F1: Vettel nem kíván rosszat, de jól jönne neki, ha Hamilton nullázna

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.30. 19:49
null
A Mercedes ma maximálisan kihasználta a lehetőségeit, mégsem lehet teljes a csapat öröme (Fotó: AFP)
A Mercedes kettős győzelme nem volt kérdéses Oroszországban, azonban annak sorrendjéről nem a versenyzők, hanem a csapat határozott, miután a vb-összetettet tartotta szem előtt. Ám Lewis Hamilton hiába növelte ötven pontra az előnyét Sebastian Vettel előtt, ellentmondásos érzések kavarogtak benne, miközben a győzelmet feladni kényszerülő Valtteri Bottas is csalódottan nyilatkozott a versenyt követően. Az igazi ünneplés így nem a dobogón, sokkal inkább Max Verstappenéknél zajlott, hiszen a holland amellett, hogy vasárnap ünnepli 21. születésnapját, remek felzárkózást bemutatva végzett az ötödik helyen.

A Mercedes Oroszországban egyértelműen megelőzte a Ferrarit az erősorrendben, mivel miután kisajátította az első rajtsort, kettős sikert aratott. Igaz, a német gárda öröme annak ellenére sem lehet teljes, hogy mindkét vb-összetettben növelte az előnyét, hiszen csapatutasítást kellett alkalmaznia.

„Mindannyian versenyzők vagyunk, és pontosan ezért szabad versenyt akarunk látni, azt, hogy a leggyorsabb nyer. Azonban ezzel egy időben racionális emberek is vagyunk, és bár sok mindenen átrágtuk magunkat a vasárnap reggeli megbeszélésen, a futamon mégis minden másképpen alakult” – mondta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a Sky Sportsnak.

5. OROSZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 28., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Vettel 1:34.488
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:33.385
SZEPTEMBER 29.,SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1.33.067
időmérő edzés: 1. Bottas 1:31.387
SZEPTEMBER 30.,VASÁRNAP
verseny: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Vettel
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 7., 07.10:Japán Nagydíj
Október 21., 20.10:Amerikai Nagydíj
Október 28., 20.10:Mexikói Nagydíj

„A kettős siker után ki kellene csattannunk az örömtől, és alapvetően nagyon boldogok is vagyunk, viszont Valtteri ellen kellett döntenünk. Ez az ő győztes versenye lett volna, azonban mi elvettük tőle. Ez némileg lelohasztja őt is és a csapatot is. Mindezek ellenére a nyers valóság az, hogy egy ilyen napon további hét ponttal tudod így növelni az előnyöd a vb-összetettben, ami időnként nagyon kemény feladat” – magyarázta az osztrák, és az egyéni tabellán 50 pontos előnyt kiépítő Hamilton sem volt boldog.

„Egyáltalán nem jó érzés, és még sosem fordult elő, hogy egy győzelem után ilyen érzések kavarogtak bennem. Eléggé ellentmondásos, hiszen alapvetően az a célod, hogy növeld az előnyödet a vb-összetettben, azonban egy csapat tagja vagy, és két bajnokságban küzdesz” – fogalmazta meg gondolatait a címvédő, és Bottasra is kitért.

„Valtteri kivételes munkát végzett az egész hétvégén, és a szombati kvalifikáció után is láthattátok, mennyire örülök a sikerének. El is mondtam neki, nem én kértem, hogy engedjen el, ez a csapat döntése volt. Eléggé kellemetlen ebben a pozícióban lenni most” – jelentette ki, majd újra köszönetet mondott Bottasnak.

„Nincs túl sok olyan csapattárs, aki ilyesmit megtenne érted. Ez eléggé nehéz nap, hiszen fantasztikusan vezetett, és igazi úriember, hogy elengedett” – emelte ki a sajtótájékoztatón végig leszegett fejjel ülő brit, majd a Sebastian Vettellel vívott csatájára is kitért, ami miatt a Ferrari-pilótát a sportfelügyelők is vizsgálták, ám végül nem osztottak ki büntetést.

„Az én szempontomból kétszer is irányt váltott, és majdnem a falban kötöttem ki miatta. Szerencsére ezt sikerült elkerülni, és ezután már csak arról szólt, melyikünk fékez később a következő kanyarnál. Úgy tűnik, én jobban akartam. Viszont alapvetően ennek meg sem szabadott volna történnie, stratégiailag nem kerülhettünk volna ilyen helyzetbe” – utalt arra, hogy a kerékcserét követően esett vissza a német mögé.

A győzelemtől megfosztott Bottas sem volt boldog, és csalódottságát nem is akarta leplezni a futam után.

„Ez az, aminek látszik. Nyilván a csapat szempontjából a maximális pontot szereztük meg, ám mindenki láthatja, hogy számomra ez eléggé nehéz nap” – kezdte az egyéni bajnokságban a harmadik pozícióba előrelépő finn, és azt is elárulta, nem volt pontosan megbeszélve a mai helycsere.

„Egyértelmű, hogy mindig átmegyünk mindenféle lehetőségen, mivel Lewis az egyéni, míg a csapat a konstruktőri címért küzd, ezért mindig van valamilyen tervünk. Viszont nem egyszerű megjósolni, pontosan mi fog történni.”

A harmadik helyen végző Vettel sem csattant ki az örömtől, hiszen bár a futam egy bizonyos pontján Hamilton elé került, a brit megelőzte, és végül győzelmet aratott. A német hátránya így kétgyőzelemnyire nőtt, vagyis akkor sem ünnepelhet bajnoki címet, ha az összes fennmaradó versenyen nyer.

Próbáltam nyomást helyezni Bottasra, amikor mögötte voltam, azonban nem tudtam eléggé közel kerülni hozzá. Aztán amikor ő visszavett, és másfél másodpercet bukott, akkor nekem volt egy kisebb elfékezésem, miközben Lewis jött az új gumikkal, igaz az enyémek is csak egy körrel voltak idősebbek” – foglalta össze, és az ezt követő párharcról is beszélt.

Nem láttam Lewist, így nem tudtam biztosan, hol helyezkedik el a pályán. Tisztában voltam vele, hogy a külső íven van, és még akkor is helyet kell hagynom neki, ha egyáltalán nem akarok. Szóval ez fair küzdelem volt – jelentette ki, és a Ferrari teljesítményéről is szót ejtett. – Közelebb voltunk hozzájuk a versenyen, azonban nem lehetünk elégedettek az eredménnyel.”

„Nem voltam sosem géniusz matekból, de azért annyira okos vagyok, hogy tudjam, nem segített rajtunk az újabb pontvesztés. Még mindig bízom az esélyeinkben, hiszen sosem tudhatod, mi fog történni. Egy kieséssel rögtön másképp nézne ki történet, vagyis ideális esetben inkább két nullázással. Nem kívánom ezt Lewisnak, de ki tudja, mi lesz.”

Míg a pódiumon nem volt nagy az ünnep, a ma 21. életévét betöltő Max Verstappen megkapta a legnagyobb szülinapi ajándékát, miután remek versenyt teljesítve a becélzott 5. helyen szelte át a célvonalat.

„A verseny előtt nem nagyon hittem abban, hogy összejön – mutatott rá az első kör végén már a 13. helyen autózó holland. – Úgy tűnt, a gumik azonnal betapadtak, és így az első kanyarban is könnyebb dolgom volt. Nagyon jó kompromisszumot sikerült kötnünk a szárnyállást illetően, hiszen remek volt az autó tapadása.”

„Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Bár az elejétől fogva az ötödik pozíció volt a cél, az, ahogyan elértük, még kielégítőbb érzés” – árulta el, és arra a kérdésre is felelt, győzhettek-e volna, ha nincs a büntetés.

„Ezt nagyon nehéz megmondani, hiszen a mezőny végén mi dönthettük el, milyen keveréken kezdünk, szóval nem tudom, mi lett volna, ha az ötödik-hatodik helyről indulunk. Az viszont biztos, hogy jót csatáztunk volna.”

Bár Verstappen márkatársa, Daniel Ricciardo hatodik lett, mégis nagy volt a lemaradása a hollandhoz képest, amire az első körben történt incidens ad magyarázatot.

„Nem alakult túl jól az első kör, és még az első szárnyam is megsérült. Épp szélárnyékot fogtam az egyik McLaren mögött, és amikor kinéztem mellé, akkor hirtelen átmentem néhány törmeléken, ami megrongálta a szárnyamat. Egyszerűen nem volt időm reagálni sem. Ez nagy hatással volt a futamomra is, a végén kissé egyedül is éreztem magamat” – fedte fel az ausztrál, miért volt ekkora hátrányban csapattársához képest.

OROSZ NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 01:27:32.054
2. Valtteri Bottas finn Mercedes 2.545 mp h.
3. Sebastian Vettel német Ferrari 7.487
4. Kimi Räikkonen finn Ferrari 16.543
5. Max Verstappen holland Red Bull-Tag Heuer 31.016
6. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Tag Heuer 1:20.451
7. Charles Leclerc monacói Sauber-Ferrari 1:38.390
8. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör
9. Esteban Ocon francia RPFI-Mercedes 1 kör
10. Sergio Pérez mexikói RPFI-Mercedes 1 kör
11. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 1 kör
12. Nico Hülkenberg német Renault 1 kör
13. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 1 kör
14. Fernando Alonso spanyol McLaren-Renault 1 kör
15. Lance Stroll kanadai Williams-Mercedes 1 kör
16. Stoffel Vandoorne belga McLaren-Renault 2 kör
17. Carlos Sainz Jr. spanyol Renault 2 kör
18. Szergej Szirotkin orosz Williams-Mercedes 2 kör
FELADTA MEGTETT KÖR
Brendon Hartley új-zélandi Toro Rosso-Honda 4
Pierre Gasly
francia Toro Rosso-Honda 4
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Lewis Hamilton 8 13 15 306
2. Sebastian Vettel 5 10 15 256
3. Valtteri Bottas - 7 14 189
4. Kimi Räikkonen - 9 13 186
5. Max Verstappen 1 6 12 158
6. Daniel Ricciardo 2 2 10 134
7. Kevin Magnussen - - 9 53
8. Nico Hülkenberg - - 9 53
9. Fernando Alonso - - 9 50
10. Sergio Pérez - 1 8 47
11. Esteban Ocon - - 9 47
12. Carlos Sainz Jr. - - 10 38
13. Pierre Gasly - - 4 28
14. Romain Grosjean - - 4 27
15. Charles Leclerc - - 7 21
16. Stoffel Vandoorne - - 3 8
17. Lance Stroll - - 2 6
18. Marcus Ericsson - - 5 6
19. Brendon Hartley - - 2 2
20. Szergej Szirotkin - - 1 1
A KONSTRUKTŐRÖK ÁLLÁSA
1. Mercedes 495
2. Ferrari 442
3. Red Bull-TAG Heuer 292
4. Renault 91
5. Haas-Ferrari 80
6. McLaren-Renault 58
7. RPFI-Mercedes 35
8. Toro Rosso-Honda 30
9. Alfa Romeo Sauber 27
10. Williams Mercedes 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik