HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.29 15:22 Frissítve: 2018.07.29 15:59

F1: Ricciardo ünneplése súlyos betegséget okozhat

Az F1-es eredményhirdetéseken a saját cipőjéből pezsgőt ivó Daniel Ricciardo mindig is megosztotta a nézőket. Egyesek szerint vagány, mások úgy vélik, undorító, hogy az izzadt lábbeliből kortyolgat. Ausztrál tudósok megvizsgálták a shoey becenevű jelenséget, és arra jutottak, súlyos következményei is lehetnek a jópofa szokásnak.

HIRDETÉS
Valtteri Bottas eddig is sejtette, valami nem stimmel a shoeyval (Fotó: AFP)

Nem Ricciardo volt az első, aki egy ausztrál hagyományt felelevenítve a cipőjéből ivott örömében, de F1-es pilótaként ő szerezte a legnagyobb nyilvánosságot a shoeynak. Nemcsak ő ivott a cipőből, hanem rávette többek között Nico Rosberget, David Coulthardot, Mark Webbert, Christian Hornert, Sir Patrick Stewartot vagy Martin Brundle-t is. Utóbbi a következő versenyen rosszul is lett, és nem tudta ellátni kommentátori feladatát, de gyorsan leszögezte, ennek semmi köze a shoeyhoz.

Pedig lehetett volna, hiszen ausztrál tudósok megvizsgálták, milyen is egy ilyen izzadtság-pezsgő keverék.

Sokan azt hiszik, hogy az alkohol kiöli a baktériumokat a cipőből, de egy bor vagy pezsgő alkoholtartalma olyan alacsony, hogy ebből a szempontból semmit sem ér, sőt, az ital keveréke éppen az ellenkezőjét váltja ki, felgyorsítja a baktériumok szaporodását.

„Senkinek sem ajánlom, hogy borral vagy pezsgővel töltött cipőből igyon – kezdte konklúzióját Vincent Ho doktor úr, aki a vizsgálatot végző csoportot vezette. – A legmeghökkentőbb, hogy egy perc áztatás után izolálható mennyiségűre nőtt az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, a Staph. A Staphylococcus aureus nem az a dolog, amit az ember szívesen iszik. Ezek okozzák a tüdőgyulladást, a hányásos ételmérgezést, illetve számos kórházi járványt."

Egy sportolót ez ritkán üt ki, de a kevésbé edzett szurkolóknak semmiképpen sem javasolt!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.10 16:36:14

F1 nemzetisport.hu

A 44-es Mercedesbe majdnem belehajtott Szirotkin a Q2-ben • Vettel hátránya nem nagy, de vizsgálják.

2018.11.10 11:22:27

F1 nemzetisport.hu

Vettel először száguldott 1:08 alá • A Red Bullok nem voltak jó formában.

2018.11.09 16:27:27

F1 nemzetisport.hu

Verstappen olajszivárgás miatt kihagyta az edzés felét • Hülkenberg összetörte a Renault-t.

2018.11.09 10:49:57

F1 nemzetisport.hu

Red Bull, Ferrari, Mercedes sorminta az első hat helyen • Ricciardo 5 rajthelyes büntetést kapott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS