Bottas nyert Isztambulban; Verstappen visszavette a vezetést a bajnokságban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 13:31
Valtteri Bottas (Mercedes) aratott győzelmet a Formula–1-es Török Nagydíj versenyén. Másodikként Max Verstappen (Red Bull) szelte át a célvonalat, aminek köszönhetően visszavette a vezetést az egyéni vb-összetettben, míg a dobogó alsó fokára Sergio Pérez (Red Bull) állhatott fel. Az első ötös sorát Charles Leclerc (Ferrari) és Lewis Hamilton (Mercedes) egészítette ki.

Bottas magabiztos győzelmet aratott Törökországban (Fotó: AFP)
Bottas magabiztos győzelmet aratott Törökországban (Fotó: AFP)
Bottas magabiztos győzelmet aratott Törökországban (Fotó: AFP)

 

Lewis Hamilton hiába teljesített végig magabiztosan Törökországban, és futotta meg a leggyorsabb kört az időmérőn, a belső égésű motor kicserélése nyomán kapott tíz rajthelyes büntetése értelmében a tizenegyedik helyre volt kénytelen leparkolni a Mercedesét.

9. TÖRÖK NAGYDÍJ
OKTÓBER 8., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:24.178
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:23.804
OKTÓBER 9., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Gasly 1:30.447
Időmérő: 1. Bottas 1:22.998
OKTÓBER 10., VASÁRNAP
A verseny: 1. Bottas, 2. Verstappen, 3. Pérez
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 24., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
November 7., 20.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 14., 18.00
Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo

A pole pozíciót a csapattársa, Valtteri Bottas örökölte meg, akire nem kisebb feladat várt, mint maga mögött tartani Hamilton fő riválisát, a második rajtkockából elrugaszkodó Max Verstappent.

A finn, holland kettős mögül Charles Leclerc, valamint Pierre Gasly startolhatott el, míg a harmadik sorban az idén több ízben is remekül rajtoló Fernando Alonso, illetve Sergio Pérez foglalhatott helyet Isztambulban, ahol a várakozásokkal ellentétben nem száraz, hanem vizes pálya várta a mezőnyt.

Hamilton kívül Carlos Sainz Jr., valamint Daniel Ricciardo kapott még büntetést, szóval több élversenyző volt kénytelen a mezőny közepéből, illetve végéből nekivágni a futamnak, amelynek a legnagyobb kérdése az volt, hogyan sikerül Hamilton kármentése, és Verstappenhez hasonlóan minimalizálja-e a pontveszteséget.

Bottas jól rugaszkodott el, és sikerült is megtartania a vezetést, mögé Verstappen és Leclerc sorolt be, míg Gasly Alonsóval ért össze – utóbbi megforgott és rengeteg pozíciót vesztett, míg előbbi 5 másodperces időbüntetésben részesült az incidens okán. A helyzet kihasználva Pérez a negyedik pozícióba lépett előre, míg hátrébb Hamilton javított két helyet.

A címvédő felzárkózása ugyanakkor némileg megakadt, amikor megérkezett Cunoda Jukira, hiszen azt követően, hogy az első merész támadását visszaverte a japán, körökön keresztül nem igazán került előzési helyzetbe.

A nyolcadik körben aztán megtört a jég – Hamilton először maga mögé utasította az AlphaTaurit, majd rövidesen megelőzte Lance Strollt, Lando Norrist, valamint Pierre Gaslyt is, miközben több leggyorsabb kört jegyezve elkezdte a felzárkózást Pérezre.

A címvédő a 32. körben ért fel a mexikóira, akivel noha nagyon kemény csatát vívott, végül alulmaradt, és már nem is tudott újabb támadást indítani a Red Bull ellen.

Míg az élmezőny Verstappennel az élen a 37. körben váltott új köztes esőgumikra, Vettel bevállalta a közepeseket, ez azonban kicsit sem bizonyult jó döntésnek, a négyszeres világbajnok ugyanis alig tudta pályán tartani az Aston Martint, aminek eredményeként egy kör után kénytelen volt visszatérni a bokszba.

Az élre időközben Leclerc állt, aki azon gondolkodott, hogy nem áll ki, és egy garnitúra gumival teljesíti a versenyt, s hozzá hasonlóan a Pérez kiállása után a negyedik pozícióba előrelépő Hamilton is úgy érezte, jobb, ha kint marad annak ellenére is, hogy a csapat a cserét javasolta neki.

Bottas végül a 45. körben ért fel a folyamatosan tempót veszítő Leclerc-re, majd két körrel később simán el is ment mellette, aminek révén visszaállt az élre. A Ferrari ezt követően nem habozott, s azonnal kihívta a monacóit, aki a negyedik helyen 12 másodperces hátrányban jött vissza a friss intereken a továbbra sem kiálló Hamilton mögé.

Noha a címvédő nem veszített túl sok időt, a csapat az 51. körben végül újra cserére invitálta, aminek a brit már nem mondott ellent, s az ötödik helyre tért vissza Leclerc és Pérez előtt.

Utóbbi kettő az 53. körben aztán helyet cserélt egymással, s a negyedik helyre visszaszoruló, valamint a gumikkal küszködő monacóira Hamilton is megérkezett rövidesen. A brit azonban támadni már nem tudott, helyette a visszapillantó tükrét kellett vizslatnia, hiszen az ő abroncsai is elkezdtek szemcsésedni, aminek következményeként tempót veszített.

Gasly egy kör alatt majdnem két szekundumot hozott a címvédőn, és noha két körrel a vége előtt már egy másodpercen belül haladt a Mercedes mögött, előzni már nem tudott, így Hamilton megtarthatta a helyét.
A helyzet az élen sem változott már: Bottas magabiztos vezetéssel szerezte meg idei első sikerét.

A másodikként befutó Verstappen eközben visszavette a vezetést az egyéni összetettben, s hat ponttal húzott el az ötödik helyen végző Hamilton előtt. Kettejük között Pérez és Leclerc végzett, míg az első tízes sorát Gasly, Norris, Sainz, Stroll, valamint a versenyt kerékcsere nélkül teljesítő Esteban Ocon egészítette ki.

Folytatás két hét múlva az Amerikai Nagydíjjal.

TÖRÖK NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Valtteri Bottas
finn
Mercedes
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 14.584 mp h.
3. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 33.471 mp h.
4. Charles Leclerc monacói Ferrari 37.814 mp h.
5. Lewis Hamilton brit Mercedes 41.812 mp h.
6. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 44.292 mp h.
7. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 47.213 mp h.
8. Carlos Sainz spanyol Ferrari 51.526 mp h.
9. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1:22.018 p h.
10. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1 kör h.
11. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
12. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1 kör h.
14. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
15. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
16. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1 kör h.
17. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1 kör h.
18. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
19. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 2 kör h.
20. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 2 kör h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik