HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.07.29 15:22 Frissítve: 2018.07.29 15:59

F1: Ricciardo ünneplése súlyos betegséget okozhat

Az F1-es eredményhirdetéseken a saját cipőjéből pezsgőt ivó Daniel Ricciardo mindig is megosztotta a nézőket. Egyesek szerint vagány, mások úgy vélik, undorító, hogy az izzadt lábbeliből kortyolgat. Ausztrál tudósok megvizsgálták a shoey becenevű jelenséget, és arra jutottak, súlyos következményei is lehetnek a jópofa szokásnak.

HIRDETÉS
Valtteri Bottas eddig is sejtette, valami nem stimmel a shoeyval (Fotó: AFP)

Nem Ricciardo volt az első, aki egy ausztrál hagyományt felelevenítve a cipőjéből ivott örömében, de F1-es pilótaként ő szerezte a legnagyobb nyilvánosságot a shoeynak. Nemcsak ő ivott a cipőből, hanem rávette többek között Nico Rosberget, David Coulthardot, Mark Webbert, Christian Hornert, Sir Patrick Stewartot vagy Martin Brundle-t is. Utóbbi a következő versenyen rosszul is lett, és nem tudta ellátni kommentátori feladatát, de gyorsan leszögezte, ennek semmi köze a shoeyhoz.

Pedig lehetett volna, hiszen ausztrál tudósok megvizsgálták, milyen is egy ilyen izzadtság-pezsgő keverék.

Sokan azt hiszik, hogy az alkohol kiöli a baktériumokat a cipőből, de egy bor vagy pezsgő alkoholtartalma olyan alacsony, hogy ebből a szempontból semmit sem ér, sőt, az ital keveréke éppen az ellenkezőjét váltja ki, felgyorsítja a baktériumok szaporodását.

„Senkinek sem ajánlom, hogy borral vagy pezsgővel töltött cipőből igyon – kezdte konklúzióját Vincent Ho doktor úr, aki a vizsgálatot végző csoportot vezette. – A legmeghökkentőbb, hogy egy perc áztatás után izolálható mennyiségűre nőtt az egyik leggyakoribb gennykeltő baktérium, a Staph. A Staphylococcus aureus nem az a dolog, amit az ember szívesen iszik. Ezek okozzák a tüdőgyulladást, a hányásos ételmérgezést, illetve számos kórházi járványt."

Egy sportolót ez ritkán üt ki, de a kevésbé edzett szurkolóknak semmiképpen sem javasolt!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.16 12:31:33

F1 nemzetisport.hu

A brit szezonbeli 7., pályafutása 69. sikerét érte el • Pérezt, Szirotkint és Grosjeant is megbüntették.

2018.09.15 13:35:56

F1 nemzetisport.hu

Gyorsult a Red Bull, Verstappen a 2. • Vettel nem tudta felülmúlni Hamilton idejét, és csak a 3. lett.

2018.09.15 10:51:33

F1 nemzetisport.hu

A második Räikkönen is három tizedet kapott a csapattársától • Verstappen végig panaszkodott.

2018.09.14 12:45:48

F1 nemzetisport.hu

A Red Bull tempója eltűnt • A Williamsen füstöltek a fékek • A Ferrari németje nehéz helyzetbe hozta magát.

2018.09.14 08:20:47

F1 nemzetisport.hu

A „vörös bikák” egyelőre a Ferrarival vívnak, ám a Mercedes az elérhető legkeményebb gumin teljesítette a legjobb körét.

HIRDETÉS
HIRDETÉS