Kubica súlyos ralis sérülést szenvedett, túl a műtéten

Vágólapra másolva!
2011.02.06. 12:42
null
Kubica súlyos balesetet szenvedett a raliversenyen, helikopterrel szállították kórházba <br />(fotó: Action Images)
Vas&aacute;rnap reggel s&uacute;lyos s&eacute;r&uuml;l&eacute;seket szenvedett egy raliversenyen t&ouml;rt&eacute;nt baleset k&ouml;vetkezt&eacute;ben a Formula&ndash;1-es lengyel pil&oacute;ta, Robert Kubica. A lengyel pil&oacute;ta t&ouml;bbsz&ouml;r&ouml;s t&ouml;r&eacute;st szenvedett jobb karj&aacute;ban, h&eacute;t&oacute;r&aacute;s műt&eacute;ten esett &aacute;t, &eacute;s egyelőre k&eacute;rd&eacute;ses, hogy a jobb keze &uacute;jra eg&eacute;szs&eacute;ges lesz-e. Az oper&aacute;ci&oacute;t v&eacute;gző orvos legal&aacute;bb egy &eacute;vre teszi a fel&eacute;p&uuml;l&eacute;s&eacute;t.

A Renault pilótája Olaszországban, a Ronde di Andora elnevezésű versenyen szenvedett súlyos balesetet egy Skoda Fabiával – egy templom falának ütközött –, amely után helikopterrel azonnal a genovai kórházba szállították.

A Renault megerősítette, hogy Kubica nem vesztette el az eszméletét sem a balesetnél, sem utána, továbbá azt is, hogy a navigátor, Jakub Gerber épségben megúszta a karambolt. Gerber elmondta, Kubica a baleset után többször is percenként elájult, majd magához tért, de szerinte nem fogta fel, mi történt vele.

Az olasz Gazzetta dello Sport értesülései szerint Kubicának belső vérzései mellett több csontja is eltörött, sőt az is elképzelhető, hogy egyik kezét soha többé nem tudja majd rendesen használni.

Kubica  útban a kórház fele
Kubica útban a kórház fele

A BBC beszámolója szerint a jobb karján és lábán is törést szenvedett, később ezt a Renault csapatközleményben is megerősítette Olasz források szerint nem sokkal 14 óra előtt kezdték el Kubica műtétjét, Roberto Carrozzino professzor az ANSA hírügynökségnek sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az amputációról szóló híreket.

A Renault istálló később újabb hivatalos közleményben tudatta, hogy a lengyel pilóta többszörös törést szenvedett.

„Az alapos orvosi vizsgálatok megállapították, hogy Robert Kubica többszörös törést szenvedett a jobb karjában, lábában és kézfejében. Jelenleg éppen műtéten esik át a Santa Corona kórházban. Daniel Morelli, Robert menedzsere fél öttől a sajtó rendelkezésére áll a kórház intenzív osztályának bejáratánál" – szól a közlemény.

Daniel Morelli annyit mondott az említett sajtótájékoztatón, biztos benne, hogy sikerül megmenteni a pilóta karját, amelyet jelenleg is műtenek. „Robert nagyon erős, »megcsinálja...«" – fogalmazott Morelli.

Riccardo Ceccarelli, a Renault főorvosa délután az olasz sajtónak adott nyilatkozatában elárulta, hogy este nyolcig tart a műtét, valamint, hogy az orvosok igyekeznek megmenteni Kubica karját, de azt egyelőre nem tudni, hogy szenved-e maradandó károsodást a lengyel. A Reuters egyik újságírója is arról tájékoztatott, hogy az orvosok Kubica kezéért küzdenek.

Morelli menedzser már este – a műtét közben – röviden annyit mondott az újságíróknak, hogy a pilóta kezében helyrerakták a csontozatot, és azon tanakodnak, miként próbálják meg visszaállítani az izomfunkciókat. A műtét közben már napvilágot láttak a lengyel felépüléséről szóló találgatások is, s a legoptimistább becslések is legalább fél évről szólnak.

Bőven nyolc óra elmúlt már, amikor megérkeztek az első hírek Kubica orvosaitól a műtétről. Az operációt vezető professzor elmondta, néhány napnak még el kell telnie, hogy kiderüljön, a versenyző keze megmenthető-e.

„Várnunk kell legalább egy hetet, hogy meglássuk, túléli-e a keze a balesetet” – mondta Igor Rossello sebészspecialista a műtét után. A professzor hozzátette, hogy ha így lesz is, akár egy év is eltelhet, amíg a lengyel újra használhatja majd jobb kezét. A savonai San Paulo Kórház orvosa – aki a Renault saját orvosával, Riccardo Ceccarellivel folyamatosan konzultált a műtét során – a hétórás beavatkozás során előbb helyre tette a sérült kéz csontjait, majd azt követően nyúlt a szövetekhez.

A többi F1-es pilóta közül majd mindegyik személyes hangvételű Twitter-üzenetben kívánt jobbulást Kubicának, kiemelve, hogy a lengyel az egyik legközvetlenebb tagja a mezőnynek.

„Sokkolt a Kubicáról érkezett hír, remélem, nagyon gyorsan felépül. Tarts ki, Robert!” – írta Vitalij Petrov, a lengyel csapattársa.

„Szeretném, ha mindnyájan a legjobbakat kívánnátok Kubicának. Éppen most műtik. Nagyon kedveljük és a legjobbat érdemli" – írta Rubens Barrichello a Twitter oldalán.

„Szorítsunk mindannyian Robert Kubicának, aki balesetet szenvedett ma. Amellett, hogy nagyszerű versenyző, kitűnő ember is” – üzente a lengyel barátja, Fernando Alonso is a twitteroldalán, aki meg is látogatta Kubicát a kórházban.

Kubica a héten megtartott valenciai F1-es teszt legutolsó, csütörtöki napján az első helyen végzett Renault-jával. A Lotus Renault egyébként hétfőn mutatta be idei F1-es autóját, Eric Boullier csapatfőnök pedig korábban azt mondta, a tesztpilóták közül valószínűleg Bruno Senna ugrana be helyettesként, ha bármi baja történne Kubicának vagy Vitalij Petrovnak. Márpedig elég kicsi az esélye annak, hogy a lengyel pilóta felépül a szezon rajtjáig.

A BALESET UTÁN KÉSZÜLT KÉPEK
Így nézett ki Kubica autója a baleset után
Így nézett ki Kubica autója a baleset után


Kubica 2007-ben, a Kanadai Nagydíjon már elszenvedett egy súlyos balesetet, akkor nagy szerencsével megúszta az esetet komoly következmények nélkül. 2003-ban, még F3-as pilótaként eltörte a karját, akkor gyors felépülés után az első versenyét megnyerte.

KUBICA 2007-ES BALESETE A KANADAI NAGYDÍJON
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik