F1: mintha Bianchi 48 méterről zuhant volna le – FIA-jelentés

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.07.23. 13:12
Az FIA csütörtöki jelentése szerint nem 92, hanem 254 g-s erő hatott Jules Bianchi fejére a tavaly októberi Japán Nagydíjon. A szövetség biztonsági tanácsának alelnöke szerint akkor sem lettek volna jobb esélyei a franciának a túlélésre, ha zárt lett volna az autója.

Bianchi tavaly október 5-én, a Szuzukában rendezett Japán Nagydíjon csapódott neki a német Adrian Sutil (Sauber) versenygépét mentő traktornak. Miközben az autója a jármű alá futott, a fejével éppen eltalálta a traktort.

„Ez olyan erőhatás volt, mint ami akkor érte volna, ha 48 méterről zuhan egy törésvédelem nélküli autóban – mondta Andy Mellor, az FIA elöljárója. – Még sohasem láttunk olyat, hogy egy autó így a mentő jármű alá fúródjon, és a versenyző sisakját érje a legnagyobb ütés. Ez elképzelhetetlen volt. Az sem segített volna, ha fedett az autó, mert bár a sisak akkor közvetlenül nem ütközik a traktornak, a kocsi fedelének ugyanekkora erővel vágódik neki.”

Az FIA jelentése szerint Bianchi 213 kilométer per órás sebességnél csúszott meg, ez után 2.61 másodperccel, 126 kilométer per órás sebességgel csapódott a traktornak.

Bianchit előbb a jokkaicsi Mie kórház intenzív osztályán ápolták, majd a nizzai egyetemi kórházba szállították. Haláláig ott feküdt kómában.

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton a rajongói segítségét kérte abban, hogy Bianchi emlékére milyen felirat kerüljön a sisakjára és az autójára a hétvégi 30. F1-es Magyar Nagydíjon. A Mercedes 30 éves, kétszeres vb-győztes brit pilótája a Facebook-oldalán azt írta, két matricával akar tisztelegni a 25 esztendősen, súlyos balesete után kilenc hónappal elhunyt francia versenyzőtársa előtt.

„A hozzászólásokban várom a javaslataitokat, a két legjobb pedig felkerül a sisakomra és az autómra" – írta Hamilton.

A francia versenyzőről a vasárnap 14 órakor kezdődő mogyoródi GP előtt egyperces néma csenddel emlékeznek majd meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik