F1: a Red Bull kész feláldozni a Toro Rossót a Honda javulásáért

Vágólapra másolva!
2018.07.16. 19:48
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko az Auto Motor und Sportnak elárulta, csapata kész feláldozni a Toro Rosso eredményességét azért, hogy a Honda kipróbálhassa a különböző fejlesztéseit, ezzel lefektetve a jövő évi alapokat.

Hartley és Gasly lehet a Red Bull tervének elszenvedője (Fotó: AFP)
Hartley és Gasly lehet a Red Bull tervének elszenvedője (Fotó: AFP)
Hartley és Gasly lehet a Red Bull tervének elszenvedője (Fotó: AFP)

 

A Toro Rosso az idei szezontól a Honda hajtóegységeit használja, és bár egyértelmű a japán motorgyártó előrelépése tavalyhoz képest, így sem teljesít eddig problémamentes évet. Hiszen hiába a jobb teljesítmény és megbízhatóság, az új specifikációjú erőforrással már több gond is adódott annak bevetését követően.

Brendon Hartley autójában például Angliában annak ellenére is felmondta a szolgálatot a motor, hogy az friss elemekkel volt ellátva, míg a gárda legutóbbi pontszerzéséhez egészen a Monacói GP-ig kell visszamenni. Akkor Pierre Gasly 7. helyének köszönhetően 6 pontot zsákoltak be a faenzaiak, azóta viszont nem bővült bajnoki egységeik száma.

A Toro Rosso neve mellett így jelenleg 19 pont áll – 3-mal több, mint a vb-összetett 9. pozíciójában álló Saubernek. Gasly nemrég aggályait fejezte ki az iránt, hogy csapata képes lesz-e maga mögött tartani a svájciakat, most pedig szinte biztos lehet benne,hogy esélyeiket az újabb büntetések még tovább fogják nehezíteni.

Ugyanis lehet, hogy az anyacég, vagyis a Red Bull csupán a következő évtől használja a Honda erőforrásait, az együttműködés mégis kezdetét veszi már az idei szezonban. Ezt a „vörös bikák" úgy tudják kivitelezni, hogy a Toro Rossót áldozzák fel a jövőbeni jobb eredmények reményében.

„Természetesen a Honda kezében van a döntés. Viszont amennyiben találnak akár egy tizedmásodpercet, akkor a fejlesztést így nyugodtan kipróbálhatják versenykörülmények között, még akkor is, ha emiatt büntetéssel sújtják a csapatunkat" – jelentette ki egyértelműen Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója.

Ha a „vörös bikák" valóban a Toro Rossón tesztelnek, az a faenzaiak szempontjából rövidesen pozícióvesztéshez vezethet a konstruktőrök bajnokságában, ezzel pedig az alakulat némi pénztől is elesne jövőre. A Red Bullnak viszont mindenképpen megérheti a többletkiadás, hiszen amennyiben sikerül a Hondának előrelépnie, azzal nemcsak saját magának, hanem a Toro Rossónak is kedvez, mivel mindkét istálló jobb alapokkal vághatna neki a 2019-es idénynek.

Persze mindennek a legnagyobb elszenvedői Gasly és Hartley, akik így még több futamon lesznek kénytelenek a mezőny végéről rajtolni azért, hogy közben a Hondát és a Red Bullt segítsék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik