RB Leipzig: Lőwék úgy érzik, mintha ki sem estek volna a BL-ből

Vágólapra másolva!
2017.12.12. 08:59
A német RB Leipzig labdarúgócsapata az Európa-liga legjobb 32 csapata nem is kaphatott nehezebb ellenfelet az olasz Napolinál, de Lőw Zsolt másodedző így sem panaszkodik, sőt már meg is találta a rosszban a jót.

Nem szoktunk hozzá az elmúlt évtizedekben, hogy a nemzetközi kupaporond decemberi sorsolásán honfitársainkért izgulhatunk, hogy a kieséses szakaszban milyen ellenféllel szemben készülhetnek. Előfordult persze, csak éppen elkeserítően ritkán. Hétfőn azonban három olyan csapatnál is tűkön ülve várták az Európa-liga tavaszi folytatásának sorsolását, amelynél a magyarok főszerepet töltenek be. Az FK Asztanánál Kleinheisler László, a Dinamo Kijevnél Kádár Tamás, az RB Leipzignél pedig Gulácsi Péter és Lőw Zsolt.

A három együttes közül minden kétséget kizáróan a lipcseiek húzták a legrövidebbet, miután a Besiktas és a Porto mögött a harmadik helyen végeztek Bajnokok Ligája-csoportjukban, s a szintén BL-kieső Napolit kapták a legjobb 16 közé jutásért.

„Éppen úton voltam, amikor megtudtam, melyik csapatot kaptuk, de örülök neki, mert Olaszországban biztosan jó eszpresszót ihatok – mondta a Nemzeti Sportnak az RB Leipzig másodedzője, Lőw Zsolt, aki hétfőn érkezett edzőképzésre Telkibe, így kedden a Wolsfburg otthonában nem lesz ott a Leipzig kispadján, ám vasárnap az évzáró bajnokin Dárdai Pál Herthája ellen már igen.

„A viccet félretéve, nehezebb ellenféllel nem is sorsolhattak volna össze minket. Rendkívül erős együttes a Napoli, amit tökéletesen bizonyít, hogy a Serie A-ban a második helyen áll, s csupán egyetlen pont a hátránya. A patinás San Paolo Stadionban a fanatikus szurkolók pokoli hangulatot képesek teremteni, úgyhogy jó mérkőzésre van kilátás. A Bajnokok Ligájában már megtapasztaltuk, mennyire más a nemzetközi színvonal még a Bundesligához képest is. A Besiktas, a Porto és a Monaco egyaránt nagyon jó csapat, de a Napoli még rajtuk is túltesz. Kissé úgy érezzük magunkat, mint ha ki sem estünk volna a BL-ből. Panaszkodni nem szeretnénk, de nem bántuk volna, ha a sorozat későbbi szakaszában, mondjuk az elődöntőben találkozunk a nápolyiakkal, de igazából nem számít, mert ha meg akarjuk nyerni az Európa-ligát, mindegyik ellenfelünkön túl kell jutni. Márpedig két találkozón bármi megtörténhet.”

Kleinheisler Lászlóékhoz valamivel kegyesebb volt Fortuna, igaz, nem sokkal. A Sporting sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, önmagáért beszél, hogy csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a második helyre a Porto mögött a portugál bajnokságban. Ám ennél is többet számíthat, hogy az FK Asztanának a lisszaboni klub elleni februári 15-i találkozó lesz az első tétmérkőzése 2018-ban, mivel a kazah bajnokság csak márciusban rajtol el. Hasonló cipőben jár Kádár Tamás és a Dinamo Kijev, a különbség csak annyi, hogy az első mérkőzés és a visszavágó között kezdetét veszi az ukrán bajnokság. Mindenesetre a három „magyaros” csapat közül a kijeviek lehetnek a leginkább elégedettek. Persze az AEK Athén ellen is teljesíteni kell, de mégis könnyebb feladat, mint a Sporting vagy a Napoli ellen.

EURÓPA-LIGA, 2017–2018
A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Borussia Dortmund (német)–Atalanta (olasz)
Nice (francia)–Lokomotiv Moszkva (orosz)
FC Köbenhavn (dán)–Atlético Madrid (spanyol)
Szpartak Moszkva (orosz)–Athletic Bilbao (spanyol)
AEK Athén (görög)–Dinamo Kijev (ukrán)
Celtic (skót)–Zenit (orosz)
Napoli (olasz)–RB Leipzig (német)
Crvena zvezda (szerb)–CSZKA Moszkva (orosz)
Lyon (francia)–Villarreal (spanyol)
Real Sociedad (spanyol)–Red Bull Salzburg (osztrák)
Partizan Beograd (szerb)–Viktoria Plzen (cseh)
FCSB (román)–Lazio (olasz)
Ludogorec (bolgár)–AC Milan (olasz)
FK Asztana (kazah)–Sporting CP (portugál)
Östersund (svéd)–Arsenal (angol)
Marseille (francia)Sporting Braga (portugál)
A párharcok első mérkőzéseire február 15-én, a visszavágókra február 22-én kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik