F1: egy sportbíró miatt kellett megismételni a rajtot

Vágólapra másolva!
2017.03.29. 09:37
Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója elárulta, miért volt szükség extra felvezető körre a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt: a meglehetősen sokat hezitáló Sergio Pérez és egy „gombérzékeny" sportbíró okozta bizonytalanság miatt kellett még egy formációs kört megtenniük a pilótáknak.

Vasárnap reggel 7 órakor az F1-es idénynyitó kezdetén a mezőny jó szokásához híven megtette a felvezető kört, hogy aztán mindenki felsorakozzon a helyén a rajtrácson – majd start helyett menjen még egy melegítő kört az Albert Park aszfaltcsíkján.

A Force Indiával Sergio Pérez az első felvezető kör után rossz helyre állt, majd némi gondolkodás után a megfelelő pozícióba gurult a rajtrácson, majd Danyiil Kvjat Toro Rossójánál megjelent egy figyelmeztető jelzés a versenyirányítás belső jelzőrendszerében. A kettő együtt azt eredményezte, hogy Charlie Whiting nem engedte elrajtolni a mezőnyt.

„Én döntöttem úgy, hogy nem startolunk el elsőre, mert több bizonytalanságot is tapasztaltam. Én pedig a lehetőségekhez mérten maximálisan szeretnék biztos lenni benne, hogy minden a legnagyobb rendben van" – fogalmazott a versenyigazgató.

„Először is Pérez nem jó pozíciót foglalt el az első felvezető után, de néhány másodperc múlva korrigált. Eközben pedig a Kvjatot figyelő sportbírótól sárga jelzés érkezett a panelemen, ami valamilyen problémát jelzett" – mondta Whiting.

Arra azonban nem született megfelelő válasz, hogy valójában mi volt az a probléma, ami miatt bejelzett az orosznál a rendszer – illetve a sportbíró. Whiting szerint az utóbbi izgulta túl az esetet, mivel amikor még a csapat szerelői készítették fel Kvjat autóját a rajtrácson, némi füst szállt fel abból.

„Igazából viszont sem én, sem a kollégáim nem láttunk semmilyen problémát a Toro Rossónál. A kérdéses sportbíró talán kissé túlbuzgó volt, nem bírta idegekkel a feszültséget, mindenesetre adott helyzetben számunkra legbiztonságosabb döntés az új rajtprocedúra elrendelése volt" – magyarázta Whiting a start elhalasztásának okait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik