Sousa: Külföldön jobban becsülik, amit elértünk

Vágólapra másolva!
2012.10.27. 12:17
null
Paulo Sousa realista szeretne maradni<br />(Fotó: Szabó Miklós)
A Videoton labdarúgócsapata hazai pályán a Baselt is legyőzte az Európa-liga csoportkörében, így három forduló után továbbjutásra áll. A székesfehérvári csapatot irányító Paulo Sousa néha úgy érzi, külföldön jobban becsülik, amit elértek, mint Magyarországon.

– Három kör után a Videoton második, azaz továbbjutó helyen áll. Csalódott lenne, ha újabb három forduló elteltével hátrébb szorulna csapata?
– Csalódottságról semmiképp nem beszélhetnék még úgy sem, hogy a Basel elleni győzelemmel közelebb kerültünk a továbbjutáshoz. A legjobbra és a legtöbbre törekvő szakembernek tartom magam, de a nemzetközi szereplésünk kapcsán szeretnék realista maradni. Amit elérünk, azért tisztességgel megdolgozunk, ráadásul közben élvezzük is a munkát. Hogy pillanatnyilag csak a Genk előz meg minket, az óriási tett, de mi pontosan tudjuk, kikkel állunk szemben. Ellenfeleink a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, továbbá az NB I-nél erősebb, gyorsabb tempójú bajnokságban edződnek, ha az ő szintjükön szeretnénk teljesíteni, megfelelő taktikát kell kidolgozni ellenük.

– A végeredmény arról tanúskodik, hogy a Sporting után a Basel ellen is sikerült.
– Büszke vagyok a játékosaimra, mert taktikailag minden eddiginél érettebbek voltak. Tudtuk, mi szükséges ahhoz, hogy gólt, gólokat lőjünk és így a győzelmet megszerezzük, s amit ennek érdekében kértem a csapattól, maradéktalanul betartotta. A folytatásban kizárólag akkor lehet esélyünk, ha ugyanez a hozzáállás jellemez bennünket.

– Ezt a formát illene átmenteni az NB I-re is, nem?
– Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy az El-sorozat új számunkra, még meg kell tanulnunk kezelni azt a helyzetet, amelybe csöppentünk. A célunk közben semmit sem változott: minden fronton a legmagasabbra vágyunk. Történjék bármi, hiszek a futballistáimban, és afelől sincs kétségem, hogy a végén elérjük, amit szeretnénk. Annyit hadd fűzzek hozzá, hogy az Európa-ligában mi nem csupán a Videotont, a magyar futballt is képviseljük, és bár elismerésből nem szenvedünk hiányt, olykor az a benyomásom, hogy külföldön jobban becsülik, amit elértünk, mint itthon. A kellő tiszteletet immár a riválisainktól is megkapjuk, lám, a rendre két csatárt bevető Basel ezúttal csak egy támadóval állt fel ellenünk. S ez nem a félelem, hanem a tisztelet jele.

– Tavaly nyári érkezése óta miben fejlődött elsősorban a csapat?

– Egyértelmű, hogy taktikai felkészültségben. Egy labdarúgónak kiváló mentális állapotban kell lennie ahhoz, hogy egy nemzetközi kupamérkőzésen gyors és jó döntést hozzon. És miután az eredményeink azt mutatják, hogy jó után járunk, játékosaimról elmondható, hogy mind mentális, mind fizikai téren rendben vannak.

– Ezt vasárnap mindjárt bizonyíthatják: a Debrecent fogadják.
– Tudom jól, sokan azt várják, hogy a magyar bajnokságban ne legyünk annyira sikeresek, de engedjék meg nekem, hogy még ne foglalkozzam a címvédő elleni összecsapással. Ha nem is sokáig, de szeretnék örülni a svájciak legyőzésének.

„CSAK PAPÍRON ERŐSEBBEK A RIVÁLISAINK”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik