HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.13 19:09 Frissítve: 2018.07.13 19:21

F1: sok a vita az elem körül – megbeszélést hívott össze az FIA

A Formula–1 technikai vezetői egy megbeszélés keretében, a csapatokkal közösen próbálnak megoldást találni a versenyzők által kritizált rossz látási viszonyokra, valamint a több vitát is kiváltó visszapillantó tükrökre a hónap végi Magyar Nagydíjon.

HIRDETÉS
A Ferrarinak módosítania kellett a glóriára szerelt tükrökön (Fotó: AFP)

 

Az utóbbi időben egyre több panasz érkezik az F1-es versenyzők részéről arra, hogy nem látják megfelelően a mögöttük érkező autókat. Ez előfordulhat például a versenyeken lekörözésnél, illetve az időmérőkön azoknál a pilótáknál, akik éppen nem gyors körön vannak.

Utóbbira példa Sebastian Vettel és Carlos Sainz Jr. esete az Osztrák Nagydíjon, amelyért előbbit végül rajtbüntetéssel is sújtottak. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) ezért úgy döntött, hogy a Magyar Nagydíjon jobban megvitatja a csapatokkal a látási viszonyok javítását és a visszapillantó tükrök témáját.

A Mercedes egyébként a Brit GP-n már tesztelt egy új verziót a visszapillantó tükörre – az FIA tudta nélkül –, amely nagyjából úgy nézett ki, hogy az eddigi alá felszereltek még egyet. A Ferrari tetszését viszont nem nyerte el az az elem, amely a német istálló jelentős újításai közé tartozott még az Osztrák Nagydíjon.

A maranellóiak ugyanis a barcelonai versenyhétvégén rukkoltak ki azzal, hogy a glóriára szerelték fel a tükröket, az FIA azonban szólt nekik, hogy módosítsanak a fejet védő tartozékon lévő elemen. A szövetség szerint a Mercedes spielbergi verziója teljesen megfelel a szabályoknak, de a Silverstone-ban tesztelt megoldásról valószínűleg le kell mondania.

A korábbi tervek szerint az új szabályok a Szingapúri Nagydíjon debütáltak volna, ám mivel a bevezetés előtt a Motorsport-világtanácsnak is el kell fogadnia azokat, a kevés idő miatt erre vélhetően nem kerül sor a szeptember közepi hétvégén.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.10 16:36:14

F1 nemzetisport.hu

A 44-es Mercedesbe majdnem belehajtott Szirotkin a Q2-ben • Vettel hátránya nem nagy, de vizsgálják.

2018.11.10 11:22:27

F1 nemzetisport.hu

Vettel először száguldott 1:08 alá • A Red Bullok nem voltak jó formában.

2018.11.09 16:27:27

F1 nemzetisport.hu

Verstappen olajszivárgás miatt kihagyta az edzés felét • Hülkenberg összetörte a Renault-t.

2018.11.09 10:49:57

F1 nemzetisport.hu

Red Bull, Ferrari, Mercedes sorminta az első hat helyen • Ricciardo 5 rajthelyes büntetést kapott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS