordjától.

 

Belgium abban a tudatban lépett pályára csütörtök este hazai pályán San Marinóval szemben, hogy amennyiben nyer, biztosan részt vesz a 2020-as Európa-bajnokságon. A mérkőzés legfőbb kérdése az volt, hogy a belga csapat mennyire lép rá a gázpedálra, illetve mikor áll le. Kissé meglepetésként hatott, hogy a 28. percig megúszta kapott gól nélkül a vendégcsapat, ekkor azonban teljes fokozatra kapcsoltak Eden Hazard-ék – bő negyedóra alatt hat gólt szerzett Belgium.

Romelu Lukaku kétszer is eredményes volt, első találata kereken az 50. gólja volt a válogatottban, ezzel ő az első belga játékos, aki félszázig jutott a nemzeti csapatban – és még mindig csak 26 éves!

 


 

Roberto Martínez csapata végül 9–0-ra győzött, s bármennyire is szétszedte San Marinót, ezzel a különbséggel csak beállította saját rekordját, nem döntötte meg azt. A belga válogatott ugyanis korábban három alkalommal is képes volt kilencgólos győzelmet aratni – 1994-ben Zambia, 2017-ben Gibraltár ellen nyert 9–0-ra, 2001-ben pedig szintén San Marino volt a belgák áldozata, akkor 10–1-re ruházták meg a dél-európai országot.

A kilencgólos különbség egyébként „közelében sincs” a 2006-ban felállított rekordnak – akkor Németország mért súlyos csapást San Marinóra egy 2008-as Eb-selejtezőn egy idegenbeli 13–0-s megsemmisítő diadallal.

Belgium egyébként mind a hét Eb-selejtezőjét megnyerte, de nem az egyetlen százszázalékos csapat – Spanyolország és Olaszország mind a hat, Anglia mind a négy meccsét megnyerte eddig a selejtezőkben.

EB-SELEJTEZŐ
I-CSOPORT

Belgium–San Marino 9–0 (R. Lukaku 28., 41., Chadli 31., Broli 35. – öngól, Alderweireld 43., Tielemans 45+1., Benteke 80., Verschaeren 84. – 11-esből, Castagne 90.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik