F1: Webber nem hitte, hogy kialudhat a tűz, de kialudt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.05. 15:03
null
Mark Webber először 2012-ben gondolkodott el a váltáson (Fotó: Reuters)
A Formula–1-es pályafutása utolsó két versenyére készülő Mark Webber a Speed Week autós magazinnak adott interjújában elmondta, milyen folyamat vezetett odáig, hogy eldöntse, 36 évesen egy fokozattal visszább kapcsol, és a gyorsasági autók királykategóriájából a Porsche Le Mans-i projektjéhez csatlakozik.

„A Porsche már a 2013-as programjához is hívott, de csípőből azt mondtam, nem vagyok még kész arra, hogy elhagyjam az F1-et. Ám megmozgatott bennem valamit az érdeklődés, mert 2012-ben egyre inkább azon morfondíroztam, meddig akarok maradni – mondta Webber, aki a házasságokban is kritikusnak vélt hetedik idényét tölti a Red Bull-istállónál. – Sok emberrel edzettem már együtt, de senki sem maradt mellettem két évnél tovább, nem érezték úgy, hogy szükségük van annyi munkára, mint nekem. Aztán az előző télen én is éreztem, hogy nincs már annyi motivációm, már nem vagyok 19 éves."

Webber elmondta, az F1-ből való távozásról a 2013-as idény előtti szünetben, karácsony után döntött.

„Karácsony után élveztem az ausztráliai nyarat, amikor jött a hívás, hogy menni kell tesztelni Jerezbe, és akkor gondoltam magamban: hmm... – mondta Webber. – Hirtelen olyan dolgok kerültek előtérbe a radaromon, mint a családom, a barátaim, a partnerem, akik eddig inkább a háttérben voltak. Ám rájöttem, hogy több időt akarok velük tölteni. Furcsán hallgattam más sportolókat arról, hogy a motiváció elszáll, de magamon is tapasztaltam, hogy ez létezik. Már nem hiszek benne, hogy megéri folytatni."

Webber nem akart végleg elszakadni az autósporttól, a Porsche Le Mans-projektjében éppen olyan munkát talált, amely esetében sokkal szellősebb időbeosztással számolhat, mégis élvezheti a sebességet, és a versenykategória csúcsán marad.

„Nem lettem volna boldog, ha teljesen visszavonulok. Meg kellett találnom a megfelelő egyensúlyt. Kemény munka vár ránk, de közel sem olyan, mint a Formula–1-ben. Jövőre húsz F1-es futam lesz, ez egy élcsapatnál borzasztóan kimerítő. Nem könnyű megtalálni az időpontot a váltásra, nézzék csak meg Roger Federert és Valentino Rossit! Én is úgy éreztem, hogy nagyon jó formában vagyok, még ha az eredményeim nem is ezt tükrözték. Ennek is megvannak az okai" – mondta Webber.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik