Zágrábi vereséggel búcsúzott az ETO

Vágólapra másolva!
2010.08.26. 21:19
null
Hiába vezetett a Győr Ceolin találatával, végül a visszavágót is elveszítette (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A Győri ETO 2–1-es vereséget szenvedett a Dinamo Zagreb vendégeként az Európa-liga utolsó selejtezőkörének visszavágóján, és ezzel 4–1-es összesítéssel búcsúzott a nemzetközi kupaszerepléstől. A kisalföldiek Ceolin találatával szereztek vezetést a mérkőzés elején, de két, könnyű síppal befújt büntető – az egyik az első játékrész hosszabbításában – megpecsételte a győriek sorsát: Sammir duplájával a Dinamo 2–1-re nyert.

A zágrábi Makszimir-stadionnak messze földön híres (hírhedt?) a pokoli hangulata, a Győri ETO vendégjátéka alkalmával azonban egyáltalán nem tűnt ijesztőnek, pláne, hogy a szurkolók egy része manapság bojkottálja a találkozókat.

A nézőtéri hangulathoz hasonlóan a pályán sem estek egymásnak a csapatok, a Dinamo érthetően nem rohant fejjel a falnak, míg az ETO labdatartásra törekedett az első tíz percben, az irányítás ugyanakkor a Dinamóé volt, kapu felé tartó lövést ebben az időszakban azonban egyet sem jegyezhettünk fel.

A 17. percben viszont megtört a jég – s rögvest gól született az első kapura lövésből. Éspedig győri gól! Völgyi Dániel kapott labdát a bal oldalon, alaposan megforgatta Sime Vrsaljkót, majd a középen érkező Ceolin elé tálalt, aki 15 méterről kapásból, a labdát a földre lepattintva kilőtte a bal felső sarkot. Szép támadás, szép gól! 0–1

A Dinamo válaszul távolról próbálkozott, de sem Ante Rukavina, sem Arija Ademi nem találta el a kaput, miközben Ceolin a 25. percben újra a szívbajt hozta a zágrábiakra, miután alaposan befűzte Leonard Mesaricot, de éles szögből leadott lövését szögletre mentette Filip Loncaric kapus.

Fél óra elteltével váltani kényszerült az ETO: a bicegő Lazar Sztanisics nem tudta folytatni a játékot, s érkezett a helyére – de nem a posztjára, hanem a védelem bal oldalára – Szabó Ottó. Vahid Halilhodzic is cserélt, a bizonytalankodó Mesaricot Etto váltotta.

A 34. percben alakult ki az addigi legnagyobb horvát helyzet, a felszabadítani próbáló győri védők kétszer is telibe találták Milan Badeljt, akiről a labda az ötös vonalán ólálkodó Rukavina elé pattant, a csatár hamar eszmélt, és sarokkal mindössze centikkel tévesztette el a jobb felső sarkot. Micsoda mázli...

Az ETO is próbálkozott, igaz, Koltai Tamás kiugrása és Rati Alekszidze csúsztatása után sem alakult ki nagyobb helyzet, Andrej Kramaric „dzsudzsákos" csele, majd lövése után a labda viszont veszélyesen közeledett a kapu felé, de végül elkerülte a jobb alsót.

A félidő hosszabbításában mégis kiegyenlített a hazai csapat, méghozzá egy erősen vitatható tizenegyes után. Pedro Morales tört be a tizenhatoson, és ütközött Fehér Zoltánnal, aki ugyan kitette a kezét, ám ellenfele máris dobta magát. Az angol játékvezető könnyű síppal a büntetőpontra mutatott; a labdát Sammir a balra dőlő Szasa Sztevanovics mellett a kapu jobb oldalába lőtte. 1–1

A második játékrész több szempontból sem kezdődött jól a vendégek számára. Egyrészt Andre Marriner játékvezető megunta Pintér Attila reklamálást, és a lelátóra száműzte a szakembert, másrészt a győriek nem nagyon tudtak támadásba lendülni, sőt Sztevanovicsnak többször kellett összpontosítania kapuja előtt.

Kevés esemény történt a félidő közepén, Pintér Attila – pontosabban a győri kispad – előbb Marko Dinjar, majd Fuad Bugerra beállításával igyekezett frissíteni csapatát. Az újabb nagy helyzet azonban a Dinamo előtt alakult ki, Kramaric rossz labdaátvétele után szerencsére odalett az igazán nagy lehetőség, de Dodo így is 12 méterről lőhetett a támadás befejezéseként, szerencsére pontatlanul.

Utóbbi támadásnál ráadásul megsérült Vlagyimir Djordjevics, aki nem is tudott visszatérni a pályára, és mivel a győriek már kihasználták mindhárom cserelehetőségüket, tíz emberrel folytatták a találkozót.

Létszámhátrányban sem adták fel a támadásokat, de  természetesen vigyázniuk kellett, mert hátul könnyen kinyíltak. Bugerra távoli lövéssel próbálkozott, majd nagy helyzet adódott Valentin Babic előtt, aki 10 méterről kapura pörgette Völgyi beadását, a kapus azonban védett.

A 84. percben végleg eldőlt a továbbjutás kérdése, Marriner játékvezető ismét könnyedén befújt  a hazaiaknak egy tizenegyest, amikor Dodóhoz épphogy hozzáért Ceolin. Sammir ezúttal sem kegyelmezett, a léc alá helyezve a labdát. 2–1

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ

Dinamo Zagreb–Győri ETO 2–1 (Sammir 45+2, 84. – mindkettőt 11-esből, ill. Ceolin 17.)

Továbbjutott: a Dinamo, 4–1-gyel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik