Eb 2020: a valódi futballéletérzés – megnyílt a budapesti szurkolói zóna

B. Z., N-P. T.B. Z., N-P. T.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 20:15
Május 28-án kezdődött a munka, alig tíz nappal később pedig el is készült a labdarúgó Európa-bajnokság budapesti helyszínének szurkolói zónája, amely a kontinenstornával egy időben nyitotta meg kapuit, vagyis már az Olaszország–Törökország nyitó mérkőzést is megnézhetik a Városligeti Műjégpálya melletti helyszínen a futball szerelmesei. Nézze meg videón a budapesti szurkolói zónát!

Csisztu Zsuzsa, a budapesti szurkolói zóna sajtófőnöke éppen azt ecsetelte az újságíróknak, hogy „esőnapokon” is felhőtlen kikapcsolódás vár a Városligeti Műjégpályára kimenő szurkolóknak, futballbarátoknak, mivel speciális szivattyúautók néhány óra alatt el tudják tüntetni a vizet a több mint húszezer négyzetméteres területről – amelynek lelke a tízezer négyzetméteres műfüves pálya –, amikor máris főpróbát lehetett tartani: váratlanul szakadni kezdett a nyári zápor. Felhős égbolt mellett is lenyűgöző látvány tárult elénk a Vajdahunyad várával a háttérben, hát még amikor kisütött a nap, az égboltnak pedig hasonló színe lett, mint az Európa-bajnokság hivatalos dizájnelemeinek.

A Városliget várja a szurkolókat (Fotók: Török Attila)
A Városliget várja a szurkolókat (Fotók: Török Attila)

Az Európa-bajnokság első napján, pénteken 11 órakor – tíz órával azelőtt, hogy Rómában útjára indult a labda – nyitotta meg kapuit a budapesti UEFA Fan Zone, ennek apropóján megmutatták a média munkatársainak a területet, amely a meccseknek otthont adó Puskás Aréna mellett a magyar helyszín másik „lelke” lesz minden bizonnyal, ebben a környezetben elég nehéz lenne nem ráhangolódni a mérkőzésekre.

Vélhetően a szurkolók is átérzik, történelmi napok részesei lehetnek. Ahogyan Csisztu Zsuzsa rávilágított, kevesen hitték, hittük, hogy egyszer ebben az országban csodaszép új nemzeti stadionban Eb-meccset játszhat hazai közönség előtt a magyar válogatott az aktuális világbajnok és Európa-bajnok ellen. Ami azt illeti, nem olyan régen még az sem volt biztos, megtartható-e a torna, az pedig pláne nem, hogy nézők előtt, ráadásul telt házas budapesti meccsekkel. A sajtótájékoztatón Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője elmondta, a magyar válogatott két csoportmeccsén 50-50 ezer magyar drukker lesz jelen a jegyeladások alapján, a többi hely pedig a külföldi szurkolóké – akik vélhetően a szurkolói zónában is tiszteletüket teszik.

Péntek este már tombolt az Eb-láz (Fotók: Török Attila)
Péntek este már tombolt az Eb-láz (Fotók: Török Attila)
VINCZE ISTVÁN AZ NS-PÓDIUMON
Szombaton már beindul a meccsdömping három találkozóval. Az első mérkőzés (Wales–Svájc, 15) előtt egy órával Vincze István lesz a vendég a szurkolói zóna NS-pódiumán, kollégánk, Szeli Mátyás beszélget vele. Vincze István 1984 és 2003 között tartó játékos-pályafutása során szerepelt a Tatabánya (három ciklusban is), az olasz Lecce, a Honvéd, a BVSC, a belga Ekeren, a portugál Campomaiorense és Santa Clara, valamint a Vasas csapatában. A válogatottban 44-szer lépett pályára. Jelenleg a szlovákiai másodosztályban szereplő révkomáromi csapat, a Komárno FC szakmai igazgatója.

Az egészségügyi biztonság továbbra is kulcsfontosságú, ezért a 18 éven felüli magyar állampolgárok védettségi igazolvánnyal, a fiatalkorúak védettségi igazolással vagy egy felnőttkorú, védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel léphetnek be a fan zone-ba, a külföldiek pedig 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy olyan országban kiállított védettségi igazolvánnyal, amelynek Magyarország elismeri a kiadott okmányát. A hőkapun pedig akkor lehet átjutni, ha a testhőmérsékletünk nem magasabb 37.8 foknál (reméljük, az Eb-láz kivételt jelent...). Csisztu Zsuzsa hangsúlyozta, ez a szabály is azt szolgálja, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, családok is bátran kijöjjenek, és kicsit felszabadultan érezzék magukat a múlóban lévő járvány után.

„Én is alig várom már, hogy kihozzam a gyerekeimet, és itt focizzanak, ne pedig a sípcsontomat rúgják szét otthon” – mondta nevetve a sajtófőnök.

Ami azt illeti, van, ami lefoglalja a gyerekeket. Lehet teqballozni, kapura lőni robotkapusnak, ki lehet próbálni rengeteg focis játékot, van akadálypálya, fotósarok, még e-sportsarok is, és persze senki sem marad éhes vagy szomjas. Közben több óriáskivetítőn nézhetők a meccsek, a legnagyobb 60 négyzetméteres. Zene, sztárvendégek, pódiumbeszélgetés – minden adva van a tartalmas időtöltéshez.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

Az UEFA előírásai alapján épített budapesti szurkolói zóna mindennap 11 órakor nyit, az utolsó meccs után egy órával (szünnapokon 22 órakor) zár, a belépés és minden program ingyenes.

A Városligeti Műjégpályán a szurkolói zónában több program is várja az érdeklődőket.

A szombati menetrend
11.00 Kapunyitás
13.05 Dj Groovelyne
13.40 Nemzeti Sport-pódiumbeszélgetés Vincze Istvánnal
15.00 Wales–Svájc mérkőzés óriáskivetítőn
17.00 Dj Groovelyne
18.00 Dánia–Finnország mérkőzés óriáskivetítőn
20.00 Dj Groovelyne
21.00 Belgium–Oroszország mérkőzés óriáskivetítőn

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

A szurkolói zóna területén az alábbi tevékenységekre is van lehetőség 11.00 és 20.30 óra között:
PES 2021 Gamer Corner
Play Zone – Teqball, lábtengó ügyességi akadálypálya
Passzgyorsaság arénája
Sebességmérés
Mesterlövész-verseny
Robotkapus
Grundfoci-pálya
Heineken Star Bar

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik