F1: a Ferrari-főnök szerint biztos dupla dobogó úszott el

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.20. 14:04
null
Sebastian Vettel elszúrta a Bahreini Nagydíját, de a Ferrarinál nem haragudhatnak rá (Fotó: AFP)
Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke úgy véli, Sebastian Vettel hibáin múlt, hogy nem állt fel mindkét pilótája a dobogóra a Bahreini Nagydíjon. Kimi Räikkönenről elmondta, hogy a finn kényszerhelyzetben képes a legjobb teljesítményre, márpedig most egy darabig nyomás alatt fog versenyezni, mert a 2016-os szerződése a tét.

Vettel a verseny elején és a második boxkiállása után is hibázott, így Nico Rosberg kétszer is meg tudta előzni, sőt, a második hibája után a boxba kellett hajtania új orrkúpért, ami miatt végül csak ötödik lett.

„Ha minden rendben lett volna, biztos vagyok benne, hogy mindkét autónk dobogós helyen végez. Azt nem mondom, hogy meg is nyertük volna a versenyt, de a két dobogós helyezés biztos. Ám Seb elkövetett két hibát, amelyek közül az első miatt meg kellett változtatni a stratégiáját, a második miatt pedig extra boxkiállást kellett beiktatnunk – mondta Arrivabene. – Ám ne felejtsük el, mit tett eddig Seb, emberek vagyunk, ilyen hiba előfordul, ezért szép a sport."

Arrivabene elárulta, a pénteki szabadedzések alapján a Mercedes által használt stratégia volt a kiindulási alap, azaz a lágy gumis rajt után még egy etap a lágyon, aztán zárás a keményebben. Ám a Ferrari a verseny előtt módosított.

„Hűvösebb volt az idő, mint pénteken, így a Mercedes előnybe került, kellett valami váratlant húznunk. Egyelőre csak úgy verhetjük meg a Mercedest, ha bátor, váratlan stratégiát alkalmazunk. Ezért döntöttünk úgy, hogy mindkét pilóta a középső etapra kapja meg a keményebb gumikat. Kimi egy ponton nem volt biztos benne, hogy jól fog elsülni, de elég fegyelmezett volt ahhoz, hogy higgyen bennünk – folytatta Arrivabene. – Seb korai hibája miatt változtatnunk kellett, vele átálltunk a B-tervre, de Kimi megcsinálta, amit terveztünk. Nagyon örülök az eredményének, hivatalosan is bejelenthetem, na, nem a szerződéshosszabbítását, hanem azt, hogy visszatért legjobb formájához. Két nagyon erős pilótánk van."

Räikkönen kapcsán a szerződéshosszabbítás volt a hét fő témája, ezért is viccelt ezzel Arrivabene. Amikor a finn Turun Sanomat kérdezte a verseny után, elmondta, egy jó verseny még nem ér szerződéshosszabbítást, de örömmel látta, hogy Räikkönen nyomás alatt képes hozni a legjobb formáját.

„Ha most kellene döntenem, azt mondanám, igen, hosszabbítsunk Kimivel. Mégsem teszem meg, mert nem akarom, hogy elaludjon. Ez lélektan. A papír még fehér, de ha megfogjuk a tollat, Kimi ott lesz a dobogón" – mondta Arrivabene.

A német Sky Lewis Hamilton szerződtetéséről kérdezte.

„Lewis többszörös világbajnok. Minden bajnok álma, hogy egyszer a Ferrarinál versenyezzen, ám nekünk így is van két világbajnokunk" – mondta Arrivabene. Felettese, Sergio Marchionne elnök a múlt héten biztosította Dieter Zetsche Mercedes-elnököt arról, hogy nem szerződteti Hamiltont – pedig állítólag Bernie Ecclestone a háttérben minden követ megmozgat ezért. Niki Lauda elmondta, Hamilton új mercedeses szerződése már csak az angol aláírására vár, talán az angol azért nem írta még alá, mert Ecclestone győzködi, menjen át az idén megtáltosodó Ferrarihoz. Igaz, ezt Ecclestone egy tévés interjúban tagadta.

Az viszont tény, hogy a Mercedes most van a csúcson, míg a Ferrari most indult el oda...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik