F1: Alonso a labdarúgást állítja példaként az FIA elé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.18. 11:38
Fernando Alonso szerint a Formula–1-nek a labdarúgás példáját kellene követnie, ahol nem igen változtatnak a szabályokon, és ha meg is teszik, sokkal átgondoltabb döntések születnek, mint az F1-ben.

Nem először fordul elő, hogy Fernando Alonso kemény szavakkal illeti a Formula–1-et, korábban még azt is felvetette, hogy ha nem javul a helyzet a királykategóriában, inkább továbbáll, és más sorozatokban próbálja ki magát. A spanyol szerint a legnagyobb problémát az FIA folyamatos és meggondolatlan szabálymódosításai jelentik, pedig úgy gondolja, hogy pont az ellenkezőjére lenne szükség, hiszen ez a futballban is működik.

„Az a gond, hogy néha olyan dolgokon akarunk javítani, amik már eleve jók – mondta Alonso. – Például a futballban hányszor fordul elő az, hogy egy meccs nulla-nullával végződik? Ez valóban unalmas lehet, de ettől még nem változtatják meg a tizenhatosra vonatkozó szabályokat, vagy nem véd egy meccsen egyszerre két kapus vagy akár egy sem. Nem alakítanak a szabályokon minden héten, mert ilyen a sport.”

Bár Alonso szerint sokkal jobbak voltak a korábbi, erősebb motoros autók, azt is elismerte, hogy a versenyzők hajlamosok arra, hogy a múltbéli dolgokat részesítsék előnyben.

„Úgy gondolom, hogy nagyszerű volt a V10-es és a V8-as korszak, és a biztonság terén valóban fontos a fejlődés, de ezt sikerült is elérnünk. Mellesleg az is elmondható, hogy mindig elégedettebbnek tűnünk azzal, ami néhány évvel ezelőtt volt” – mondta 2005 és 2006 világbajnoka, aki ez alkalommal szebb szavakkal illette a jelenlegi helyzetet, de azzal, hogy mennyire más vezetni a mai autókat, mint például a 10-15 évvel ezelőttieket, még mindig nem elégedett.

„Még mindig szeretem az autókat, a sportunkat, és élvezek a versenyekre járni, de őszintén szólva az elmúlt néhány évben kevesebb lett az izgalom és a show a turbómotorok miatt – nyilatkozta a kétszeres világbajnok. – Már nem annyira izgalmasak a küzdelmek, mint a 2003-as vagy 2004-es autókkal volt a V10-es motorokkal. Emlékszem, amikor részt vettem az első tesztemen, hatvan-hetven kör megtétele után teljesen elfáradtam. Még éjszaka is úgy éreztem, mintha mozogna a fejem, mert annyira igénybe vettem a nyakizmokat. Nem is tudtam vízszintesen aludni. Manapság az első teszteden is simán teljesíthetsz százhatvan kört.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik