F1: Nem adhatjuk fel, akkor a szponzorok is ezt tennék – Williams

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.14. 11:49
A Williams a V6-os turbók bevezetésekor még a harmadik legjobb csapat szerepét töltötte be, miközben csupán négy pont áll a neve mellett, amikor a Formula–1 2018-as szezonja elért az egyharmadához. Szergej Szirotkin a leglassabb autóról beszélt, míg Paddy Lowe elismerte, még nem tartanak ott, ahol lenniük kellene. Claire Williams azonban semmiképpen sem adná fel az idei küzdelmet.

A Williams nehéz helyzetben van (Fotó: AFP)
A Williams nehéz helyzetben van (Fotó: AFP)
A Williams nehéz helyzetben van (Fotó: AFP)

 

Lance Stroll egy évvel ezelőtt első F1-es pontjait szerezte a Kanadai Nagydíjon, idén azonban még az első kört sem fejezte be, miután Brendon Hartley-val ütközött. Csapattársát, Szergej Szirotkint eközben a 17. helyen intette le a kockás zászló, abban a pozícióban, amelyet az induláskor is elfoglalt a rajtrácson, a Williams így szezonbeli hatodik versenyét zárta pont nélkül a hétből.

49. KANADAI NAGYDÍJ
PÉNTEK
1. szabadedzés:1. Verstappen 1:13.302
2. szabadedzés:1. Verstappen 1:12.198
SZOMBAT
3. szabadedzés:1. Verstappen 1:11.599
időmérő edzés:1. Vettel 1:10.766
VASÁRNAP
Verseny: 1. Vettel, 2. Bottas, 3. Verstappen
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 24.,16.10:Francia Nagydíj
Július 1., 15.10:Osztrák Nagydíj
Július 8., 15.10:Brit Nagydíj

A grove-i alakulat egyedül Azerbajdzsánban végzett a legjobb tízben, méghozzá Stroll révén, aki 2017-ben még dobogót ünnepelhetett a pályán. Paddy Lowe, a gárda technikai igazgatója is elismerte, messze nem tartanak ott, ahol kellene, a Circuit Gilles Villeneuve-ön például kiábrándító volt a teljesítményük.

„Csalódást keltő eredmény volt, főleg Lance rajongói szempontjából, akik kijöttek szurkolni a hazai nagydíjára” – kezdte Lowe, majd a megosztott stratégiára is kitért.

„A futamra különböző taktikával készültünk, míg Lance az ultralágyon, addig Szergej a szuperlágyon rajtolt. Mindkét autó jó startot vett, és azonnal több pozíciót is tudott javítani. Sajnos, Lance aztán incidensbe keveredett az ötös kanyarban Hartley-val, ami korán véget vetett a versenyének. Ami Szergejt illeti, mivel a keményebb gumit nehezebb volt felmelegíteni, ezért a biztonsági autós szakasz után elvesztette az indulásnál nyert helyeket.”

„Ezt követően arra törekedett, hogy megtartsa a pozícióját Ericsson és Vandoorne előtt, mígnem egy korai kerékcsere mellett döntöttünk. Arra számítottunk, hogy ez előnybe hoz minket, azonban a lágyabb abroncsok lassabbnak tűntek” – összegezte a montreali vasárnapot, és az idei teljesítményüket sem hagyta szó nélkül.

„Tisztában vagyunk vele, hogy nem tartunk ott, ahol kellene. Még rengeteg munka vár ránk, és nagyon keményen is dolgozunk a színfalak mögött, hogy a lehető legerősebben térjünk vissza, méghozzá minél hamarabb.”

A angol szakember mellett Szirotkin sem elégedett a versenygépe tempójával, miközben a stratégia is megnehezítette a dolgát.

„Eléggé nehéz futam volt, főleg az indulásnál szenvedtem, hiszen a körülöttem levők közül egyedül én voltam a keményebb keveréken. Ennek ellenére sikerült némileg előrelépnem, a safety car mögött azonban nem tudtam a megfelelő hőmérsékleten tartani a gumikat, így lehetetlenné vált az, hogy megtartsam a pozíciómat. A miénk volt a leglassabb autó, és a legjobbunkat kellett ahhoz nyújtanunk, hogy egyáltalán meglássuk a kockás zászlót, hiszen több problémánk is volt” – foglalta össze a versenyét, majd csalódott megállapítást tett.

„Legyünk őszinték, jelenleg egyszerűen ennyire vagyunk képesek.”

Sok szakértő úgy véli, itt lenne az ideje, hogy az istálló a következő szezonra koncentráljon, azonban az alakulat vezetője, Claire Williams ragaszkodik ahhoz, hogy tovább folytassák az idei küzdelmet.

„Rendbe kell hoznunk az autót. Nem adjuk fel, nem adhatjuk fel, akkor a szponzoraink is ezt tennék, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. A mostani konstrukción kell javítanunk, hogy jövőre előre tudjunk lépni, mivel ez lesz a következő évi gép alapja” – emelte ki, és Lowe személye is szóba került.

„Paddy nagyszerű dolgokat vitt már véghez, és nekünk bíznunk kell benne és a csapatban, abban, hogy kemény munkával valahogyan kimászunk a gödörből.”

A Williams hét GP-t követően az utolsó, 10. helyet foglalja el a konstruktőri bajnokságban, miközben kereken száz ponttal gyűjtött össze kevesebbet, mint három évvel ezelőtt ugyanennyi verseny alatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik