NFL: Keleti pu. végállomás...

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.04.27. 02:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC East Sokan szeretik a bajnokot, mások unalmasnak és egyhangúnak tartják az Amerikai Főcsoport...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC EastHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC East

Sokan szeretik a bajnokot, mások unalmasnak és egyhangúnak tartják az Amerikai Főcsoport keleti négyesét. Az offseasontól előrehaladva a nyitómérkőzésig egyre haloványabb a Bills, a Dolphins és a Jets fanatikusok hangja, aztán az ötödik forduló környékére ismételve elhalkul. Való igaz, ideje lenne már megváltoztatni ezt a belterjessé váló, játékosokat egymástól elrabló, kissé unalmas módit és végre megmutatni, hogy a Hazafiakon kívül másnak is teremhet babér…

Buffalo Bills

Első húzás: 2/18. (50.)

Hiányposztok: QB, OT, LB, WR

Ahogy váratlanul elhagyta a fedélzetet Doug Marrone vezetőedző, máris megjelent a New York állam másik feléből Rex Ryan, hogy már a szabadügynök piacon elkezdje a kavarást, feledve csúfos beégését a csoportrivális Jets-nél. A támadókoordinátor a 49ers-ből kiebrudalt Greg Roman lett, míg Jim Schwartz-ot a Jets-ből érkező Dennis Thurman követi a védelmi koordinátor szerepében.

A focit a földön játsszák és ezen filozófia mentén gyorsan kicserélte LB Kiko Alonsót a Philly-sztárfutó LeSean McCoy-ra, majd a futójáték támogatására elhozta Miamiból G Richie Incognitót és FB Jerome Feltont (Minnesota Vikings) a futások hatékonyabbá tételére. Mindkét döntése komoly erősítést jelent majd a következő idényben meglátásom szerint. Mindemellett a támadófal megerősítése kiemelt szempont a drafton. C.J. Spiller „nagy hezitálás” után továbbállt New Orleans-ba és így tett a tight end Scott Chandler (New England Patriots) és Lee Smith is (Oakland Raiders)… És ha már így elfogytak a célpontok megszabadították a transition tag-től TE Charles Clay-t (Miami Dolphins) és WR Percy Harvin is követte Buffalóba tavalyi főnökét.

Úgy tűnik ez egy „cserebere” divízió, nem mennek messze új játékosokért. De visszatérve az örök Ryan-problémára, ha már New Yorkban nem tudott megbirkózni az irányítókérdéssel, hasonló nehézségek elébe néz a Niagara-vízesés mellett is. Mivelhogy EJ Manuelről talán csak a családja nem állítja azt, hogy bust, úgy az alkoholt nem megvető Kyle Orton is jobban járna visszavonulásával. A két idehozott irányító Matt Cassel (Minnesota Vikings) és Tyrod Taylor (Baltimore Ravens) jószándékkal is quarterback húzást ígér az első körben, úgy ahogy újonc elkapó is elkel majd a keretben, Harvin és a hosszabbított Marcus Easley mellé.

A labda másik oldaláról azonban bátorság nélkül kijelenthetjük, hogy „öléggé” rendben van. A védelem a liga legjobbjai között volt és van, DE Jerry Hughes, DT Kyle Williams helyben maradt, Jarius Wynn (Dallas Cowboys) érkezett, a védőfal ezzel kipipálva. A linebacker sorból Brandon Spikes, Larry Dean (Tampa Bay Buccaneers), Kiko Alonso (Philadelphia Eagles) Keith Rivers (Dallas Cowboys) és Stevenson Sylvester ment, S Da’Norris Searcy (Tennessee Titans) a hátsó alakzatot hagyta el. És bár nagymértékű elvándorlás tapasztalható, meggyőződésem, hogy a következő idényben is kitesz magáért a Bills védelme. Egy közepesnél jobb újoncbörze szerepléssel már a rájátszásba várom a Bölényeket, mert odavalók.

Miami Dolphins

Első húzás: 1/14.

Hiányposztok: WR, OL, DL, CB

Válámi ván, de nem az igazi… Röviden így foglalhatnám össze a Miami Dolphins holtszezon teljesítményét, de inkább beszéljenek a tények. A támadósor minőségi gyengülésen ment keresztül, a legendás Dan Marino által különórákon edzett Ryan Tannehillnek jövőre sem lesz könnyű célpontot találnia. A pénzéhes elkapó Mike Wallace Minnesotába költözött, helyette jó nagyot spórolva elcserélték LB Dannell Ellerbét a New Orleans Saints egyre ügyesebb elkapójára Kenny Stills-re, de ő nem az ideális megoldás. Brandon Gibson átigazolt a bajnokhoz és a transition tag alól is elcsente TE Charles Clay-t a Bills. Helyette megkapták a tehetséges Jordan Cameront Clevelandből, hogy legalább bizakodni tudjanak a jövőre nézve. A támadófal is kicserélődött szokás szerint (G Shelley Smith (Denver Broncos), G Daryn Colledge, T Nate Garner, C Samson Satele távozott; C J.D. Walton (New York Giants) jött, míg C Mike Pouncey és T Jason Fox maradt) ahogy a backfield is megsenyvedte a floridai telet: két futónak is kiadták az útját, Knowshon Moreno és Daniel Thomas is munkanélkülivé vált. Irányítónak idecsábították Josh Freemant és Matt Moore is szerződéshosszabbítást kapott. Hát majd meglátjuk…

A védelmet DT Ndamukong Suh milliárdossá tételével próbálták megerősíteni, Tom Brady lába már előre belesajdult ebbe. És a drága vétel automatikusan hozta magával a kirúgásokat. DT Jared Odrick Jacksonville-be költözött, DT Randy Starks pedig a Cleveland védelmi falát erősíti a jövőben, egyedül DT Derrick Shelby maradt Miamiban. A linebacker sorból Jason Trusnik (Carolina Panthers), Jonathan Freeny (New England Patriots) és Philip Wheeler útját adták ki, Kelvin Sheppard hosszabbított, míg Spencer Paysinger (New York Giants) is Delfinné lett. A secondary egy szélsőhátvédet és egy söprögetőt vesztett R.J. Stanford és Jimmy Wilson (San Diego Chargers) személyében, pótlásként CB Brice McCain érkezett Pittsburgh-ből, ami draftkényszerbe hozta a csapatot a poszton. Három safety is továbbjátszhat, ami nagy fegyvertény. Louis Delmas, Michael Thomas és Jordan Kovacs meg kell becsülje magát… A Patriots legyőzésére talán elegendő lesz az utolsó forduló hazai meccsén Ndamukong Suh klasszisa, de hogy azt a mérkőzést nem a rájátszásba jutásért vívják a Delfinek, azt is biztosra veszem.

New England Patriots

Első húzás: 1/32.

Hiányposztok: OL, RB, DT, CB

A címvédő még mindig a győzelem mámorában él, jól lehet február eleji Super Bowl diadal óta eltelt egy offseason. Való igaz, hogy a fizetési sapka szűkössége meghatározta a szabadügynök piaci ténykedésüket, mindenesetre inkább a távozókat számolgatta Robert Kraft tulajdonos, mint az új igazolásokat. A rúgójátékos Stephen Gostkowski „megnyerte” a franchise tag harcot S Devin McCourty ellenében és – kisebb meglepetésre – az elit szélsőhátvéd, Darrelle Revis is inkább a New Yorkban költözött. A legnagyobb fájdalmat DT Vince Wilfork Houstonba igazolása okozta a Patriots fanok életében, lévén neve összeforrott Bostonnal…

Ha már meglepetés, akkor CB Brandon Browner elengedése valóban az volt, láthatóan más védelmi sémában gondolkodik Bill Belichick. A két kezdő cornerback üresen maradt helyére pályázik majd Alfonzo Dennard, Logan Ryan, illetve a két új igazolás: Bradley Fletcher Philadelphiából és Robert McClain Atlantából. Felvillant a vészjelző… Tom Brady mögül a futók is odébbálltak, Shane Vereen (New York Giants) és Stevan Ridley (New York Jets) után maradt nekik egy LeGarrette Blountjuk és az új igazolás, Travaris Cadet (New Orleans Saints). Ebből tisztán látszik, hogy futójátékos márpedig kell a draftról. Akárcsak guard, ha már Dan Connolly sem maradt a csapatnál.

A linebacker sor is kicserélődött, Jonathan Casillas az Óriásoknál, Akeem Ayers pedig a Kosoknál keres új kihívásokat. Kiváló húzás volt viszont DE Jabaal Sheard iderángatása Clevelandból, a védelem sok hasznát veszi még a későbbiekben. Ugyanez a hasznosság már kérdéses a Miamit elhagyó LB Jonathan Freeny, illetve a TE Rob Gronkowski backup Scott Chandler (Buffalo Bills) esetében. Jóval inkább tekintsük ezt a csoport ellenfelek cikizésének, esetleg a nevelő célzatnak Bill Belichicknél. És legyen a Pats bármennyire is hátrébb a holtszezon utáni erősorrendben, a Nagyfőnök újoncbörzéi általában sikeresnek mondhatók a múltban…

New York Jets

Első húzás: 1/6.

Hiányposztok: QB, LB, OL, WR

A Sugárhajtásúak a lehető legnagyobb fokozatba kapcsoltak a holtidényben. John Idzik és Rex Ryan emlékét gyorsan feledve, Mike Maccagnan general manager és Todd Bowles vezetőedző apait-anyait beleadott, mindenkit megszerzett, még azt is, akit nem kellett volna.

A védelmet vizsgálva NT Damon Harrison megtartása jó döntés volt, lévén a falból NT Kenrick Ellis (New York Giants) a távozás mezejére lépett. DT Kevin Vickerson (Kansas City Chiefs) és DE Stephen Bowen (Washington Redskins) idehozatala további erőt ad a front seven-nek. A linebacker stábból David Harris megtartása és Jamari Lattimore (Green Bay Packers) megszerzése érdemel említést. A hátsó védelmi alakzatból két szélsőhátvéd, Philip Adams és Kyle Wilson is odébbállt és a safety Dawan Landry is elköltözött Ne Yorkból. Ezzel szemben a legnagyobb durranás, hogy a bajnoki gyűrűs Darrelle Revis tékozló fiúként hazatért, hogy még több pénzt keressen, a másik oldalra megszerezték neki Antonio Cromartie-t Arizonából. A secondary-t erősíti még S Marcus Gilchrist San Diegóból és CB Buster Skrine Clevelandból.

A támadó szekció is nagy nevekkel ékesített. RB Chris ’CJ2K’ Johnson és WR Percy Harvin egyaránt szükségtelenné vált, pótlásukra megérkezett Bostonból Stavan Ridley és Chicagóból Brandon Marshall. A futójáték javítására a támadófal is vérfrissítésen esett át, G James Carpenter (Seattle Seahawks), G James Brewer (New York Giants) és T Corey Hilliard (Detroit Lions) megszerzése, valamint G Willie Colon és T Ben Ijalana megtartása egyértelműen a futójáték hangsúlyozását vetíti előre. És akkor a végére jöhet a fekete leves, avagy miért nincs irányító. Michael Vick eltávozott, jött helyette a veterán Ryan Fitzpatrick Houstonból, de ezzel semmi sincs megoldva. Megértem én, hogy versenyeztetni kell a QB-jelölteket, de ezt próbálja az egész csoport. Kivéve a címvédő Pats csapatát. Ergo?

Új seprű jól seper, ezt láttuk a Jets sikeres holtszezonjában, az újoncbörzén az utóbbi időben gyengébben muzsikálnak, de talán most ez is belefér a roster meglévő mélységét vizsgálva. Jól kezdtek, de messze még a szezonnyitó, kívánjuk nekik a legjobbakat. Mert megérdemlik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik