Tóth Balázs: Az álmok kapujában vagyunk

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 11:50
null
Tóth Balázsék nem a csodában, hanem magukban hisznek (Fotó: MTI)
Egyetlen lépés – ennyi választja el a Videotont, hogy történelmet írjon. A székesfehérvári lehet ugyanis az első magyar csapat, amelyik továbbjut az Európa-liga csoportköréből. Ehhez annyi kell, hogy utolsó hazai mérkőzésén legyőzze a Genket. A korábban a belga klubot erősítő Tóth Balázs nem a csodában, hanem csapatában hisz.
GYURTA ÉS A VESZPRÉM KÉZISEI IS OTT LESZNEK

„Nem csupán a szurkolók várják nagyon a csütörtöki, Genk elleni meccsünket, hanem a magyar sportélet meghatározó alakjai is. Itt lesz például az MKB Veszprém teljes férfi kézilabdacsapata. Nagy öröm számunkra, hogy a szurkolók mellett a magyar sporttársadalom is nagyon várja a Genk elleni mérkőzésünket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy elfogadták meghívásunkat az MKB Veszprém férfi kézilabdázói, és a Sóstói Stadionban szurkolnak majd csapatunknak a továbbjutásért. A gesztus egyébként kölcsönös, hiszen csapatunk szintén meghívást kapott a veszprémiek következő BL-mérkőzésére” – adta hírül a vidi.hu.

A Videoton hivatalos honlapja azt is hozzáteszi, hogy tizenöt NB I-es klubból tíz, valamit több NB II-es és NB III-as klub illetve több utánpótlás-akadémia játékosai és képviselői is ott lesznek a csütörtök este 19 órakor kezdődő Európa-liga-mérkőzésen.A vendégek között szerepel továbbá Gyurta Dániel, olimpiai arany- és ezüstérmes, kétszeres világ- és Európa-bajnok úszó, az MLSZ utánpótlásedzői, illetve a székesfehérvári egyesületek, a Sapa Fehérvár AV 19, az Alba Fehérvár és a Cornexi-Alcoa vezetői.

– Belga kémei mit jelentettek?
– Sajnos semmit – legyintett Tóth Balázs a piros-kékek szerda délelőtti, felcsúti edzése előtt. – Noha van néhány barátom Genkben, mostanság nem beszéltem velük. Attól persze nem kell tartani, hogy felkészületlenül lépnénk pályára. Szakmai stábunk jó szokása, hogy soros ellenfelünket alaposan kielemzi, így mire elkezdődik a meccs, a szükséges információk a birtokunkban lesznek.

– Ezt érthetjük úgy, hogy tudják, hol sebezhető a Genk?

– Erős csapat, de vannak gyenge pontjai.

– Például?
– Ezt inkább megtartanám magamnak. Legyen elég annyi, joggal reménykedünk abban, hogy az eddig veretlen Genk sorozata megszakad.

– Belgiumban a Videoton vereséget szenvedett, önnek halvány vigaszt jelenthetett, ahogy a drukkerek éltették.
– Csodás érzés volt. Hogy tapssal, kedves transzparenssel fogadtak, jelzi, jó szívvel emlékeznek rám. Ahogy én is rájuk. Amikor a Genk kölcsönadott a Venlónak, huszonöten rándultak át Hollandiába az egyik mérkőzésemre. Egyentrikót viseltek, az állt rajta, hogy „Tóth Balázsnak szurkolunk”. Aligha kell ecsetelnem, mennyire jólesett.

– Csak nehogy hálátlansággal vádolják, ha legyőzik a Genket…
– Szerintem megbocsátanák. Talán ők is tudják, mennyire fontos számomra a Videoton. Továbbmegyek, mennyire fontos számomra ez a találkozó. Nem az ellenfél, hanem a tét miatt. Amikor csaknem hétévnyi légióskodás után tavaly szeptemberben hazatértem, egyebek mellett az vezérelt, hogy Székesfehérváron maradandót alkossak. Egyértelmű, hogy jobb döntést nem is hozhattam volna, tényleg remekül alakulnak a dolgaim. Az Európa-liga-szereplésünk minden várakozást felülmúl, és még csak most következik a legfontosabb meccsünk. Az álmok kapujában vagyunk…

– Tapintható a feszültség az öltözőben?
– Nem.

– Semmi nyomás?

– Nem, nem tapasztalom. Azt viszont érzem, hogy már nem a csodában, hanem magunkban hiszünk. Az eddigi sikerek jót tettek az önbizalmunknak, miközben tovább fokozták a harci kedvünket!

– Jöjjön, akinek jönnie kell?
– Valahogy úgy. Ismerjük, sőt elismerjük a Genket, tökéletesen felépített, szervezett, veszélyes gárda. Nem véletlenül vezeti a csoportot. A pillanatnyi állás azonban nem rémiszthet meg minket – nem is rémiszt!

– Mit gondol, a belgák nem esnek abba a csapdába, hogy lebecsülik önöket?

– Eddig sem kezeltek le bennünket, fájdalom, a kinti három nullás vereségünk is bizonyítja. Ha akkor komolyan vettek minket, ezúttal sem viselkednek másként.


– Ettől függetlenül lehet-e más a Videoton célja, mint a három pont megszerzése?

– Nem! Arról nem beszélve, hogy a győzelem továbbjutást érne.

– Korábbi klubtársa, Köteles László szerdai számunkban arról beszélt, hogy a Genk és a Videoton továbblépése tenné igazán boldoggá. Gyaníthatón önnek sincs kifogása ez ellen.
– Miért is lenne? Annál szebb forgatókönyvet én sem tudnék elképzelni, mint hogy a jelenlegi és a volt csapatom megy tovább

– A sorrend mindegy?
– Mindegy. A lényeg a továbbjutás. Szóval felőlem lehetünk másodikak. Vagy inkább elsők…

– A héten Felcsúton edzenek, kissé elzárva a külvilágtól. Érzékelnek egyáltalán valamit a székesfehérvári focilázból?
– Lehet nem érzékelni?! Az elejétől kezdve hatalmas erőt adnak nekünk az értünk szorítók. Biztos, hogy ezúttal is szenzációs hangulat lesz a stadionban, a szurkolóinkkal karöltve igenis győzhetünk. Mivel a magyar labdarúgást is képviseljük, örömmel tölt el, hogy egyre többen állnak mellénk, egyre többen kíváncsiak ránk. Hallottam, hogy ezúttal a világhírű veszprémi kézilabdacsapat is megtisztel minket a jelenlétével, remélem, hamarosan viszonozhatjuk a látogatását, egy-két BL-meccsüket szívesen megnézném a helyszínen. Jöjjenek ők is, menjünk mi is gyakran – minél tovább tudunk egymás nemzetközi mérkőzésére járni, annál jobb…

MOST GYŐZNI KELL!

Két forduló van hátra az Európa-liga csoportköréből, ezért azt vizsgáltuk, milyen esetekben juthat tovább a Videoton. Amit tudni kell: pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény, majd az egymás elleni mérkőzéseken elért gólkülönbség és az idegenben szerzett több gól rangsorol. Nem árt tudni, hogy a Basellel szembeni összevetésben alulmarad a fehérvári csapat – nagy kár volt gólt kapni a hazai összecsapás hajrájában... –, s alighanem a belga Genkkel is hasonló lesz a helyzet az idegenbeli 0–3 miatt. Az viszont biztos, hogy ha csütörtökön a Videoton idehaza valamiképp legyőzi a Genket, továbbjut a csoportjából.

Továbbjut a Videoton, ha...
...legalább négy pontot szerez a hátralévő két mérkőzésén;
...három pontot szerez, miközben a Basel nem gyűjt négyet, vagy ha mégis, akkor a Genk kikap Székesfehérváron (ekkor mindhárom csapat kilencpontos, a minitabellát viszont a magyar együttes nyeri meg, azaz csoportelsőként jut tovább – hiába áll külön-külön rosszabbul mindkét riválisánál, kettejük dupla döntetlenje a Videoton sikerét jelenti);
...ha két pontot szerez, és a Basel nem nyer már mérkőzést;
...ha egy pontot szerez, miközben a portugál Sporting legfeljebb négy, a Basel pedig maximum egy pontot gyűjt.

 

AZ ÁLLÁS
M Gy D V L–K Gk P
1. RKC Genk 4 2 2 8–4 +4 8
2. VIDEOTON 4 2 2 5–5 0 6
3. FC Basel 4 1 2 1 4–4 0 5
4. Sporting CP 4 2 2 2–6 –4 2

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT
Liverpool (angol)–Young Boys (svájci) 21.00 (Tv: Digi Sport 1)
Anzsi Mahacskala (orosz)–Udinese (olasz) 18.00
B-CSOPORT
Atlético Madrid (spanyol)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 21.00
Académica (portugál)–Viktoria Plzen (cseh) 21.00
C-CSOPORT
Mönchengladbach (német)–AEL Limassol (ciprusi) 21.00
Olympique Marseille (francia)–Fenerbahce (török) 21.00 (Tv: Digi Sport 2)
D-CSOPORT
Newcastle United (angol)–Marítimo (portugál) 21.00
FC Bruges (belga)–Bordeaux (francia) 21.00
E-CSOPORT
Steaua Bucuresti (román)–VfB Stuttgart (német) 21.00
Molde (norvég)–FC Köbenhavn (dán) 21.00
F-CSOPORT
PSV (holland)–Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) 21.00
AIK (svéd)–Napoli (olasz) 21.00
G-CSOPORT
VIDEOTON–Genk (belga) 19.00 (Tv: Story4)
Basel (svájci)–Sporting CP (portugál) 19.00 (Tv: Digi Sport 2)
H-CSOPORT
Rubin Kazany (orosz)–Internazionale (olasz) 18.00
Neftci Baki (azeri)–Partizan Beograd (szerb) 18.00
I-CSOPORT
Sparta Praha (cseh)–Olympique Lyon (francia) 19.00
Ironi Kirjat Smona (izraeli)–Athletic Bilbao (spanyol) Elhalasztva
J-CSOPORT
Panathinaikosz (görög)–Maribor (szlovén) 19.00
Lazio (olasz)–Tottenham (angol) 19.00 (Tv: Digi Sport 1)
K-CSOPORT
Rosenborg (norvég)–Rapid Wien (osztrák) 19.00
Metaliszt Harkiv (ukrán)–Bayer Leverkusen (német) 19.00
L-CSOPORT
Helsingborg (svéd)–Levante (spanyol) 19.00
Hannover (német)–Twente (holland) 19.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik