nemzetisport.hu 2017.05.19 13:54 Frissítve: 2017.05.19 14:19

F1: Nekem ígérték Vettel ülését – Vergne a Red Bullról

Jean-Éric Vergne, a Toro Rossónál három szezonon át versenyző korábbi F1-es pilóta nemrégiben elmondta, hogy csalódott a Red Bullban, ugyanis Sebastian Vettel távozása előtt odaígérték neki a német megüresedő ülését, de a csapat végül Danyiil Kvjatot vitte fel a nagycsapathoz.

Jean-Éric Vergne 2012 és 2014 között versenyzett a Formula–1-ben a Toro Rosso színeiben. A nagy áttörést az jelenthette volna a számára, mikor Sebastian Vettel 2014 végén elhagyta a Red Bullt, és a Ferrarihoz igazolt, ugyanis így felszabadult egy ülés az első csapatnál. Vergne-nek állítólag telefonon keresztül már korábban megígértek, hogy Vettel esetleges távozásakor átveheti a német helyét, a csapat azonban végül úgy döntött, hogy Vergne csapattársának, Danyiil Kvjatnak ad lehetőséget. Vergne elmondása szerint először úgy tűnt, hogy maradhat a fiókcsapatnál, azonban végül a Toro Rossótól is távoznia kellett. Több mint két évvel az esetet követően beszélt a részletekről.

„Akkor nyáron felhívtak a Red Bulltól azzal, hogy Maxot ültetik a Toro Rosso egyik autójába – emlékezett vissza a francia. – Akkor teljesen egyetértettem a döntéssel, hiszen a Toro Rosso olyan, mint egy iskola a fiatal versenyzők számára. A Red Bullnál nem volt szabad hely, így kedves volt tőlük, hogy legalább már a szezon elején közölték velem Max érkezését."

A francia pilóta tehát számított arra, hogy rosszul jön ki a dologból, de a Red Bull-lal négy világbajnoki címet szerző Sebastian Vettel távozása segíthetett volna rajta, ráadásul nem is akárhogyan.

„A beszélgetés során megkérdeztem, hogy mi van akkor, ha Vettel elmegy. Erre azt a választ kaptam, hogy ebben az esetben én kapom meg az ülését. Addig nagyon jól alakult a szezonom, és a csapatnál is tisztában voltak azzal, hogy csak azért voltam hátrányban Kvjattal szemben, mert nehezebb voltam. Egyértelműen frusztráló volt a helyzet. A Toro Rossónál mindenki szerette volna, ha maradok, és Max oldalán versenyzem, de végül ugyanaz történt, mint az előző esetben" – utalt Vergne arra, hogy a Red Bull végül Carlos Sainz Jr.-nak adta a francia Toro Rossó-s ülését.

Vergne nem tétlenkedett a távozását követően, néhány héttel később aláírt az akkor induló Formula E-be, ahol jelenleg is versenyez, emellett pedig ő volt a Ferrari fejlesztőversenyzője 2015-ben és 2016-ban. Idén a WEC-ben (World Endurance Championship) is rajthoz áll a Manor színeiben.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.06 00:05:37

F1 TÓTH ANITA

ALAPVONAL. A grid girlök száműzésével veszítettek a szurkolók,veszítettek a pilóták, veszített a világbajnokság, és veszítettek maguk a lányok is. Mindezt valami álszent idealizmus miatt.

2018.01.10 14:27:07

F1 nemzetisport.hu

Bemutatók, tesztidőpontok, versenynaptár, büntetőpontok, a világbajnokok listája.

2017.12.27 20:15:57

F1 ZSOLDOS BARNA

Az istállót akkor irányító Ross Brawn könyvéből szemezgetve a legizgalmasabb kérdésekre találunk válaszokat.

2017.12.11 09:30:23

F1 ZSOLDOS BARNA

Jean Alesi, a 90-es évek egyik legnépszerűbb F1-es versenyzője és a fia Budapesten adott interjút lapunknak.

2017.11.24 12:15:41

F1 nemzetisport.hu