F1: Hamilton gondolja át, miket mond! – egy gyászoló apa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.10. 10:26
null
A brit világbajnokot elszomorítja Lewis Hamilton hozzáállása (Fotó: Reuters)
A Formula–1-es világbajnok John Surtees szerint Lewis Hamilton átgondolhatná, miket nyilatkozik a 2017-es autókra tervezett fejvédő keretről. Ezt nemcsak, mint a sportág nagyjaként mondta, hanem gyászoló apaként is. A címvédő szerint a múlt heti teszten a Ferrarin bemutatott „glóriakeret” a valaha volt legcsúnyább módosítás, amit F1-es autón látott.

„Átéltem a fiam elvesztésének tragédiáját, amit biztosan nem kellett volna elszenvednünk, ha már akkor is van ilyen megoldás – mondta az 1964-ben világbajnoki címet szerző Surtees, akinek fia, Henry Surtees 2009-ben a Brands Hatch-i Formula–2-es futamon úgy vesztette életét, hogy egy másik autóról leszakadó 28 kilogrammos kerék 160 kilométer per órás sebességnél fejen találta. – Lewisnak el kellene gondolkoznia ezen, és azon is, hogy világbajnoki címvédőként mekkora súlya van a véleményének. Gondolja át, miket mond! Változik a világ, néha erőltetni kell a változást, és el kell fogadni a szövetség döntését.”

Hamilton azt is mondta Barcelonában, hogy reméli, a versenyzőknek lesz lehetőségük dönteni arról, kérnek-e a védőkeretből, vagy a nélkül versenyeznek. Sebastian Vettel, bár elismerte, hogy nem szép, elfogadta, hogy a biztonság növelésének nem lehet ára. A négyszeres bajnok, aki vezette a Ferrarit a védőkerettel, megemlítette Henry Surteest is.

„Sebastian a fején találta a szöget, Henry halálát egy 28 kilós kerék okozta, lett volna esélye a túlélésre, ha ilyen keret van az autóján” – mondta a 82 éves Surtees.

Fernando Alonsót is kérdezték a védőkeretről.

„Ez az F1 jövője, nem engedhetjük meg, hogy további halálos balesetek történjenek. A teszten bemutatott keret kicsit extrém esztétikai szempontból, de biztosan lesz valami pofásabb megoldás hónapokon belül” – mondta Alonso.

S érdemes az F1-nél is tovább tekinteni, hiszen ha egy fejvédő rendszer beválik, azt az FIA a világ összes nyitott karosszériás formulasorozatában kötelezővé teheti (ahogy a HANS fej- és nyakvédővel is történt), és máris nem 22 versenyzőről beszélünk, hanem több ezerről, aki nagyobb biztonságban versenyezhet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik