F1: német cikk arról, mit ronthattak el Schumacher mentésekor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.17. 18:19
A német Stern magazin megerősítette Gary Hartsteinnek, az F1 korábbi főorvosának ama értesüléseit, amelyek szerint nem volt megfelelő az elsősegélynyújtás Michael Schumacher december 29-i síbalesete során, s további részleteket közölt a baleset utáni órákról, s az abban az időszakban elkövetett hibákról.

Hartstein március végén azt írta a blogjában, hogy rossz döntéseket hoztak Schumacher ellátásának kezdeti szakaszaiban, majd arra is kitért, hogy a legsúlyosabb hiba az volt, hogy nem egyenesen a grenoble-i kórházba vitték a méribeli sípályáról, hanem megálltak egy közelebbi kisebb kórházban.március végén azt írta a blogjában, hogy rossz döntéseket hoztak Schumacher ellátásának kezdeti szakaszaiban, majd arra is kitért, hogy a legsúlyosabb hiba az volt, hogy nem egyenesen a grenoble-i kórházba vitték a méribeli sípályáról, hanem megálltak egy közelebbi kisebb kórházban.

A Stern információi szerint a baleset után a helyszínre érkező orvosokat megtéveszthette a hétszeres F1-es világbajnok fittsége, így azt hitték, nem olyan súlyos Schumacher állapota. „Ha pár perccel később érkeznek, nyilvánvalóvá vált volna számukra, hogy életveszélyesek a sérülések. Ám túlságosan is megnyugodhattak, úgy tették be a sérültet a mentőhelikopterbe, hogy nem adtak neki mesterséges lélegeztetést" – írta a magazin.

Aztán amikor a helikopter a levegőbe emelkedett, Schumacher állapotának súlyossága perceken belül egyértelművé vált, így a Grenoble-ba tartó járműnek meg kellett állnia Moutiers-nél, hogy gégemetszést hajtsanak végre Schumacheren, és behelyezzék a mesterséges lélegeztetéshez szükséges csövet. Ezzel a helyszínről a Grenoble-ba tartó út több mint egy órán át tartott, azaz az időtartama a triplájára nőtt.

A Stern hozzátette, ha igaz, amit a titkos forrásából megtudott, Schumacher sokkal kevesebb ideig szenvedett volna oxigénhiányos állapotban, illetve sokkal hamarabb megműthették volna, és teljesen másképpen alakult volna a gyógyulási folyamat.

„A páciens felépülésének esélyét nagy mértékben növeli, ha a baleset után egy órán belül sor kerül a műtétre. Idővel kiderül, hogy ennek milyen következményei lesznek Schumacherre nézve" – írta a lap.

Schumacher a baleset óta kómában fekszik, a menedzsmentje közleménye szerint már hetek óta tart az ébresztése, amely lassú folyamat, s amely során apró jelek utalnak arra, hogy javul a hétszeres világbajnok állapota.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik