Red Bull: A Ferrarinál vétettek a szabályok ellen!

Vágólapra másolva!
2010.07.25. 18:24
null
A mutatott teljesítmény alapján Massának kellene az előtérben lennie (Fotó: Reuters)
Fernando Alonso nyerte meg a Német Nagydíjat, igaz, ehhez az is kellett, hogy szinte végig vezető csapattársát, Felipe Massát a Ferrari vezetői utasítsák arra, hogy engedje el a kétszeres világbajnokot. Az eset nagy botrányt kavart, Massa nem kívánta kommentálni az ügyet, a Red Bull szerint a maranellóiak megsértették a szabályokat, míg a versenybírák beidézték az olaszok vezetőit.

SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK IDE KATTINTVA OLVASHATÓ! 

„Megpróbáltunk olyan jó eredményt elérni, amilyet csak lehet – nyilatkozta a versenyt követően az idei második, pályafutása huszonharmadik futamgyőzelmét szerző Fernando Alonso. – Profi versenyzők vagyunk, nagyon keményen dolgozunk együtt csapatként, és mindennap a maximumot próbáljuk kihozni magunkból."

„Ma a Ferrari 42 pontot zsebelt be, és ezért jöttünk" – mondta elégedetten a kétszeres világbajnok spanyol, igaz, azt nem tette hozzá, hogy a csapat ugyanúgy 42 pontot szerzett volna, ha Felipe Massa nyer, és ő csak második…

A brazil ugyanis gyakorlatilag végig vezetett, amikor a 48. körben a fülére szóltak a csapatrádión keresztül („Felipe, Fernando gyorsabb, mint te. Hallottad, amit mondtunk?”), majd egy körrel később elengedte Alonsót.

A brazilt (aki egyébként napra pontosan egy évvel ezelőtt szenvedett súlyos, életveszélyes sérüléseket a Magyar Nagydíjon) érthetően arról kérdezték a futam után, hogy véleménye szerint megérdemelte-e volna a futamgyőzelmet. A brazil pilóta válasza egyértelmű volt.

Massa nagyszerűen rajtolt (Fotó: Reuters)
Massa nagyszerűen rajtolt (Fotó: Reuters)

„Úgy vélem, igen. Nagyszerűen rajtoltam, és a lágyabb keverékű gumikkal nagyon gyors voltam. Igaz, utána volt egy kisebb problémám a keményebb gumikkal, de összességében nagyon jó verseny volt – értékelt a szemmel láthatóan csalódott Massa, de a rádión lezajlott beszélgetést nem kívánta kommentáltni. – Nem, hiszem, hogy erről bármit is mondanom kellene."

Nem így gondolkozott Christian Horner, a rivális Red Bull csapatfőnöke, aki nem rejtette véka alá a véleményét. „Azt kell mondanom, talán ez volt a legegyértelműbb csapatutasítás, amelyet egész eddigi életemben hallottam. Ezt bizonyítja az is, hogy aztán a csapat elnézést kért a pilótától" – nyilatkozta Horner a BBC-nek.

„Érdeklődéssel várom, hogy döntenek a versenybírák, hiszen ez olyan egyértelmű volt, mint annak idején 2002-ben, ami miatt bevezették ezt a szabályozást" – folytatta a Red Bull csapatfőnöke. „A szabályok teljesen egyértelműek: a csapatutasítások tiltottak, és ez nagyon úgy hangzott, mint egy csapatutasítás" – dohogott a sportvezető.

Horner azt is elmondta, a Red Bull vezetői nem hoznának ehhez hasonló döntést. „Nem, mi engedjük, hogy a pilótáink versenyezzenek. Massa még mindig versenyben van a világbajnoki címért, de lehet, hogy második számú pilótának írt alá. Mindenképpen úgy vélem, hogy az ilyesmi árt a sportnak. A pilótákat engedni kellene versenyezni. Massa jobban teljesített, mint Alonso."

Az eset miatt a versenybírák beidézték magukhoz az olasz istálló vezetőit, és végül 100 000 dolláros büntetést róttak ki a Ferrarira. Ezen kívül azt is bejelentették, hogy a következőkben az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) is megvizsgálja az esetet, és dönt arról, hogy további büntetésekkel sújtja-e a maranellóiakat.

 FORMULA–1
NÉMET NAGYDÍJ, NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
1.  Alonso Ferrari 1:28:38.866 óra
2.  Massa Ferrari +4.196
3.  Vettel Red Bull-Renault +5.121
4.  Hamilton McLaren-Mercedes +26.896
5.  Button McLaren-Mercedes +29.482
6.  Webber Red Bull-Renault +43.606
7.  Kubica Renault +1 kör
8.  Rosberg Mercedes +1 kör
9.  Schumacher Mercedes +1 kör
10.  Petrov Renault +1 kör
11.  Kobajasi Sauber-Ferrari +1 kör
12.  Barrichello Williams-Cosworth +1 kör
13.  Hülkenberg Williams-Cosworth +1 kör
14.  De la Rosa Sauber-Ferrari +1 kör
15.  Alguersuari Toro Rosso-Ferrari +1 kör
16.  Liuzzi Force India-Mercedes +2 kör
17.  Sutil Force India-Mercedes +2 kör
18.  Glock Virgin-Cosworth +3 kör
19.  Senna Hispania-Cosworth +4 kör
 A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTÁK  
1.  Hamilton 157 pont       
2.  Button 143        
3.  Vettel 136        
4.  Webber 136        
5.  Alonso 123        
6.  Rosberg 94        
7.  Kubica 89        
8.  Massa 85        
9.  Schumacher 38        
10.  Sutil 35       
11.  Barrichello 29       
12.  Kobajasi 15       
13.  Liuzzi 12       
14.  Petrov 7       
15.  Buemi 7       
16.  Alguersuari 3       
17.  Hülkenberg 2
   
KONSTRUKTŐRÖK  
1.  McLaren-Mercedes 300
2.  Red Bull-Renault 272
3.  Ferrari 208
4.  Mercedes 132
5.  Renault 96
6.  Force India-Mercedes 47
7.  Williams-Cosworth 31
8.  Sauber-Ferrari 15
9.  Toro Rosso-Ferrari 10

  A Képes Sporttal most dedikált F1 nyereményeket, valamint Hungaroring belépőt nyerhet.

KATTINTSON A KÉPRE, ADJON ESÉLYT MAGÁNAK A NYERÉSRE!
KATTINTSON A KÉPRE, ADJON ESÉLYT MAGÁNAK A NYERÉSRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik