Sztárok és sztorik a boxutcából – Szujó Zoltán bennfentes történetei az F1 világából

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 19:55
null
„Kapcsolják be biztonsági öveiket!” – szólította fel a nézőket a rajt előtt a riporter (Fotó: Földi Imre)
Szujó Zoltán másfél évtizeden keresztül járta a világ Formula–1-es pályáit, amit ő nem látott, az nincs is, nem meglepő, hogy összegyűlt egy könyvnyi a hosszú évek anekdotáiból.

 

„Kapcsolják be biztonsági öveiket!” – szólította fel a nézőt az előbb az RTL Klub, majd az M1 és Duna Tv, később az M4 Sport kötelékében dolgozó Szujó Zoltán a Formula–1-es közvetítések rajtja előtti feszült pillanatokban. Túl azon, hogy övei senkinek sincsenek, maximum öve, a vasárnap ebéd utáni, jólesően elheveredős, kora délutáni F1-rajongás sarokkövévé vált az immár ikonikus mondat.

Angol és német nyelvtudásának köszönhetően másfél évtizeden keresztül járta a világ Formula–1-es pályáit, amit ő nem látott, az nincs is, nem meglepő, hogy összegyűlt egy könyvnyi a hosszú évek anekdotáiból. Mert az „Öveket bekapcsolni! – történetek a boxutcából” című kötet klasszikus sztorigyűjtemény, mégpedig a legjobb fajtából. Bennfentes történetek egy, a kívülálló előtt zárt, irigyelt világból, amelyben még a mellékszereplők is sztárok a javából, a nagyágyúk pedig a celeblét és a sportsztárság határán mozgó, mindenki által ismert figurák. Bernie Ecclestone-t, Niki Laudát, Michael Schumachert, Felipe Massát, Fernando Alonsót, Kimi Räikkönent vagy Lewis Hamiltont senkinek sem kell bemutatni, közöttük eleinte értelemszerűen csetlett-botlott, majd egyre magabiztosabban járt, végül már a cirkusz teljes jogú tagjaként közlekedett a szerző.

Infók a paddockból: Michelisz Norbert, Kiss Pál Tamás és Szujó
Infók a paddockból: Michelisz Norbert, Kiss Pál Tamás és Szujó

Aki nem válogat a sztorikban, papírra veti a szerencsés végkimenetelű és a balul elsülő kalandokat is, köztük azt, amikor az RTL Klub keresztpromójának áldozataként a Kész átverés! show-ban tették próbára az idegrendszerét. De kiderül, hogy a Puskás Hungary film Pelé-interjúját is neki köszönhetik az alkotók, hogy strandröplabdázott és focizott is a nagy Schumival (1–1 lett, strandröpiben a magát futballügyetlenként aposztrofáló Szujó volt a jobb), hogy egy kör alatt két másodpercet kapott egy ifjú tehetségtől, bizonyos Michelisz Norberttől, amikor kezdő autóversenyzőként maga is a volán mögé ült, és a többi, és a többi. Így persze az a másfél év sem maradhatott ki, amikor Baumgartner Zsolt személyében magyar pilóta is száguldozott a nagyok árnyékában. Riporterünk tényleg megunhatatlan, jó ízléssel megírt, végig remek hangulatú könyvet tett le az asztalra, jár érte az elismerés.

Szujó ugyanakkor nem csupán a Formula–1-ben dolgozott, hanem a karrierje vége felé járó Kovács „Kokó” István és mindenekelőtt Erdei „Madár” Zsolt profi szárnyalását is végigkísérte a ring mellett (akkortájt még külsőleg is hasonlított a félnehézsúly WBO-uralkodójára, mint blöki a gazdájára). De a Dakartól a Red Bull Air Race-en, a dadogó RTL Klub-os futballközvetítések pálya széli riporterkedésén, sőt a Budapest belvárosába megálmodott Nagy Futamon át ott volt minden kereskedelmi tv-s sportos kilométerkőnél. (A könyvben ezeknek a munkáknak is szentelt néhány oldalt, rend a lelke mindennek.)

Továbbá Melbourne-től Malajzián, Indián, Dél-Koreán és az Egyesült Államokon át Szuzukáig a világ összes futamán, paddockjában, csapatbuszában, fogadásán és promóciós bulijában, a száguldó cirkusz minden rezdülésénél.

Szujó Zoltán remek hangulatú könyvével
Szujó Zoltán remek hangulatú könyvével

 

Erről szól az Öveket bekapcsolni! No meg arról, hogy miként képes egyensúlyozni egy riporter, miként lehet egyszerre szakmai hiéna és kulturált európai polgár, hogy a néző is a lehető legtöbbet kapja, és az alany is rendelkezésre álljon a legközelebbi alkalommal. Jópofa történetekből bőven jut Szujó könyvének (figyelem: előszó a nagy Mr. E-től, vagyis Bernie Ecclestone-tól...) valamivel több mint 200 oldalára, és a végén már-már az is magától értetődőnek tűnik, hogy egy Békés megyéből hátizsákkal, fekete farmerdzsekiben a fővárosba érkező srác az F1 nagyjai mellett Pelével, Bonóval, Quentin Tarantinóval vagy Eric Claptonnal beszélget.


Az persze csak a folytatásból derülhet ki, hogy egy, a szakmáját imádó, a rázúduló lehetőségekben boldogan fürdőző, világot járó gyomaendrődi fiúból hogyan lesz megállapodott, a telki otthon melegét mindennél többre tartó családapa. Aki ettől még valósággal átlényegül, és heti egyszer hat órára újra Szujó Zoli lesz, amikor szerda délutánonként a Sport­rádióban felvillan a Csend! Adás felirat.


(Szujó Zoltán: Öveket bekapcsolni! – történetek a boxutcából, KreaSport Kft., 2022)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 14-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik