Az ember, aki nemet mondott Jürgen Kloppnak: Jérémy Doku

KRISTOF TERREUR (Het Laatste Nieuws)KRISTOF TERREUR (Het Laatste Nieuws)
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 18:24
null
Jérémy Doku a belga válogatottban ünnepel (Fotó: AFP)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak játékosait. A sorozatban ezúttal Kristof Terreur, a Het Laatste Nieuws újságírója Jérémy Dokut, a belgák szélsőjét mutatja be. 

 

2018 elejét írtuk, Jérémy Doku még nem töltötte be a tizenhatot, de a Liverpool minden trükköt bevetett, hogy meggyőzze az Anderlecht villámgyors szélsőjét, írjon alá a klubhoz. A „vörösök” ezért meghívták a futballistát, aki édesapjával, Daviddal – aki 1993-ban vándorolt be Ghánából – és anyukájával, Belindával ült fel a repülőre.

Az antwerpeni születésű srácot aztán a klub egyik képviselője kísérte körbe az Anfielden, a következő megálló pedig az edzőközpont volt. Ekkor bukkantak elő a sztárok. Előkerült Jürgen Klopp, aki elcsevegett a játékossal és édesapjával, mondván, fia néhány éven belül akár Sadio Mané helyén is játszhat.

Ezután az U19-esek akkori menedzsere, Steven Gerrard invitálta be őket az irodájába, Mohamed Szalah egy mezzel ajándékozta meg, majd Sadio Mané, Georginio Wijnaldum és honfitársa, Simon Mignolet és váltott vele pár szót.

Az Anderlecht fedezte fel (Fotó: AFP)
Az Anderlecht fedezte fel (Fotó: AFP)

A szülőknek megmutattak egy iskolát majd egy házat is, illetve a fizetés is szóba került. A családnak ez kissé sok volt így egyszerre, de Liverpoolban láthatóan minden a helyén pénzügyi és a szakmai szempontból is. A szülők gyakorlatilag már vörösben látják kisfiukat. Doku viszont nincs annyira lenyűgözve. Nem feltétlenül ragaszkodik ahhoz, hogy Angliába szerződjön, a Barcelona az álmai csapata, a FIFA21-ben még mindig velük játszik. Igazából akkor jön izgalomba, amikor szülei azt mondják, ideje hazamenni: „Alig várom már, hogy az Anderlechttel edzhessek” – válaszolja.

Az Anderlechtnél viszont meg vannak győződve róla, hogy Doku a Liverpoolt választja, ezért adtak hivatalosan is engedélyt az angoloknak, hogy felvegyék a kapcsolatot a játékossal. Az egész egy kölcsönügylethez kapcsolható, amely keretében Lazar Markovics a brüsszeli klubhoz érkezett 2018 januárjában. Herman Van Holsbeeck, az Anderlecht ügyvezetője megtörik a nyomás alatt. Alekszandar Mitrovics Newcastle-ba szerződése csak a órákkal az átigazolási időszak vége előtt dől el, a belgák pedig egy utolsó elkeseredett próbálkozást tesznek Markovics – aki nem szerepelt Klopp terveiben – megszerzésére. A Liverpoolt csak úgy lehetett meggyőzni, hogy Van Holsbeeck beleegyezett, Doku is része lesz a kölcsönügyletnek.

Kockázatos volt, de az Anderlecht még nem mondott le a tehetségről. Jean Kindermans, az utánpótlás vezetője felhívta a klub korábbi játékosát, Romelu Lukakut – ő volt a brüsszeliek Purple Talent projektjének első neves neveltje –, hogy lenne-e kedve egy videóban maradásra bírni Dokut. Lukaku kötélnek állt és azt tanácsolta az ifjoncnak, jobban jár, ha a belga ligában játszik, mielőtt egy nagy klubot választ. Ő maga is (egy idénnyel korábbi) gólkirályként hagyta el az Anderlechtet, amikor 18 esztendősen a Chelsea-be ment. A videoüzenet elérte a célját, Doku profi szerződést kötött az Anderlechttel, majd 2018 novemberében tizenhat és fél évesen bemutatkozott a Sint-Truiden ellen. A játékos-edzőként visszatérő Vincent Kompany érkezése meggyorsította a fejlődését. Mivel a klub pénzügyileg nehéz helyzetben van, nagy hangsúlyt fektet a fiatal tehetségekre. Doku a sebességével és cseleivel kitűnt a Benfica elleni felkészülési meccsen, és az új idény első mérkőzésén kezdőként lépett pályára.

A szélső időközben többször megvillantja a tehetségét, de látszik, hogy nem eléggé hatásos és kiegyensúlyozott a teljesítménye, ami persze jellemző a fiatalokra. Ettől függetlenül a játéka felkelti Roberto Martínez szövetségi kapitány figyelmét. A válogatott stábja hamarosan már azon gondolkozik, hogy Doku lehet az állandó sérülésekkel bajlódó Eden Hazard helyettese. Három hónappal a szélső 18. születésnapját követően, 2020 szeptemberében Martínez a dánok ellen először küldi pályára Dokut, aki néhány nappal később már kezdő Izland ellen. A nem éppen jól alakuló első félidő után sikerült egy olyan gólt szereznie, amely minden előnyét – gyorsaság, technikai tudás, kiszámíthatatlan mozgás – felvillantotta.

A Rennes tudta elcsábítani (Fotó: AFP)
A Rennes tudta elcsábítani (Fotó: AFP)

A Rennes megfigyelői ekkor már régóta rajta tartották a szemüket, és a franciák úgy döntöttek, ideje lépni. A kérők tisztában voltak az Anderlecht pénzügyi gondjaival – 63 millió eurós veszteség az elmúlt két évben –, Dokut pedig a BL-szereplés ígéretével győzködték. Martínez is azt mondta a szélsőnek, az európai kupákban kell játszania ahhoz, hogy még tovább fejlődjön, az Anderlecht pedig már sorozatban másodszor maradt le a nemzetközi porondról, miközben sürgősen pénzre volt szüksége. A 27 millió eurós vételár nem csak a Rennes-t tekintve klubrekord, az Anderlecht még soha nem értékesített ennyiért labdarúgót (a korábbi rekorder, Youri Tielemans 2017-ben 25 millióért ment a Monacóba).

Első franciaországi idényében (2020–2021) Doku stabil kezdővé vált, de azért voltak hullámvölgyei. A statisztikái korántsem lenyűgözőek, viszont a klub nem aggódik emiatt.

„Meg kellett tennem a következő lépést – mondta Doku a HLN-nek – A belga bajnokságban nem játszhatsz Neymar vagy Mbappé ellen. A statisztikáim olyanok, amilyenek. Belgiumban sem rúgtam sok gólt, én nem Zlatan Ibrahimovic vagyok.”

Julien Stéphane, a Rennes márciusban menesztett edzője egyetért: „Azonnal megfogott a pozitív hozzáállása. Nagyon szeretne tanulni, hallgat az edzőjére és remekül alkalmazkodott a francia bajnoksághoz. Ezért játszattam állandóan, csak akkor voltak kisebb nehézségei, amikor nem tudott gólt szerezni.”

Ezzel a belga szövetségi kapitány, Martínez sem vitatkozik: „Doku különleges tehetség” – mondta.

Ezt már a liverpooli játékosmegfigyelők is kiszúrták.

Fordította: Szeli Mátyás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik