Szivics: Gólra gól, bravúrra bravúr, ez a tervünk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.31. 10:39
null
Ismét nagyot kell ugrania Grumicsnak és a DVTK-nak (Fotó: Korponai Tamás)
A Diósgyőr az orosz FK Krasznodarral mérkőzik meg Debrecenben (20.30, Tv: M2 – élőben az NSO-n) az Európa-liga-selejtező 3. fordulójának odavágóján. A magyar csapat újabb bravúrra készül, de nem lesz könnyű dolga, ugyanis az oroszok ambiciózusak, és nem adnák alább a csoportkörnél.

 

Amikor négy héttel ezelőtt először indultak el Debrecen felé a diósgyőri labdarúgók, aligha számítottak arra, hogy ezen a héten is jelenésük lesz a hajdúsági megyeszékhelyen. Július 3-án, a máltai Birkirkara ellen nagy nehézségek árán nyert a DVTK 2–1-re, akkor még az első körből való továbblépés is erősen kérdéses volt.

Azóta nagyot fordult a világ, hiszen Tomiszlav Szivics játékosai Máltán már nem adtak kegyelmet ellenfelüknek, s a második körben, az esélyesebbnek tartott Liteksz Lovecset is búcsúztatták. A bolgár csapat otthonában aratott 2–0-s győzelmükre már sokan felkapták a fejüket, s bár a nyíregyházi visszavágón 2–1-re kikaptak, ez is elég volt a továbbjutáshoz.

Az El-selejtező harmadik körében még erősebbnek tűnő ellenfél, az orosz FK Krasznodar vár rájuk. A diósgyőriek most visszatérhetnek a Nagyerdei Stadionba, ahol a Liteksz Lovecs elleni visszavágó idején a Campus Fesztivál zajlott, ezért játszottak másik albérletben, Nyíregyházán.

„Tudjuk, hogy nem sokan számítottak arra, hogy eljutunk a selejtezősorozat harmadik fordulójába, hiszen a Liteksz jóval esélyesebbnek tűnt nálunk, az emberek kilencven százaléka nem a mi továbbjutásunkat várta – mondta Debreceni András, a DVTK belső védője. – Ezek után Bulgáriában valóban váratlan, de teljesen megérdemelt győzelmet arattunk, és a visszavágón meg tudtuk őrizni az előnyünket, bár az utolsó percek nem voltak egyszerűek. A lényeg, hogy itt vagyunk, készülhetünk az FK Krasznodar ellen. Fontos, hogy ott van mögöttünk a diósgyőri szurkolótábor, felemelő volt látni, hogy Máltára és Bulgáriába is elkísérték a csapatot."

A két albérlet közül a Nagyerdei Stadionban tudtak nyerni a miskolciak, de vajon ott is érezték-e jobban magukat?

„Nem volt semmi gondunk Nyíregyházán sem, de azért a Nagyerdei Stadion európai szinten is megállja a helyét, ráadásul Debrecenben megnyertük a meccsünket – folytatta Debreceni. – Azt is tudjuk, hogy a Krasznodar a Liteksznél erősebb csapat, Koman Vladimir ott játszott, tőle kaptunk is információkat leendő ellenfelünkről. Az nem újdonság, hogy nem mi vagyunk a favoritok, de az biztos, hogy mindent megteszünk majd a sikerért."

A DVTK-ból egy alapember biztosan hiányzik majd, Drazsen Okuka, a szerb jobbhátvéd a bolgárok elleni visszavágón gyűjtötte be a második sárga lapját, így a debreceni meccsen nem játszhat. A diósgyőri drukkerek a Birkirkara elleni mérkőzés előtt is hamar belakták a Nagyerdei Stadion környékét, igazi fesztiválhangulat uralkodott a szurkolói zónában, s ez most sem lesz másként.

„Gólra gól, bravúrra bravúr, ez a tervünk – mondta Tomiszlav Szivics, a DVTK vezetőedzője. – Komolyra fordítva a szót, a Birkirkara ellen valóban elvárható volt tőlünk a továbbjutás, a Liteksz már jóval esélyesebbnek számított nálunk, az FK Krasznodar pedig még jobb csapat."

Az orosz együttes feltett célja, hogy bejusson az El csoportkörébe, miközben a hétvégén kezdődő orosz bajnokságban a legutóbbi szezon ötödik helyénél alább nem adják:

„Az előző évad ötödik helyénél rosszabbat nem szeretnénk elérni, a minimális cél a múltkori eredmény elérése, nemzetközi kupás indulást érő pozíció megszerzése. A mostani Európa-liga-sorozatban is szeretnénk továbbmenni, már többször, több helyen nyilatkoztam arról, hogy a csoportkörbe akarunk bekerülni, vagyis a mostani és a következő párharcot is sikerrel szeretnénk venni. Ennek jegyében alakítottuk át a játékoskeretünket, ami nagy munka volt, mármint a labdarúgók kiválasztása. Erre nagy hangsúlyt helyeztünk az elmúlt hónapokban" – idézi a boon.hu Oleg Kononovot, a Krasznodar szakvezetőjét, aki szerint nem probléma a sok új játékos, hiszen már korábban figyelték őket, és a leigazolásuk óta sikerült beilleszkedniük; a keretben nincs sérült, mindenki egészséges.

A Portótól kölcsönbe érkező Marat Izmajlov szerint a Krasznodar megérdemelten tart ott, ahol jelenleg:

„Az egész labdarúgóvilág meglepődött a Krasznodar fejlődésén, de a sikere megérdemelt. Minden klubnál dolgozó ég a vágytól, hogy továbbra is meglepetést szerezzen. Minden a helyén van ehhez. Az infrastruktúra a legmagasabb szintű, a csapat szilárd, a játékosok minősége lenyűgöző" – mondta Izmajlov az európai szövetség honlapjának.

„A Krasznodar modern, támadó focit játszik. Készen állunk, hogy a bajnokságban az első helyekért küzdjünk. Megvan a képességünk ahhoz, hogy bejussunk az El-csoportkörbe. A nemzetközi tapasztalat ugyan rendkívül fontos, de a keretben így is vannak gyors és technikás játékosok, akik lehetővé teszik számunkra, hogy merész álmaink legyenek" – tette hozzá a középpályás.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
3. SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS

DIÓSGYŐRI VTK–FK Krasznodar (orosz) 20.30 óra (Tv: M2 – élőben az NSO-n!)

Sahtyor Karagandi (kazah)–Hajduk Split (horvát) 14.30
Asztana (kazah)–AIK (svéd) 16.00
Neftci Baki (azeri)–Csihura Szacshere (grúz) 17.00
Astra (román)–Slovan Liberec (cseh) 18.00
Dinamo Moszkva (orosz)–Hapoel Kirjat Smona (izraeli) 18.00
Elfsborg (svéd)–FH Hafnarfjördur (izlandi) 18.00
Omonia Nicosia (ciprusi)–Metalurg Szkopje (macedón) 18.00
Ruch Chorzów (lengyel)–Esbjerg (dán) 18.00
Brommapojkarna (svéd)–Torino (olasz) 19.00
Dinamo Minszk (fehérorosz)–CFR Cluj (romániai) 19.00
IFK Göteborg (svéd)–Rio Ave (portugál) 19.00
Kardemir Karabükspor (török)–Rosenborg (norvég) 19.00
Mladá Boleslav (cseh)–Olympique Lyon (francia) 19.00
PSV (holland)–St. Pölten (osztrák) 19.00
Trencín (szlovák)–Hull City (angol) 19.00
Young Boys (svájci)–Ermisz Aradippu (ciprus) 19.30
Zorja Luhanszk (ukrán)–Molde (norvég) 19.30
Petrolul Ploiesti (román)–Viktoria Plzen (cseh) 20.00
RNK Split (horvát)–Csornomorec Odessza (ukrán) 20.00
Víkingur (feröeri)–HNK Rijeka (horvát) 20.00
Zulte Waregem (belga)–Sahtyor Szoligorszk (fehérorosz) 20.00
FC Bruges (belga)–Bröndby (dán) 20.30
FK Sarajevo (bosnyák)–Atromitosz (görög) 20.30
Mainz 05 (német)–Aszterasz Tripolisz (görög) 20.30
Real Sociedad (spanyol)–Aberdeen (skót) 20.30
Stjarnan (izlandi)–Lech Poznan (lengyel) 20.30
St. Johnstone (skót)–Spartak Trnava (szlovák) 20.45
Grödig (osztrák)–Zimbru Chisinau (moldovai) 21.05

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik