Radio Luxembourg – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 22:48

Nemcsak akkor volt érdemes áttekerni a tranzisztoros Oriont a 19, 25, 33, 41 és 49 méteres rövidhullámról a Radio Luxembourgra, amikor a zavaróállomások élvezhetetlenné tették a Szabad Európa adását, hanem szinte bármikor. A „kedvenceid állomásán” – ez volt a szlogen – megszakítás nélkül a friss nyugati slágereket nyomták. A hatvanas-hetvenes években a pop/rockzenében a Radio Luxembourg ízlést diktált, s elhozott a vasfüggöny mögé egy ideát underground kultúrát.

A sportban nem volt efféle kultusza Luxemburgnak, a nagyhercegség hallatán jobbára az alpesi síző Marc Girardelli neve ugrott be. A futballjáról annyit tudtunk, hogy 1983 októberében Nyilasi Tibor „Luxemburg grófja” lett; a Fradi fedezete mesterötöst jegyzett Szombathelyen a nagyhercegség derék, de abszolút amatőr válogatottja ellen. S ez a luxemburgi nemzeti együttes egészen tavalyig az első száz közelébe sem került a FIFA világranglistáján, igaz, azóta szinte szárnyal: a 83–85. pozíció között ingázik. Ami az UEFA rangsorát illeti, a Dudelange a topklub a maga 279. helyével. Nem mintha ne lenne meg minden feltétel ahhoz, hogy Európa egyik leggazdagabb országában – az arab milliárdosokat másolva – elszórjanak néhány zsák pénzt egy-két elitalakulat létrehozására. Ám amíg a szaharai nap felforralja az ember agyát, az Ardennek friss levegője segít megőrizni a józan észt.

Ettől persze még a trendek Luxemburgban is hatnak. Márpedig úgy fest, az eddigi pofozógépek elunták a vereségeket, s kilépnének a bokszzsák szerepkörből. Izland Eb-n, vb-n járt, s mi saját kárunkon tapasztaltuk meg, hogy a Feröer-szigetek is új fejezetet nyitott. Futballozni még nem tudnak a „kicsik”, ám az erőnlétük rendben, az alapsémákat becsukott szemmel végigskálázzák, a küzdés becsületbeli ügyük. Az elittől egyelőre fényévnyi a lemaradásuk, ellenben a Mol Vidi már nem kevés szerencsével lépett túl a BL selejtezőjében a Dudelange gárdáján, a Bp. Honvédot pedig ki is selejtezte az Európa-ligából a Progrés Niederkorn (UEFA-rangsor: 422. hely).

Vegyük észre: a 2018–2019-es európai sorozatokban Luxemburgot jelen pillanatban két, míg Magyarországot egy csapat képviseli.

A kispestiek ledöfését pezsgőlocsolással ünnepelték a Stade Municipal de Differdange gyepén a niederkorniak. Néhány órával később, ezer kilométerrel keletebbre autogramvadász gyerekek rohanták le az Európa-ligából a Sevilla ellen 1–7-es összesítéssel kizúgó Újpest-futballistákat. Gyenge kezdés után erősen visszaestünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik