HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.11.07 10:12 Frissítve: 2017.11.07 10:22

F1: Lewis Hamiltont milliárdos adóelkerüléssel vádolják

Az immár négyszeres Formula–1-es világbajnok, Lewis Hamilton neve is szerepel a napokban kiszivárgott Paradise-iratokban, amelyekben híres emberek, politikusok, gigacégek, és természetesen ismert sportolók eltitkolni vágyott pénzügyi offshore ügyleteire derült fény. A Mercedes F1-es pilótája egy repülőgép vásárlásával került a listára, amely után a gyanú szerint egymilliárd forintnak megfelelő adó befizetését kerülte el több cégén keresztül.

HIRDETÉS

 

Hamilton és az inkriminált repülőgép... (Fotó: Twitter)

Egészen pontosan úgy néz ki az ügy, hogy Hamilton 2013-ban vásárolt egy Bombardier CL605 Challenger típusú repülőgépet körülbelül 7 milliárd forintnak megfelelő angol fontért, aztán több, a Brit Virgin-szigeteken, Guernsey szigetén és a Man-szigeten bejegyzett offshore cégen keresztül „importálta" Angliába.

A probléma abból adódik, hogy Hamiltonnak azt kellene bizonyítani, nem magán-, hanem kereskedelmi célokra használja a gépet, amely után befizette a 3.3 millió font adót, majd visszaigényelt körülbelül 1.1 millió fontot, a repülőgép üzemeltetési költségeire hivatkozva.

A brit pilóta ügyvédei azt állítják, semmi törvénytelen nem történt, míg a Paradise-iratokat kiszivárogtató könyvelőcégek szerint ők maguk segítettek a hírességeknek abban, hogy szövevényes céghálózaton keresztül hogyan is béreljék ki a saját tulajdonukat saját maguktól...

Az iratok szerint Hamilton egy Man-szigeten bejegyzett cégén keresztül egy másfél millió fontot érő motorhome-ot is bérelt – saját magától –, amit aztán ő maga használt, ám az iratok tanúsága szerint adófizetésre itt sem került sor.

Hamilton 2007-ben adócsökkentési célzattal elköltözött az Egyesült Királyságból, azóta felváltva Monacóban és Svájcban él.

„Az igazság az, hogy tizenkilenc különböző országban versenyzek, legalább húsz különböző országból származnak bevételeim, és számos különböző országban fizetek adót, többek között Nagy Britanniában is. Körülbelül 1000 embernek adok munkát, ami után minden közteher rendben be van fizetve” – mondta Lewis Hamilton, amikor szembesítették a kiszivárgott iratok tartalmával.

A Mercedes F1-es pilótája megbízott egy ügyvédet, hogy nézze át az üzleti ügyeinek adóügyi vonatkozásait, s ez a szakember mindent rendben lévőnek és a hatályos szabályoknak megfelelőnek talált.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.08 10:47:09

F1 ZSOLDOS BARNA

„Hamilton és Rosberg mindenben versengtek egymással, de ez sohasem fajult el.”

2018.12.03 08:39:55

F1 ZSOLDOS BARNA

„Jó estét, Lewis Hamilton vagyok. Megnyertem a brit bajnokságot, és egy napon az ön autóival szeretnék versenyezni.”

2018.11.25 12:10:17

F1 nemzetisport.hu

Hülkenberg nagy balesetet szenvedett • Räikkönen utolsó ferraris futama hamar véget ért • Alonso 11. hellyel búcsúzott a kategóriától.

2018.11.24 12:35:23

F1 nemzetisport.hu

A brit pilóta a negyedik rajtelsőségét szerezte meg Abu-Dzabiban • A Ferrarié a második sor.

2018.11.24 09:31:56

F1 nemzetisport.hu

Leclerc, Gasly és Grosjean autója sem úszta a zárótréninget • Räikkönen kihágását vizsgálják.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS