A csapatfőnököknél Alonso volt a legjobb

Vágólapra másolva!
2012.12.13. 19:19
null
Fernando Alonso másodszor nyerte meg a csapatfőnökök szavazását úgy, hogy nem lett világbajnok (Fotó: Action Images)
Fernando Alonsót szavazták meg 2012 legjobb versenyzőjének a Formula–1-es csapatfőnökök, akiket immár ötödik éve kért fel az értékelésre az autosport.com. A győztes még egyik korábbi évben sem zárt olyan nagy fölénnyel, mint az idén a Ferrari spanyol pilótája, aki 71 pontot vert a világbajnok Sebastian Vettelre.

 

A CSAPATFŐNÖKÖKNÉL ALONSO GYŐZÖTT

A csapatfőnököknek 10 versenyzőt kellett mondaniuk sorrendben, s a pilóták az F1-es pontozásnak megfelelően kaptak pontokat (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1-es rendszerben). A 12 csapatfőnökből nyolc mondta elsőnek Alonsót, de az Autosport nem hozta nyilvánosságra, kik voltak azok, mint ahogy az egész szavazást bizalmasan kezelte.

Alonso már 2010-ben is megnyerte a szavazást, annak ellenére, hogy, akárcsak az idén, két éve is Vettel lett a világbajnok.

A második hely Vettelé lett, a harmadikon pedig Lewis Hamilton végzett, aki egyetlen ponttal előzte meg Kimi Räikkönent.

AZ F1-ES CSAPATFŐNÖKÖK SZAVAZÁSA
1. Fernando Alonso 269 pont
6. Mark Webber 66
2. Sebastian Vettel 198
7. Nico Hülkenberg 50
3. Lewis Hamilton 177
8. Nico Rosberg 30
4. Kimi Räikkönen 176 9. Sergio Pérez 30
5. Jenson Button 104
10. Felipe Massa 27

 

Norbert Haug 1990 óta dolgozott a Mercedesnél (Fotó: Reuters)
Norbert Haug 1990 óta dolgozott a Mercedesnél (Fotó: Reuters)

A MERCEDES 22 ÉV UTÁN ELKÖSZÖNT A SPORTIGAZGATÓTÓL

A Mercedes-istálló közös megegyezéssel szerződést bontott sportigazgatójával, Norbert Hauggal. A 60 éves szakvezető – aki év végén távozik posztjáról – 1990 óta dolgozott a Mercedesnél, amellyel (motorszállítóként) három F1-es világbajnoki címet és több DTM-győzelmet ünnepelhetett.

Dieter Zetsche, a Mercedes vezérigazgatója elmondta: Haug az elmúlt több mint 20 évben a Mercedes-Benz meghatározó alakja volt, s köszöni a munkáját.

 

ECCLESTONE SZERINT TÍZ CSAPAT IS BŐVEN ELÉG LENNE

Hiába távozik minden bizonnyal a mezőnyből a HRT, Bernie Ecclestone szerint még így is túl sok csapat van a Formula–1 mezőnyében.

A HRT kiválásával 11 tagúra szűkült a konstruktőrök mezőnye – a madridi központú istálló nincs rajta a 2013-as csapatlistán – Ecclestone még ezt is sokallja.

„A tíz csapatnak jobban örülnék. Sosem akartam tizenkettőt. Tízet könnyebb kezelni, a versenyszervezés és a szállítás szempontjából is. Szóval inkább lenne tíz..., feltéve, ha nem a Ferrarit veszítjük el" – nyilatkozta Ecclestone.

Könnyű kitalálni, hogy a 82 éves sportvezető kitől válna még meg, hiszen egyedül a Marussiának nem küldte el az új alapszerződést, és nem hívta meg a csapat vezetőit annak aláírására.

 

ECCLESTONE: HA NINCS TÖRÖK GP, CSAK 19 FUTAM LESZ

Bár egyre több helyen hallani arról, hogy a Red Bull szívesen megrendezné az Osztrák Nagydíjat 2013. július 21-én az A1-Ringen, Bernie Ecclestone azt mondta, vele erről még senki sem tárgyalt, így valószínűnek tartja, hogy a jövő évi versenynaptár csupán 19 futamból áll majd.

Ecclestone-t az osztrák Kleine Zeitung faggatta az Osztrák GP esélyeiről.

„Valóban ezt mondták? Ki mondta? Engem még senki sem keresett meg az ügyben – értetlenkedett Ecclestone. – Jelenleg Törökországgal tárgyalok, ő az első számú jelölt. Ha vele nem állapodunk meg, valószínűleg 19 versenyből áll majd a menetrend, amit szerintem senki sem bán különösebben."

Az eredetileg 20 versenyesre tervezett szezonban a New Jersey-i viadal kiesésével keletkezett lyuk. Előbb szó volt a Francia Nagydíj beiktatásáról, de a Brit GP előtti héten lesz a Le Mans-i 24 órás verseny is, ami miatt nincs esély a futamra. A Német Nagydíj július 21-éről július 7-ére történt előrehozásával egy európai futamnak lyukat csináltak a naptárban. Az isztambuli pálya tulajdonosai megrendeznék a versenyt, amihez állami támogatás kell, de a sportminiszter kizárta az anyagi segítségnyújtás lehetőségét.

 

NÜRBURGRING VAGY HOCKENHEIM? TOVÁBBRA IS NYÍLT A KÉRDÉS

Továbbra sem lehet tudni, hogy jövő július 7-én a Nürburgringen vagy Hockenheimben rendezik meg a Német Nagydíjat. A két pálya felváltva tartja meg a versenyeket, jövőre a Nürburgringen lenne a sor, de a pálya súlyos anyagi gondokkal küszködik, ezért még kérdéses, hol lesz a futam.
Jó jel a Nürburgring számára, hogy a tartományt vezető politikus, Marie-Luise Dreyer biztató nyilatkozatot tett az ügyben.

„Remélem, sikerül megrendezni a Formula–1-es futamot, de tudjuk, hogy ez az egy esemény nem elég a pálya életben tartásához. Valahogy biztosítanunk kell a szép jövőt, és látok rá esélyt, hogy a tartományi kormányzat segítsen" – tette hozzá a politikus hölgy.

A Hockenheim szóvivője jelezte: készen állnak, bár még senki sem kereste meg őket hivatalosan a futamrendezés miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik