HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.09.23 16:48 Frissítve: 2010.12.31 00:04

Döntött az FIA: Lewis Hamilton maradt a harmadik Belgiumban

Hosszú huzavona után megszületett az ítélet Lewis Hamilton annullált belgiumi futamgyőzelmével kapcsolatban. A Nemzetközi Autósport-szövetség (FIA) elutasította a McLaren óvását, amelyet Lewis Hamilton belgiumi büntetése miatt nyújtott be az angol csapat. Ez azt jelenti, hogy Massa nyerte a nagydíjat, Heidfeld megőrizte a második helyét, Hamilton pedig maradt a harmadik.

Hamilton (balra) hivatalosan is harmadik
Fotó: Action Images (archív)
Hamilton (balra) hivatalosan is harmadik

A McLaren brit pilótája a futam vége felé a célegyenesre fordító sikánt levágva előzte meg Kimi Räikkönent, és ugyan rögtön maga elé engedte, az egyenes végén újra maga mögé utasította a finnt. Noha Hamilton a szabályoknak megfelelően cselekedett, a verseny után három órával mégis boxutca-áthajtásos büntetéssel sújtották, ám azt – mivel a viadal már véget ért – nem tudta letölteni.

Ezért aztán az előbbivel egyenértékű, 25 másodperces időbüntetést kapott, ami azt jelentette, hogy adminisztratív úton visszaesett a harmadik helyre, és csak hat ponttal gazdagodott A 10 pontot helyette a futamgyőztessé előlépő Felipe Massa kapta meg.

A McLaren a futam után két nappal jelezte, hogy a Nemzetközi Autósport-szövetséghez (FIA) fordul fellebbezésével, és a testület, miután hétfőn megtárgyalta az ügy minden apró vonatkozását, ma, röviddel ezelőtt ítéletet hirdetett.

„A FIA sportszabályzatának 152-es paragrafusa kimondja, hogy a boxutca-áthajtásos büntetések nem képezhetik fellebbezés tárgyát. A McLaren Mercedes csapat a versenybírók döntése ellen nyújtott be fellebbezést, és szeptember 22-én megtartottuk a tárgyalást. Miután minden fél magyarázatát meghallgattuk, úgy döntöttünk, hogy a fellebbezést elutasítjuk” – áll a fellebbviteli bizottság közleményében.

A McLaren a bizottság előtt azt hangoztatta, hogy tavaly egy, a mostanihoz hasonló ügyben precedens értékű ítélet született.

Szavazás

Ön szerint mit dönt Hamilton ügyében az FIA fellebbviteli bizottsága?

Szavazatok száma: 2702

Semmi nem változik, a jelenlegi végeredmény lesz a hivatalos
68 % (1829)
Hamilton visszakapja a győzelmet, de rajthely-büntetést kap a szingapúri futamra
9 % (256)
Hamilton visszakapja a győzelmet, és törlik a büntetését
23 % (617)

Akkor Vitantonio Liuzzi kapott 25 másodperces büntetést, amelyet megfellebbezett a Toro Rosso. Az angolok most erre alapozva szerették volna elérni, hogy Hamilton 25 másodperces büntetését töröljék el.

Az FIA arra hivatkozva utasította el a precedensre hivatkozást, hogy Liuzzi tavaly eleve hibás büntetést kapott, a sárga zászló alatti előzés miatt ugyanis neki is boxutca-áthajtásos büntetés járt volna.

Ezzel kapcsolatban az esettel kapcsolatban főszerepet kapó versenyigazgató, Charlie Whiting elmondta, hogy beszélt a Liuzzit megbüntető versenybíróval, Tony Scott–Andrews-zal, aki elismerte neki, hogy hibázott.

Az említett bíró a tárgyaláson azonban ennek ellentmondóan nyilatkozott, a McLaren bemutatott egy e-mailt, amelyben Whiting ismerteti a csapat felé a FIA „ajánlását” az üggyel kapcsolatban, és amely azt igyekezett sugallni, hogy hiábavaló az angolok próbálkozása Hamilton győzelme és a világbajnoki pontok visszaszerzéséért.

„Nagyon meglepődtem az emailen, annak tartalmát röviden rendkívül pontatlannak és félrevezetőnek tartom” – mondta Scott-Andrews az FIA fb előtt. Miután az eljárás során önmagával korábban is ellentmondásba keveredő Whiting kiállt igaza mellett, az illetékesen meghozták döntésüket, miszerint Hamilton 25 másodperces büntetése érvényben maradt.

HAMILTON NYILATKOZATA

„A határozat miatt csalódott vagyok, de nem depressziós. Szeretném ezt az egész hercehurcát magam mögött tudni, és azzal foglalkozni, amihez mi, pilóták a legjobban értünk: versenyezni egymással. Mi autóversenyzők versenyzünk egymással, és imádunk előzni, ami rendkívül nehéz, ezért külön öröm, ha sikerül. Ha meg a nézőknek és a tévé előtt ülőknek is tetszik, az még jobb. Szóval, csalódott vagyok, de nem lehangolt" – áll a brit közleményében.

HA MÉG NEM LÁTTA VOLNA...


A VB ÉLMEZŐNYÉNEK JELENLEGI ÁLLÁSA

1. Hamilton (McLaren-Mercedes)78
2. Massa (Ferrari)77
3.Kubica (BMW Sauber)64
4. Räikkönen (Ferrari)57
5. Heidfeld (BMW Sauber)53
6. Kovalainen (McLaren-Mercedes)51
2019.01.12 13:21:21

F1 ZSOLDOS BARNA

Miután 2016-ban lemaradt a vb-címről, Nico Rosberg hirtelen visszavonulása után a brit klasszis egészen kivirágzott.

2019.01.07 11:11:07

F1 ZSOLDOS BARNA

Élete döntését sokan felelőtlen szerencsejátéknak tartották.

2019.01.04 10:41:34

F1 nemzetisport.hu

Bemutatók, tesztidőpontok, versenynaptár, büntetőpontok, a világbajnokok listája.

2019.01.02 23:32:59

F1 ZSOLDOS BARNA

NS-VÉLEMÉNY. Schumacher az 1990-es évektől új szintre emelte a profizmust a Formula–1-ben.

2018.12.29 11:46:11

F1 ZSOLDOS BARNA

Bár 23 évesen aligha volt már gyerek, a brit életében mégis csak azután következtek a zűrös „kamaszévek”.