Gyász: elhunyt az egykori F1-es versenyző, Philippe Streiff

Vágólapra másolva!
2022.12.24. 09:55
null
Philippe Streiff (1954–2022) (Fotó: Getty Images)
Három héttel Patrick Tambay halála után újabb korábbi francia Formula–1-es versenyző távozott az élők sorából: péntek kora este a motorsport.com francia kiadása számolt be róla, hogy életének 68. évében életét vesztette Philippe Streiff, aki 53 F1-es versenyen indult a nyolcvanas évek második felében, s legjobb eredményét az 1985-ös idényzáró Ausztrál Nagydíjon érte el, ahol a 3. helyen végzett.

Streiff az alacsonyabb formaautós kategóriákban és a Le Mans-i 24 órás viadalon elért jó eredményei után 1984 végén mutatkozott be a Formula–1 mezőnyében a Renault-nál, majd 1985-ben már a Ligier színeiben indult az év utolsó öt futamán. Abban az évben, pályafutása hatodik versenyén dobogóra állhatott az idényzáró Ausztrál GP-n – a 18. helyről rajtolva lett harmadik csapattársa, Jacques Laffite mögött.

A következő évben a Tyrrellhez igazolt, ahol két pontszerzés szerepelt a neve mellett, s az első Magyar Nagydíjon is rajthoz állt – 8. lett (ma már pontot kapna, akkor nem kapott).

Pályafutását az 1989-es idény első versenyén, Brazíliában elszenvedett borzalmas balesete törte ketté. A Rio de Janeiróban rendezett nagydíj szabadedzésén már az AGS istálló színeiben vett részt, autójával kicsúszott, átrepült a szalagkorlát fölött, a feje mögötti bukócső leszakadt, emiatt Streiff nyakcsigolyatörést szenvedett, s károsodott a gerincvelője is. Élete végéig tolószékbe kényszerült.

A 33 évesen elszenvedett baleset után versenyautóba többet nem ült, de nem szakadt el a sporttól, gokartversenyeket szervezett, és csapatvezetőként próbált a Ligier élén visszatérni a száguldó cirkuszba 1994-ben – sikertelenül.

Ayrton Senna, Johnny Dumfries, Michele Alboreto, Andrea de Cesaris és Patrick Tambay után Streiff a hatodik, aki elhunyt az első Magyar Nagydíjon részt vevő versenyzők közül – túl gyorsan bővül a lista...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik