Elütötte már a harang a delet..?

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2015.04.17. 19:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC South Innét már csak fölfelé van, mondhatnánk a Nemzeti Főcsoport déli divíziójának négyeséről...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC SouthHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC South

Innét már csak fölfelé van, mondhatnánk a Nemzeti Főcsoport déli divíziójának négyeséről, mert valóban beillett az előző idénybeli szereplésük egy újabb Katrina hurrikánnal. A harmadik részben tehát a fagyos északot elhagyva délnek vesszük az irányt és górcső alá vesszük az NFC South szebb napokat megélt kvartettjének újraélesztési próbálkozásait…

Atlanta Falcons

Első húzás: 1/8.

Draft szükségletek: pass rusher, OL, RB, DB

Pár éve az NFC meghatározó csapataként fürödtek be sorban a rájátszásban, 2014-ben még ennél is rosszabb teljesítményt nyújtottak a Sólymok és ez Mike Smith vezetőedző állásába került. Helyét a Seattle Seahawks védelmi koordinátora, Dan Quinn vette át, aki lassú építkezésbe kezdett. Az Atlanta Falcons új igazolásai és megtartott szabadügynökei is olyan típusú játékosok, aki két poszton is használhatók és inkább „iparosok”, mint sztárok. Quinn nagy védőmágus, közepes kerettel is képes ütőképes D# megszervezésére. A csapat tavaly pass rush terén szörnyen teljesített, idén a Tampa Bay Buccaneers-től érkező védőfal ember Adrian Clayborn nagy segítség lehet, persze csak akkor, ha egészséges tud maradni. A védőfalba jött még az ex-Seahawks O'Brien Schofield, a linebacker sorba Justin Durant (Dallas Cowboys) és Brooks Reed (Houston Texans), utóbbi hasznos lehet, sokoldalú játékának hála. A hátsó védelmi alakzatra is ráfért volna az erősítés, ide egy ember, Phillip Adams (New York Jets) érkezett, aki valljuk be, nem egy nagy név. A csapat megtartotta DE/OLB Kroy Biermannt, aki szintén jól illeszkedhet majd Quinn rendszerébe. Az újraigazolt játékosok közül meg kell még említeni K Matt Bryantet, a rúgó remek éven van túl, érdemes volt újraszerződtetni. A támadósorba nem igazán jött nagy név, a Jacob Tamme - Tony Moeaki tight end duó remélhet sok snap-et, a többiek a roster mélyítését hivatottak szolgálni.

Veszteség is érte a csapatot természetesen. Dwight Lowery nem egy extra safety, de még hiányozhat, ha elszúrják a draftot. OLB Sean Weatherspoon az Arizona Cardinalsnál folytatja, nekem az ő játéka tetszett, valóban megérzik majd a hiányát. DT Corey Peters szintén a Pintyekhez ment, valamint CB Robert McClain is lelépett, ő a bajnokcsapatnál, a New England Patriots-nál próbál szerencsét. A támadók közül is távoztak, RB Steven Jackson cut áldozata lett, egyik cseréje, RB Jacquizz Rodgers a Chicagóban írt alá, a harmadik számú elkapó, Harry Douglas sem kapott új szerződést, ő mára a Tennessee Titans játékosa.

Az jól látszik, hogy nagy volt a jövés-menés a Georgia Dome közelében, de az nem látszik még, hogyan lesz ebből playoff részvétel. A nyolcadik helyen minőségi pass rushert vagy azonnal bevethető támadó falembert kell(ene) húzniuk, minden más butaság lenne. A fentiek alapján minőségi futó, elkapó és azonnal használható defensive back is feltétlen szükséges. Nem lesz ez könnyű draft a Sólymoknak, egyetlen reményük, hogy a csoportjuk gyengécske, akár egy 9-7 is elég lehet majd a rájátszásba jutáshoz...

Carolina Panthers

Első húzás: 1/25.

Draft szükségletek: OL, WR, DE, DB

Tavaly egy bravúros hajrával (nopláne így is negatív mérleggel!) jutott rájátszásba a Carolina, ahol az ezer sebből vérző Cardinals-t is „lepofozták”, kis túlzással a maximum felett teljesített a gárda. Ez 1/25-ös draftpozíciót biztosít nekik, ami nem túl kedvező egy olyan csapatnál, ahol 3-4 komoly hiányposzt is van. Kezdjük a veszteségekkel. RB DeAngelo Williams kilenc év után cut áldozata lett, a tavaly „elkövetett” gyengébb éve és a 3 millió fölötti pénze egyaránt ellene szólt. DE Greg Hardy két éve a liga top pass rusherei közé tartozott, de az asszony „kihúzta a gyufát”, egy pofon (?) pedig egy év kihagyást eredményezett és mivel megtört a bizalom irányába, így nem marasztalták, a következő évre a Dallas Cowboys játékosa lett „Kraken”. Érdemben ennyi, az érkezők sora azért valamivel hosszabb.

2014-ben gondot okozott a gyengécske támadófal, ide érkezett is erősítés, méghozzá „A szív bajnoka” személyesen, OT Michael Oher. Oher néhány éve még a top tackle kategória volt, itt az újabb esély, hogy bizonyítson. A támadófalba jött még OT Jonathan Martin is, de ő maximum csere lehet, én biztos nem bíznám rá az irányítóm védelmét. A támadóknál célpontokra is szükség van, így elkapónak érkezett Jarrett Boykin (Green Bay Packers), Ted Ginn, Jr. (Arizona Cardinals) és megtartotta a Panthers TE Ed Dicksont. Williams távozása miatt futó is kellett, Jordan Todman a Jacksonville Jaguars-tól jött cserének. A tavaly igencsak gyengécskén muzsikáló secondary-ba érkezett S Kurt Coleman a Kansas City Chiefs-től, valamint a Chicago Bears Walter Payton-díjas legendája, CB Charles Tillman. Tillman valamikor a liga legjobb szélsővédői közé tartozott, ma már nem hiszem, hogy nagyon nagy hasznát vennék.

Az újraigazoltak közül említést érdemel még két védőfal ember Colin Cole és Dwan Edwards, illetve a fal másik oldalán OT Chris Scott. Egyikőjük sem váltja meg a világot, mégis nagy szükség lehet rájuk. Nagyon meglepődnék, ha az első körben nem a legjobb, még elérhető offensive tackle-t választaná a csapat. Hardy pótlására védőfal ember is nagyon szükséges kell, WR Kelvin Benjamin és TE Greg Olsen mellé legalább egy jó elkapó még kellene, hogy SuperCamnek legyen elegendő célpontja és a secondary-t is illene tovább turbózni. Két éve a 12-4 és a kiemelés lepett meg, tavaly a rájátszás, így nehéz lenne bármi értelmeset előrevetíteni… Ami biztos, Ron Rivera kezében jó helyen van a csapat.

New Orleans Saints

Első húzás: 1/13.

Draft szükségletek: OG, TE, WR

Na, itt volt aztán minden, mint a vácrátóti búcsúban. Kezdjük ott, hogy a tavalyi gyászos szezon után Sean Payton úgy döntött, új alapokat rak le. Ebben nagy hátrányt jelentett a siralmas pénzügyi helyzet, ehhez képest egész jól tett-vett a New Orleans Saints vezérkara. A legnagyobb visszhangot kiváltó „Graham-trade” keretein belül TE Jimmy Graham és a 4. körös draftcetli a Seahawks-hoz távozott, cserébe jött a kiváló center, Max Unger és a Halászsólymok első körös cetlije, a 31. húzás. Ha jól belegondolunk, akkor a liga egyik legtöbbet futó csapatához ment a legtöbbet foglalkoztatott tight end, míg cserébe jött egy jó center és egy első körös cetli…, azt kell mondjam, hogy jó üzlet volt. Persze Grahamet pótolniuk kell, de QB Drew Brees rosszabb célpontokat is könnyedén kiszolgál egy jó támadófal mögött. Ebben Unger sokat segíthet a csapaton.

A második cserénél újabb fontos célpontot veszített Brees, WR Kenny Stills a Miami Dolphins elkapója lett, cserébe egy jó kis belső linebacker, Daniel Ellerbe, valamint egy 3. körös cetli került Louisianába. Ellerbe hiányposztra érkezett, cetli is jött vele és még megmaradt célpontnak WR Brandin Cooks és WR Marques Colston. Ez is jó üzlet. A harmadik trade ezeknél egyszerűbb, a csapat legjobb guardja, Ben Grubbs egy 5. körös cetliért Kansas Citybe ment. Grubbs tényleg jó játékos, de 31 éves és ezzel is „csináltak” további 6 millió dollár helyet a sapka alatt. Erre mondják, hogy szódával elmegy.

És kik távoztak? RB Pierre Thomas, LB Curtis Lofton és CB Corey White egyaránt cut áldozata lett, DT Tyrunn Walker a Detroit Lions-hoz igazolt, míg CB Patrick Robinson a San Diego Chargers-nél folytatja. Egyikőjükért sem kár, főleg, hogy Payton kiválóan pótolta őket. Szélsőhátvéd posztra megszerezte a kétszeres bajnok CB Brandon Brownert és a New York Jets-ben néha kifejezetten jól mozgó, Kyle Wilsont. Újraszerződtette DE/OLB Parys Haralsont és leigazolta DE Anthony Spencert. Thomas távozása miatt a running back poszt is kényes volt, de Mark Ingram újraigazolása és C.J. Spiller megszerzése egyaránt remek húzás, már el is felejtették Thomas-t. Látszik, hogy nagyon mozgalmas holtidényen van túl a Saints, viszont szereztek plusz első és harmadik körös draftcetlit, erősödtek linebacker, szélsőhátvéd és védőfal poszton is, továbbá megoldották a kényes fizetési sapka helyzetet. Ezzel szemben elvesztettek egy jó elkapót, a liga egyik legjobb tight endjét és a csapat legjobb támadófal emberét is. Valamit, valamiért. 1/13-ra offensive guard lenne logikus, az első kör végén pedig vagy elkapó vagy tight end, de célpontokból később is található, ezért a védelmi „front seven” erősítése is előtérbe kerülhet az első nap vége felé. Szerintem ügyes offseansont produkáltak, erre lehet építkezni…

Tampa Bay Buccaneers

Első húzás 1/1.

Draft szükségletek: QB, DB, LB, OL

A Kalózok hajója környékén minden az 1/1-ről és Jameis Winstonról szól. Szerintem butaság egy egész offseasont e köré építeni és spórolni, ugyanis nem mindenkiből lesz Andrew Luck, az 1/1-ben nagy kockázat is van a nagy lehetőség mellett. Úgy érzem, hogy Tampában nem fordítottak elég energiát arra, hogy olyan franchise legyen, amiben Winston könnyen felveheti majd a ritmust, feltéve, ha ő lesz az újoncbörze első húzása. A támadófal tavaly nem tartozott a jók közé, mégsem történt semmiféle változás, senki sem érkezett ide. Az támadóegység többi része rendben van, talán csak tight end kellene, de mivel ennél égetőbb gond is létezik, az ötödik körnél előbb nem fognak TE-t húzni.

Négy játékos távozott tőlük, akik egytől egyig hasznos emberek voltak, ez is érthetetlen számomra. QB Josh McCown 35 éves, rá nagy szükség lett volna, ha valóban irányítót húznak elsőre, nem hiszem, hogy QB Mike Glennon képes lesz hasznos tanácsokkal ellátni az új kezdő irányítót. Elhagyta még a csapatot DE Adrian Clayborn, DE Michael Johnson és LB Mason Foster. Legalább utóbbi játékost meg kellett volna tartani, ez is hiba meglátásom szerint. Az érkezők és újraigazoltak névsora hosszú, mégsem igazán veretes. Tizenhárom játékosról van szó, melyből mindössze kettő támadó, mindkettő az átlagosnál gyengébb tight end. Ebből is látszik, hogy Lovie Smith vezetőedző a védelmet akarja összekapni, a támadósor meg majdcsak lesz valahogy.

A védőfalba érkezett DT Henry Melton (Dallas Cowboys), aki pár éve minőségi defensive tackle volt, most Gerald McCoy oldalán újra régi fényében csilloghat. Linebacker poszton említést érdemel a szintén Dallasból érkező Bruce Carter, söprögető poszton pedig a Chicago Bears-től igazolt FS Chris Conte és az újraigazolt S Major Wright. A többi játékos a keret mélyítése okán került vagy maradt Floridában. A pláne az egészben pedig az, hogy kb. 20 millió USD áll jelenleg is a csapat rendelkezésére, így érthetetlen és értelmezhetetlen számomra a holtszezonjuk. Winston 99%, hogy érkezik, a későbbi körökben a támadófalat kell foltozni, szükséges „pass rusher típusú” defensive end, kell majd linebacker, és a szélsőhátvéd poszton sincs eleresztve a Bucs. Ennyi problémát és gondot a Kalózok menedzsmentje nem képes orvosolni, úgyhogy Winston ide, Winston oda, marad a nekik csoport utolsó helye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik