C. Ronaldo játéka a magyarok ellen: az eltűnés és feltűnés nagymestere

MILITÁR IVÁNMILITÁR IVÁN
Vágólapra másolva!
2021.06.17. 12:30
null
Cristiano Ronaldo játékát 36 éves korában az állandó helyzetváltoztatásai teszik kiszámíthatatlanná
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjánask 1. fordulójában Cristiano Ronaldo két gólt szerzett a magyar válogatott ellen, csakúgy, mint a 2016-os legendás csoportmeccs alkalmával, amikor a magyar válogatott bravúrosan szerzett egy pontot a későbbi kontinensbajnok portugáloktól. Most nem sikerült a pontszerzés, 3–0-s vereséget szenvedett Marco Rossi csapata. Videóelemzésünkben állandó elemzőnk, Militár Iván vizsgálja meg közelebbről Cristiano Ronaldo Puskás Arénában mutatott játékát.

Bár karrierje előző szakaszaiban Cristiano Ronaldo a cselezőkészségéről, beindulásairól, illetve virtuóz egyéni megoldásairól volt ismert, ez mostanra megváltozott. A 36 éves világklasszis manapság a mezőnyjátékban passzív mellékszereplő, szerepe és pozíciója a tizenhatoson belüli, minőségi előnyt nyújtó befejezőcsatárként értelmezhető.

ELVESZETT A MEZŐNYBEN

Ez a trend a magyar válogatott ellen sem változott. Ronaldo Magyarország elleni játékát elemezve, tipikus viselkedésformáit tekintve a mezőnyben észrevehetetlen, már-már értékelhetetlen volt. Ez annak volt köszönhető, hogy Marco Rossi együttese különös figyelmet fordított azokra a helyzetekre, amikor Ronaldo a lesvonalról visszalépve, az öt magyar védő előtt, viszont a három magyar középpályás mögött szeretett volna labdát kapni. Ebből a szempontból a magyar csapat jelesre vizsgázott, Ronaldónak egyetlen jó momentuma sem akadt ezekben a játékhelyzetekben.

1. ELEMZÉS: Ronaldo visszalépések

Az említett másik aspektusban, befejezőcsatárként már más volt a helyzet. Azon a meccsen, amelyiken Cristiano Ronaldo minden idők legeredményesebb gólszerzője lett az Európa-bajnokságok történetében, ezzel egyébként Michel Platinit megelőzve, bemutatta, hogy miért az, aki.

VESZÉLYZÓNÁBÓL ELTŰNÉS, MAJD FELTŰNÉS

Viselkedésmintái rémálomszerűek: egyszer eltűnik, majd váratlanul feltűnik. Egyszer a baloldalon reklamált, ha hozzáértek, de pillanatokkal később tűpontos ütemben érkezett a beadásra. Nem a véletlen műve ez a fajta megközelítése a csatárjátéknak.

Az egész idea Ronaldo önmagán túlmutató őszinteségén alapul. Pontosan ugyanúgy, ahogy a tavaly elhunyt, világklasszis kosárlabdázó, Kobe Bryant egyre inkább támaszkodott karrierje végén középtávoli és hárompontos dobásaira betörései helyett, úgy Cristiano Ronaldo is kevésbé erőlteti az egy-az-egy elleni párharcokat, továbbá már nem zavarja, ha alig ér labdába. Az ő koncentrációja egyedül a helyzetbe kerülés folyamatára, illetve magára a gólszerzésre összpontosul.

Magyarország ellen ez a kifinomult játékfelfogás két különböző típusú viselkedésmódban jelent meg:

- Helyzetkialakítás a veszélyzónából való eltűnés, majd pillanatokkal későbbi újbóli feltűnés folyamatain keresztül.

- A labda figyelemelvonó tulajdonságának kihasználása a labdához közeli területeken, tempóváltással.

Többször fordult elő, hogy a korábbi Manchester United- és Real Madrid-játékos válogatott csapatának labdabirtoklási fázisaiban kihúzódott a szélső területek felé, annak érdekében, hogy előkészítse a későbbi kapu elé érkezésének lehetőségét. Azért húzódott ki, hogy megszabaduljon Willi Orbán és Szalai Attila őrző figyelmétől, majd a szélső területeken kialakult beadásos szituációk után már szabadon mozogva fusson be a veszélyzónákon belüli területekbe. És ez a kulcs: Cristiano Ronaldo tizenhatoson belüli ösztönei kiemelkedőek, ezért minél többször érkezhet, tűnhet fel szabadon ezekben a zónákban, annál több gólhelyzetben találhatja magát. Fontos kiemelni, ha már eleve a tizenhatoson belül várná a labdát és nem az eltűnés és feltűnés akciótervét hasznosítaná, akkor kevésbé lenne hatékony ez az elképzelés.

2. ELEMZÉS: Ronaldo el-és feltűnései

TEMPÓVÁLTÁS A LANDA KÖRNYEZETÉBEN

A magyar válogatott láthatóan felkészült azokból a bemozgásokból, amit Ronaldo a pálya belső területein szokott alkalmazni. Megfigyelhető volt többször is, hogy Ronaldo bár próbálkozik a kombinációs lehetőségek keresésére, nem volt elég terület a magyar védelem mögött egy esetleges sprinthez, illetve a játékostársakkal való interakciók minősége is kevésbé volt magas színvonalú.

Ennek ellenére kétszer is sikerült Cristiano Ronaldónak kihasználnia saját tempóváltásából adódó szituációkat. Ezekben a helyzetekben, vagyis a labda környezetéből, de az ellenfelek látószögén kívülről indulva, sikerült egy tizenegyes-gyanús szituációt, illetve a harmadik portugál gólt is megteremtenie azáltal, hogy sebességet és tempót váltott, ezzel megzavarva őrzőit. Hiszen ennyi kell egy világklasszisnak: két-három tudatosan kialakított típushelyzet annak érdekében, hogy a földöntúli ösztönrendszer beinduljon.

3. ELEMZÉS: Ronaldo tempóváltásai

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik